Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Hogyan lehet, hogy akkor...

XStefix kérdése:

Hogyan lehet, hogy akkor sincs elég tej, ha az anyuka mindent megtesz érte?

Figyelt kérdés

Egyre gyakrabban olvasom, hallom ezt a mondatot és szöget ütött a fejembe, hogyan lehetséges ez. Az anyukák saját bevallásuk szerint minden módszert és csodaszert kipróbálnak és mégsem sikerül. A szakirodalom szerint viszont csak igen csekély részük (a sokat emlegetett 5%) nem képes szoptatni.

Én szerencsére nem vagyok érintett, lassan másfél éve szoptatok és gond nélkül tudtam/tudok szaporítani, miután megismertem a módját. De érdekel a téma és szeretném, ha az érintett anyukák mesélnének a tapasztalataikról.

Tehát, a tejszaporító tippekben van a hiba vagy az anyukák alkalmazzák őket rosszul? Esetleg a szakemberek tévednek?

2009. júl. 29. 22:28
1 2 3 4
 31/40 anonim ***** válasza:
30%
Nah persze,a végén még az is kiderül, hogy te szoptattad meg a kicsiket, mert annyira akartál segíteni!Amúgy meg felét sem hiszem el sajnos annak amitv mondtál, mert a technikádról még egy szót sem ejtettél, hogy miképp segítettél ezeknek az anyukáknak, avass már be légyszives, mert én is segítségre szorulok, egyébként meg ha valaki segít másoknak, az nem veri itt nagydobra, mert az nagyon csúnya dolog, ha valaki ilyen nagyképű.Ha te tényleg segítettél is valakinek, akkor kötve hiszem, hogy itt fitogtatnád ha tényleg így lenne...Mindeki mondhat itt bármit, az igazságot ugyis csak te tudod, de valami itt nekem sántít az egy biztos!
2009. dec. 30. 19:53
 32/40 anonim ***** válasza:
10%
Nekem se tetszik valami itt.
2009. dec. 31. 08:41
 33/40 anonim ***** válasza:

nem tudom miért gondolják egyesek, hogy provokatív a kérdés.

egyet értek abban, hogy a szakirodalommal ellentétben nagyon sokan panaszkodnak a problémáikról, szoptatással kapcsolatban... én is kíváncsi lennék, mi ennek az oka...

szerintem ez egy dugjuk össze a fejünket, hátha közösen rájövünk, mi lehet a gond, vagy a hiba.... nekem fura, hogy ezt mindeni így magára veszi... én már írtam korábban, és azt is leírtam, hogy nekünk is egyfolytában vannak problémáink, mégsem érzetem sértőnek a kérdést, ill amit a írt... talán nem kellene rögtön a rosszat feltételezni...

más.. kedves kérdező, ha valóban vannak tippjeid, kérlek adj tippet, mert bár "mindent megteszek" most mégis úgy érzem, nem nagyon akar gyarapodni a tejmennyiség...

eddig mindig bevált az összebújunk és szinte egész nap szoptatok módszer, de most mintha egy tejleadó reflex után nem lenne elég a mennyiség a gyereknek, a következő pedig csak sokkal később jön (eddig mindig hamarabb volt)

ötlet?

2009. dec. 31. 18:25
 34/40 A kérdező kommentje:

Utolsónak: mennyi idős a babád?

A második (többedik) tejleadó reflex késését én is megfigyeltem magamon és többen írták itt a fórumon is (legalább egy topik is szólt erről). Szerintem ezek miatt lehet:

Ahogy a baba egyre nagyobb lesz, egyre ügyesebben szopik, egyre rövidebb idő alatt képes kienni a neki szükséges, korábbiaknál nagyobb mennyiséget is. Néha még most is rácsodálkozom én is, hogy a lányom már pár perc alatt végez (az evéssel), a korábbi hosszabb időkhöz képest. Várnám, hogy tovább szopizzon és jöjjön a következő reflex, de egy idő után elfordul a cumizásból és szemlátomást elégedetten, jóllakottan megy a dolgára.

Persze ahogy nőnek, egyre kevesebb időt fognak mellen tölteni és főleg a hozzátápi fixálódása után már kevesebb tejmennyiséget igényelnek. Sokszor már türelmük sincs megvárni a második reflexet, hogy a mell teljesen kiürüljön, mennek inkább játszani. (Mondjuk én ezt inkább csak 1 éves kor után tapasztaltam.) Logikus, hogy ezt a kevesebb tejet + ügyesebb szopitechnikával = rövidebb idő alatt is ki tudják enni.

Ezek miatt elképzelhető, hogy a mell egy idő után átáll arra, hogy már akár egy reflexszel is kiadja a szükséges tejmennyiséget. Plusz, idővel jól bejáratódnak a tejcsatornák, állandósul a szervezet (szoptatós) hormonműködése (prolaktin és oxitocin termelése), ami okozhatja azt, hogy kitolódik a 2. reflex ideje. Sok anyukától hallottam én is, hogy egy idő után már az 1. reflexet sem érzik vagy sokkal halványabban, mint a szoptatás elején. (Én mondjuk kivétel vagyok ez alól, 23 hónap után is ugyanúgy érzem.)

Szerintem ezek az összefüggések magyarázhatják, amit tapasztalsz.

A fenti jelenségek teljesen normálisak a szoptatás előrehaladtával, úgyhogy ezeken nem tudsz változtatni. Hogy hogyan tudnád mégis növelni a tejmennyiséget, az attól függ, hogy mennyi idősek vagytok, hozzátáplálod-e már a babád stb. (Ha igen, akkor pl. beiktathatsz/áttehetsz egy szopit két szilárd evés közé. Némi megfigyelés után én is így vezettem be egy délutáni szopit, ami után 3 nap alatt elhagytuk az éjszakai pótló-szopit és azóta átalusszuk az éjjelt.) De az alapszabály továbbra is az igény szerinti szoptatás. Ha a babádnak elég úgy is a tej, hogy csak egy reflexed van (és/vagy szükség esetén többször szoptatod), akkor innentől ez lesz a menete.

Remélem, tudtam segíteni.

2009. dec. 31. 21:12
 35/40 anonim ***** válasza:

én vagyok a kérdező :-)

a babám 3 és fél hónapos,csak anyatejet eszik. Azóta annyi változás van, hogy normálisan jönnek a leadó reflexek, kezd megint beállni a mennyiség. Mit tegyek, hogy ne legyen ilyen ingadozó a tejhozam :-)

Ja, és a "kötekedni jövök ide" típusú hozzászólásokkal ne foglalkozz.

2010. jan. 1. 10:13
 36/40 A kérdező kommentje:

Juhé, akkor ezek szerint már tudok annyit és azt úgy megfogalmazni, mint egy hivatásos szaktanácsadó. Nem véletlen a 40 helyett a 80+ %. Köszönöm a bókot! :)

Kérdezőnek, hogy érted azt, hogy ingadozó tejhozam és azt, hogy ezt hogyan lehet állandósítani? Nagyon drasztikusan szopik a babád (pl. egyik nap 5x, másik nap 10x)? De ezt talán magánban kéne...

2010. jan. 2. 16:23
 37/40 A kérdező kommentje:

Visszatérve a témához: a 09-12-28 07:54-es anyukához lenne egy kérdésem, ha még olvassa a topikot.

Pontosan mit értesz az alatt, hogy a kisfiad NEM AKART szopizni még/már újszülöttként sem? A szopómozgás genetikailag kódolt létfenntartó reflex, elméletileg alapvető működés mindenkinél.. Tényleg nem találkoztam még ilyennel - csak olyannal, hogy nem tudott. Megköszönöm, ha írnál pár részletet.

2010. jan. 2. 16:30
 38/40 anonim ***** válasza:
Az én gyerekem se akart, szülőszobán ordított és elfordította a fejét.
2010. jan. 3. 07:35
 39/40 A kérdező kommentje:
A részletekből többet tudnánk meg..
2010. jan. 3. 15:09
 40/40 A kérdező kommentje:
Hát, sajnálom, hogy megint csak néhány konkrét válasz érkezett a kérdésre és az is főleg olyanoktól, akik nem érintettek személyesen.
2010. jan. 12. 13:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!