Hogyan lehet, hogy akkor sincs elég tej, ha az anyuka mindent megtesz érte?
Egyre gyakrabban olvasom, hallom ezt a mondatot és szöget ütött a fejembe, hogyan lehetséges ez. Az anyukák saját bevallásuk szerint minden módszert és csodaszert kipróbálnak és mégsem sikerül. A szakirodalom szerint viszont csak igen csekély részük (a sokat emlegetett 5%) nem képes szoptatni.
Én szerencsére nem vagyok érintett, lassan másfél éve szoptatok és gond nélkül tudtam/tudok szaporítani, miután megismertem a módját. De érdekel a téma és szeretném, ha az érintett anyukák mesélnének a tapasztalataikról.
Tehát, a tejszaporító tippekben van a hiba vagy az anyukák alkalmazzák őket rosszul? Esetleg a szakemberek tévednek?
nem tudom miért gondolják egyesek, hogy provokatív a kérdés.
egyet értek abban, hogy a szakirodalommal ellentétben nagyon sokan panaszkodnak a problémáikról, szoptatással kapcsolatban... én is kíváncsi lennék, mi ennek az oka...
szerintem ez egy dugjuk össze a fejünket, hátha közösen rájövünk, mi lehet a gond, vagy a hiba.... nekem fura, hogy ezt mindeni így magára veszi... én már írtam korábban, és azt is leírtam, hogy nekünk is egyfolytában vannak problémáink, mégsem érzetem sértőnek a kérdést, ill amit a írt... talán nem kellene rögtön a rosszat feltételezni...
más.. kedves kérdező, ha valóban vannak tippjeid, kérlek adj tippet, mert bár "mindent megteszek" most mégis úgy érzem, nem nagyon akar gyarapodni a tejmennyiség...
eddig mindig bevált az összebújunk és szinte egész nap szoptatok módszer, de most mintha egy tejleadó reflex után nem lenne elég a mennyiség a gyereknek, a következő pedig csak sokkal később jön (eddig mindig hamarabb volt)
ötlet?
Utolsónak: mennyi idős a babád?
A második (többedik) tejleadó reflex késését én is megfigyeltem magamon és többen írták itt a fórumon is (legalább egy topik is szólt erről). Szerintem ezek miatt lehet:
Ahogy a baba egyre nagyobb lesz, egyre ügyesebben szopik, egyre rövidebb idő alatt képes kienni a neki szükséges, korábbiaknál nagyobb mennyiséget is. Néha még most is rácsodálkozom én is, hogy a lányom már pár perc alatt végez (az evéssel), a korábbi hosszabb időkhöz képest. Várnám, hogy tovább szopizzon és jöjjön a következő reflex, de egy idő után elfordul a cumizásból és szemlátomást elégedetten, jóllakottan megy a dolgára.
Persze ahogy nőnek, egyre kevesebb időt fognak mellen tölteni és főleg a hozzátápi fixálódása után már kevesebb tejmennyiséget igényelnek. Sokszor már türelmük sincs megvárni a második reflexet, hogy a mell teljesen kiürüljön, mennek inkább játszani. (Mondjuk én ezt inkább csak 1 éves kor után tapasztaltam.) Logikus, hogy ezt a kevesebb tejet + ügyesebb szopitechnikával = rövidebb idő alatt is ki tudják enni.
Ezek miatt elképzelhető, hogy a mell egy idő után átáll arra, hogy már akár egy reflexszel is kiadja a szükséges tejmennyiséget. Plusz, idővel jól bejáratódnak a tejcsatornák, állandósul a szervezet (szoptatós) hormonműködése (prolaktin és oxitocin termelése), ami okozhatja azt, hogy kitolódik a 2. reflex ideje. Sok anyukától hallottam én is, hogy egy idő után már az 1. reflexet sem érzik vagy sokkal halványabban, mint a szoptatás elején. (Én mondjuk kivétel vagyok ez alól, 23 hónap után is ugyanúgy érzem.)
Szerintem ezek az összefüggések magyarázhatják, amit tapasztalsz.
A fenti jelenségek teljesen normálisak a szoptatás előrehaladtával, úgyhogy ezeken nem tudsz változtatni. Hogy hogyan tudnád mégis növelni a tejmennyiséget, az attól függ, hogy mennyi idősek vagytok, hozzátáplálod-e már a babád stb. (Ha igen, akkor pl. beiktathatsz/áttehetsz egy szopit két szilárd evés közé. Némi megfigyelés után én is így vezettem be egy délutáni szopit, ami után 3 nap alatt elhagytuk az éjszakai pótló-szopit és azóta átalusszuk az éjjelt.) De az alapszabály továbbra is az igény szerinti szoptatás. Ha a babádnak elég úgy is a tej, hogy csak egy reflexed van (és/vagy szükség esetén többször szoptatod), akkor innentől ez lesz a menete.
Remélem, tudtam segíteni.
én vagyok a kérdező :-)
a babám 3 és fél hónapos,csak anyatejet eszik. Azóta annyi változás van, hogy normálisan jönnek a leadó reflexek, kezd megint beállni a mennyiség. Mit tegyek, hogy ne legyen ilyen ingadozó a tejhozam :-)
Ja, és a "kötekedni jövök ide" típusú hozzászólásokkal ne foglalkozz.
Juhé, akkor ezek szerint már tudok annyit és azt úgy megfogalmazni, mint egy hivatásos szaktanácsadó. Nem véletlen a 40 helyett a 80+ %. Köszönöm a bókot! :)
Kérdezőnek, hogy érted azt, hogy ingadozó tejhozam és azt, hogy ezt hogyan lehet állandósítani? Nagyon drasztikusan szopik a babád (pl. egyik nap 5x, másik nap 10x)? De ezt talán magánban kéne...
Visszatérve a témához: a 09-12-28 07:54-es anyukához lenne egy kérdésem, ha még olvassa a topikot.
Pontosan mit értesz az alatt, hogy a kisfiad NEM AKART szopizni még/már újszülöttként sem? A szopómozgás genetikailag kódolt létfenntartó reflex, elméletileg alapvető működés mindenkinél.. Tényleg nem találkoztam még ilyennel - csak olyannal, hogy nem tudott. Megköszönöm, ha írnál pár részletet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!