Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Hogyan lehet, hogy akkor...

XStefix kérdése:

Hogyan lehet, hogy akkor sincs elég tej, ha az anyuka mindent megtesz érte?

Figyelt kérdés

Egyre gyakrabban olvasom, hallom ezt a mondatot és szöget ütött a fejembe, hogyan lehetséges ez. Az anyukák saját bevallásuk szerint minden módszert és csodaszert kipróbálnak és mégsem sikerül. A szakirodalom szerint viszont csak igen csekély részük (a sokat emlegetett 5%) nem képes szoptatni.

Én szerencsére nem vagyok érintett, lassan másfél éve szoptatok és gond nélkül tudtam/tudok szaporítani, miután megismertem a módját. De érdekel a téma és szeretném, ha az érintett anyukák mesélnének a tapasztalataikról.

Tehát, a tejszaporító tippekben van a hiba vagy az anyukák alkalmazzák őket rosszul? Esetleg a szakemberek tévednek?

2009. júl. 29. 22:28
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Én nagyon akartam,már a szülőágyon is cicin volt a kislányom,most lesz 4 hetes (CSAK),és már csak 6 óránként van tej a cicimben!A karácsonyt végigordította,meg idegesen kapkodta a fejét cicin,mikor megpróbáltam kifejni és a kettőben együtt volt 30 ml!Viszont 6 óránként jól lakik belőle,igaz mind a kettőt kiszívja!Pedig ő imád cicizni!Este akkor cicin lóg és szív ha nincs benne semmi!Pedig éjjel ott aludt velem,akkor kapott enni amikor csak akart,és mégsem!

Én is fejem attól függetlenül és próbálom visszacsinálni...

Anyukám most mondta csak el h velem is és tesómmal is csak 3 hétig tudott szoptatni!Eddig nem akart idegesíteni!

Pedig eszek iszok eleget,és homeós bogyót is szedek a kezdetektől.. és mégis

mit tegyek még?

Szivesen várnék tanácsot is!

2009. dec. 28. 12:03
 22/40 anonim ***** válasza:
Sziasztok,hát a kérdést már megint egy kicsit provokatívnak érzem már ne is haragudj kedves kérdező.A másik észrevételem,hogy már megint sok olyan anyuka írt,aki problémamentesen tud szoptatni,így fogalma sincs,hogy mit érez az,akinek ez nem megy.Én abba a bizonyos 5 százalékba tartozom,akinek orvosilag igazoltan nem tud sok teje lenni.Az első babámnál egyáltalán nem volt,hiába szopizott semmit nem tudtam neki adni.A második babámnál iszonyúan felkészült voltam már,fejtem és fejtem a kicsim kiválóan szopizott,a pótlást szoptanít készülékkel adtam(nagyon klassz találmány!),volt tejtesónk,így négy hónapos koráig kizárólag anyatejet kapott.Nagyon nehéz volt ám,szinte egész nap szopiztunk.A legrosszabb az volt,hogy az első tíz napban nem adtam pótlást a babámnak,csak ordított és ordított.Nem bírtam tovább és aztán egyszer kapott tápit (akkor még nem volt női tejünk pótlásba,másnapra szereztem),azt a megkönnyebbült arcot soha nem fogom elfelejteni.Hatalmasakat kortyolt és egyből elaludt.Az egyik hozzászóló azt írta,hogy nem vagyunk kitartóak,meg hogy a gyerekek mindent megkapnak és egy pici koplalás rájuk fér.Hát azért ne haragudj,de ez elég durva volt.Szerintem próbáld már ki milyen lehet napokig nem enni meg inni szinte semmit.Azért kicsit gondolkodjatok el azon,hogy másokat bántotok meg.Meg hogy ez az oldal inkább a segítségről kelljen hogy szóljon,nem pedig hülye kérdések feltételével.Ez csak arra jó,hogy másoknak ok nélkül is lelkiismeret furdalást okozzatok,meg arra,hogy magatokat fényezzétek,hogy milyen jó anyák vagytok.Inkább adjatok tanácsot azoknak az anyáknak,akik küzködnek!
2009. dec. 28. 16:11
 23/40 anonim ***** válasza:

Én úgy mentem szülni,hogy szinte biztos voltam benne nem tudok szoptatni.És ahogy kibujt a drágám rátették a mellemre és azóta le sem száll róla pedig elmúlt 1 éves.

Ja és el is adtam a tejet annyi volt. Soha nem kínlódtam a tejtermelés miatt nem ittam teákat sem. Egyszerűen genetika lehet a dologban.A problémám az az volt hogy éjjel kellett 2szer is kelnem a fejés miatt vagy fél évig....

2009. dec. 28. 16:12
 24/40 anonim ***** válasza:
88%
Szerintem a kérdező a gond mentes szülések utáni nem szoptatásról kérdezett,és az egészséges kismamákról és kisbabákról.
2009. dec. 28. 16:16
 25/40 anonim ***** válasza:

A sosem akartam szoptatni.. na ezek nálam kiverik a biztosítékot

Más vért izzad, hogy szoptatni tudjon, vagy magát okolja, ha rajta kívülálló ok miatt nem tud, de hogy nem akar, ez nagyon gáz.

2009. dec. 28. 17:11
 26/40 anonim ***** válasza:

én nem tudom mi a titok nyitja, de abban biztos vagyok, senki nem tehet róla, hogy nem tud szoptatni, persze, ha nem is akar, az más tészta, de ahhoz is joga van...

a kisfiam 4 hónapos lesz. csak anyatejet eszik, iszik, és mi mind a két végletet ismerjük...

a tejmennyiség állandóan ingadozik, fogalmam sincs, mitől van több, máskor meg kevesebb, de az biztos, hogy az idegeskedés egyikőtöknek sem használ...

ha nincs elég, és nyűgös, meg sírdogál, akkor én folyton cicire teszem, vannak napok, amikor az egész nap a szoptatásról szól... esténként pedig addig teszem egyikről a másikra, ameddig nem tud annyit enni, amennyi elég ahhoz, hogy elaludjon...

nem tudom, hogy ez segít - e másoknak, de nekem bevált:

a karomban a babám, ránézek, ettől mindig mosolyognom kell, és arra gondolok, hogy "ne aggódj, kicsim, nem maradsz éhesen, anya ad enni neked...."megpróbálok ellazulni - segít,ha pl megy a tv, és nem a szoptatásra koncentrálok -, majd arra gondolni, hogy nincs semmi baj, mindjárt megindul a dolog... és akkor általában érzem a tejleadó reflexet... amikor üres a cicim, akkor olyan erős szurkáló érzés a mellbimbóm körül. ( ha van tej a mellemben, akkor nem érzem annyira...)

mivel a tejleadó reflex mindkét mellre hatással van, átteszem a másik cicimre, miután kiitta az elsőt, így a másodikból is jut tejhez... utána kis büfi - így a mellem felkészül az újabb menetre - aztán megint elölről az egész...nem mondom, hogy nem fárasztó, de egy két ilyen nap után mindig beáll a rendes mennyiség...

nem szedek semmilyen bogyót, néha iszom tejszaporító teát. de szerintem az is csak arra jó, hogy megnyugtasson. Mert ez a legfontosabb szerintem...

arról viszont, hogy mindenki tud szoptatni, az a véleményem, hogy olvasni is mindenki tud -- csak nem vagyunk egyformák, van, akinek nehezebben megy!!! minden kismamának üzenem, hogy BIZZ MAGADBAN ÉS ABBAN, Ho

2009. dec. 28. 17:15
 27/40 anonim ***** válasza:

szóval, bízz magadban és abban, hogy képes vagy tejet adni a babádnak!!!

tuti, hogy sikerülni fog... :-) sok sikert mindenkinek!

2009. dec. 28. 17:17
 28/40 A kérdező kommentje:
Sajnos (megint) kevesebben vannak azok, akik nem sértődnek meg rögtön és ok nélkül és megpróbálnak tárgyilagos választ adni - mivel én is tárgyilagosan kérdeztem, személyeskedés és vádaskodás nélkül! Tudom, hogy érzékeny a téma, engem is piszkáltak eleget, amikor még tanuló-fázisban voltam. De. Ahogy én sem ismerem a válaszolók hátterét, úgy a legtöbben ti sem az enyémet. Hosszú lenne leírni, hogy nekünk mi volt a problémánk, de elhihetitek, hogy nekünk is volt épp elég. Nem koraszülés, de hipotónia. Nem kórházi tartózkodás, de gyermekágyi depresszió. Szóval úgy, ahogy én sem minősítgetek senkit, kérném, hogy engem és a kérdést se húzza le senki. Én nem török pálcát senki feje felett, mert idő előtt abbahagyta a szoptatást; én magam is végigkínlódtam a magamét. Mindössze a külső és inkább a belső okokat keresem, mert a szakirodalom becslésével ellentétben a valóságban sokkal többen vannak azok, akiknek nem megy, sajnos. A (segítő szándékú) látókörömet szeretném ezzel bővíteni, nem mások tettein csámcsogni. És köszönöm annak, aki őszintén leírja a tapasztalatát, mégha keserű is visszaemlékezni!
2009. dec. 30. 16:09
 29/40 A kérdező kommentje:
Annyit még hozzátennék, hogy már jóideje naponta olvasom a fórumot, de én még nem találkoztam olyan szoptató anyuka által írt hozzászólással, aminek az önfényezés lett volna a lényege, de még csak burkolt üzenete sem. Nyilván vannak olyan topikok, ahol a szoptatás örömeiről és az elért sikereinkről beszélgetünk, de nem gondolnám, hogy ez elítélendő. És szerintem az sem az, ha időről időre felbukkan itt egy-egy az enyémhez hasonló kérdés - legalábbis akkor, ha valaki nem veszi rögtön magára a le sem írt / nem gondolt dolgokat. Én úgy látom, hogy a segítségkérő kérdésekre írott hsz-ek zöme tényleg segítő szándékkal születik, mégha nem is mindig hasznos az információ. De lehet, hogy nem egy fórumot olvasunk vagy én értelmezem rosszul, amit olvasok...
2009. dec. 30. 16:28
 30/40 A kérdező kommentje:

Kedves visszajáró válaszoló, ha már ennyire erőlteted a dolgot, a kedvedért leírom: eleddig 5 anyukának segítettem a szoptatásban és mind az ötnek sikerült előrelépnie, miután beszéltünk. Közülük 3 egyértelműen nekem köszönte meg a sikert. Ha te ezt kizárólag nagyképűségnek tartod, tedd úgy. Én inkább annak tudom be, hogy a saját tapasztalataim miatt érzékeny vagyok a témára és igyekszem segíteni a tudásommal annak, aki kéri. Szerintem mindenki büszke szokott lenni az elért sikereire, akár saját, akár közvetett legyen is, úgyhogy ezért nem fogok elnézést kérni.

Tudom, hogy mit jelent segítséget (nem) kapni, amikor nagy szükség van rá. A kérdésem pedig arról szólt, hogy akinek ötlete van a válaszra, az most nekem segítsen az effajta "tanulásban".

Ha bárkit megbántottam bármivel, sajnálom, egyáltalán nem volt szándékomban. A továbbiakban pedig nem szeretnék személyeskedni.

2009. dec. 30. 18:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!