Hogyan lehet, hogy akkor sincs elég tej, ha az anyuka mindent megtesz érte?
Egyre gyakrabban olvasom, hallom ezt a mondatot és szöget ütött a fejembe, hogyan lehetséges ez. Az anyukák saját bevallásuk szerint minden módszert és csodaszert kipróbálnak és mégsem sikerül. A szakirodalom szerint viszont csak igen csekély részük (a sokat emlegetett 5%) nem képes szoptatni.
Én szerencsére nem vagyok érintett, lassan másfél éve szoptatok és gond nélkül tudtam/tudok szaporítani, miután megismertem a módját. De érdekel a téma és szeretném, ha az érintett anyukák mesélnének a tapasztalataikról.
Tehát, a tejszaporító tippekben van a hiba vagy az anyukák alkalmazzák őket rosszul? Esetleg a szakemberek tévednek?
Szerintem két baj van: elöször is az anyukák nem hiszik el, hogy képesek elég tejet produkálni, emiatt idegesek és az idegesség miatt nem termelödik elég tej,
másodszor: ha nincs tej, van tápszer - régebben nem volt ilyen lehetösége egy anyukának se, hogy átváltson tápszerre, a szoptatás volt a természetes, és az volt a furcsa (ritka), ha valakinek nem ment
Aki nem gondolkodik azon, hogy elég-e a teje, meg nem "tudományosan" szoptat, hanem egész lazán, érzés szerint, annak nincs is baj vele.
Türelem! Lehet, hogy párszor éhes marad a baba vagy sír, mielőtt jól beindulna a tej. Nem először, hanem a 3. hónap körül, mennyiségre. Nem kéne rögtön pánikba esni, és hozzátáplálni! Annyira félnek, hogy éhen hal, sokan elsietik szerintem.Vannak védőnők, orvosok, akik túl könnyen adják a tápszert. Éhes gyermek jobban szív.
Eleve, ma már afelnőttek sem akkor esznek, mikor éhesek, hanem előbb. Nagyon megkímélik a csecsemőt.
Igen, a türelmetlenség biztosan ok, magam is tapasztaltam. A tápszer pedig mindig kéznél van, gyors és hatásos megoldás. Hiszen mások is felnőttek már rajta...
A szoptatásnál az ösztöneinkre kell hagyatkoznunk (mert még mindig létezik ilyen!), ami sohasem olyan egzakt, világos és jól nyomon követhető, mint a tápis doboz használati leírása vagy a cumisüveg mércéje. A mai materialista világban akkor vagyunk megnyugodva, ha centire pontosan ki van számolva az életünk (rezsipénz, időbeosztás stb.). Nehezen merjük magunkat rábízni olyan homályosan megfogható dolgokra, mint a baba hívó szopi-sírása és a saját ösztönös vigasztaló mellrerakó viselkedésünk. Ahelyett, hogy a belső késztetést követnénk, ki akarjuk számolni a következő lépést. Pedig nem robotokat szültünk..
De hogy a kérdésnél is maradjunk: mi az a minden?!
Engem elsősorban a szoptatási technika érdekel, nem a különböző bogyók, teák, sok ivás, pihenés és egyéb segédletek, amikre mindenhol lehet tippet olvasni.
(Van egy olyan előfeltevésem, hogy a szopimóddal van a gond és ezért nem jön a várva várt eredmény, de várom a bizonyítékokat/cáfolatokat.)
Mnpság már versenyeznek az anyukák, hogy kinek nagyobb a gyereke és ha valakinel nem hízik a grafikon, vagy táblázat szerint(megjegyzem ezek a táblázatok nem anyatejes babákra íródtak), akkor adnak valami mást, amitól jobban hízik a gyerek.
Sok gyerekorvos és védőnő is hibás ebben és abban is , hog nem segíti eléggé szoptatást, vagy hülyeségeket mond.
Nem hiszem, hogy minden babának egyformán kellene híznia.
Sajnos a fiamnál én is elkövettem azt a hibát, hogy 3 hónaposan elkezdtem hozzátáplálni, mert azt hittem attól lesz több tej, ha kimarad egy szoptatás.
Szerencsére 21 hónapos koráig azért cicizett, bár féléves korátol csak reggel és este.
Most a lányomat 5 hünapja csak szoptatom, hetente csak 1x mérem (babaaplóba írom), de azt, hogy hányszor tudtam lemérnimennyit eszik egy kezemen meg tudnám számolni, ha éhes, utálja, ha még ezzel húzom az időt.
Látom rajta hogy fejlődik, hetente gyarapszik a súlya, nem tök mindegy mennyit eszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!