Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Szoptatás: kevés tej és...

Szoptatás: kevés tej és cumisüveg?

Figyelt kérdés
Van egy háromhetes babám. Mivel kevés a tejem, néha - nem minden szoptatás után - pótlást kell neki adni, ami jobb esetben lefejt anyatej, rosszabb esetben tápszer vagy víz. Általában 100-120 grammokat eszik két mellből, de előfordult már, hogy 170-et evett egyből. Olyan is van, hogy csak 20 grammot tud kiszopizni, ilyenkor éhes marad, és ilyenkor kapja a pótlást. A szopási technikájával nincs baj. Viszont, azt vettem észre, hogyha kap pótlást, utána a következő evésnél nagyon nehezen talál rá a szopási technikára, tkp. nem szív, csak nyammog. És sok nyűglődés, van amikor 20 perc is, mire sikerül elkapnia a megfelelő módszert a cicizéshez. Eddig Aventes cumit és üveget használtunk 0+-osat. Most van egy MAM-os 0+-os anti-colic csoda cumisüvegünk is. Az a kérdésem, hogy mennyire zavarhat be a MAM a szoptatásnál. Jobb vagy pont, hogy rosszabb, mint az Avent? milyen ötletek vannak pótlás adásához, hogy ne zavarjon be a szoptatásnál? Poharat, műanyag fecskendőt már próbáltuk. A gyerek nem volt hajlandó enni ezekből, csak kifolyatta a száján, amit kapott. Szoptanít készülékre se pénzünk, se lehetőségünk. Egyéb ötlet? Illetve az a kérdésem még, hogy mennyi esélyem van, hogy beindul majd úgy a tejem, hogy mindig rendesen tudjak szoptatni? Tapasztalatok?

2012. aug. 27. 17:27
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Azt tudom tanácsolni, hogy egy-két napra felejtsétek el a cumisüveget és a pótlást. Amikor sír, hogy éhes (legyen az 20-30 perccel az előző szoptatás után) tedd mellre. A legtöbb tej szoptatás közben termelődik, nem utána. Úgy látszik nála a cumisüveg csúnya cumizavart okoz, és minek is küzdene a mellen, ha egyszer az üveggel sokkal egyszerűbb. Kicsit a mérleget is tedd félre, mert csak stresszelni fog, amitől elmegy a tej. Édesanyám azt csinálta velem (neki sem ment a szoptatás rögtön, pótlást akartak nekem adni az orvosok), hogy nagyon sűrűn mellre tett, és nem adott semmit cumisüvegből. Az első pár nap persze nagyon sűrűn kértem enni, de a sok szoptatás hatására beindult rendesen a teje, és ritkultak az alkalmak, egy éves koromig tudott szoptatni, soha nem volt szükség cumisüvegre. Én ezt tudom neked is tanácsolni, drukkolok! :)
2012. aug. 27. 17:40
 2/17 anonim ***** válasza:
Mi is Aventet használtunk, szerintem minden cumisüveg bezavar valamennyire, akármilyen márka. Medelának van egy új cumisüvege, kifejezettem erre a problémára, nem olcsó, de lehet, hogy kapsz használtan jó áron. Tejed szerintem lesz, csak szoptass sűrűn, esetleg pròbáld meg gyakrabban mellre tenni, így több lesz a tej és talán nem kell annyi pótlás. Nekem is változott a mennyiség, mindíg fejtemés fagyasztottam, így mindíg volt.
2012. aug. 27. 17:42
 3/17 anonim ***** válasza:

Még nagyon pici a babád, nem mindenkinek áll be ilyenkorra a megfelelő mennyiség.

Én a cumisüveget ameddig csak lehet, elkerülném. Persze tudom, van amikor nincs más megoldás.

Most két dolog jutott eszembe. Az egyik, hogy gyakrabban tedd mellre. Ha csak keveset szopott, próbáld meg fél óra múlva. Ez az elején biztos fárasztó, de tudjuk, hogy a szopás ingere indítja be a tejtermelést. Ezt a módszert csak olvastam, magam nem tapasztaltam.

A másik, és én ezt csináltam 8 hónapos koráig, míg el nem választotta magát: fejtem a szájába a tejet. Fekve szoptattam, könyökölve, és az egyik kezemmel folyamatosan fejtem. Aztán még pohárba is lefejtem a maradékot, akkor is, ha csak 10 gramm volt.

Az első módszerrel hosszabb idő - gondolom, több nap vagy 1-2 hét - kell, hogy kiderüljön, működik-e, vagyis hogy több lesz-e a tejed, de a második módszerrel 1-2 alkalom után kiderül. Sok sikert kívánok, és ne izgulj.

2012. aug. 27. 17:53
 4/17 A kérdező kommentje:
sajnos a sűrűn szoptatás nálunk nem vált be. Eleinte kétóránként vagy másfélóránként szoptattam volna, de mivel nem volt tejem, kész gyötrelem volt az egész. Egy két szívás után a gyerek rájött, hogy ebben a ciciben nincs semmi és csak ordított, majd egyáltalán nem volt hajlandó enni. A kórházban kétóránként szoptattunk elvileg (bababarát kórház), de mivel nálam egy szoptatás volt, hogy 4 órán keresztül tartott, így a kétóránkéntiség eleve ugrott. Most már egy-másfél óra alatt végzünk a szoptatással, ebből effektíve szoptatási idő olyan 40-60 perc. Szóval javul a helyzet. Ha óránként szoptatnék, akár le se vegyem a ciciről. az meg sajnos nem nagyon meg, hogy fölébresztem, mert nagyon ritkán sikerül úgy ébreszteni, hogy ébren is maradjon. Ha álmos nem hajlandó enni, csak cumizgat és alszik is. Úgyhogy én most azt csinálom, hogy szoptatás után fejek is. Van amikor sikerül valamit kisajtolni, van amikor nem. Ezt szoktuk pótlásnak odaadni. De mivel nagyon sokat fogyott a gyerek eleinte, így néha muszáj pótolni, pláne, hogy amíg éhes, nem hajlandó aludni és csak ordít, akár több órán keresztül. :(
2012. aug. 27. 17:53
 5/17 anonim ***** válasza:

Én átérzem a problémádat, ugyanezen mentünk végig.

Mi megvettük a Medela cumisüvegét, ami tényleg elég drága,de muszáj volt, mert a sima cumisüveg után nekem se akart rendesen szopizni. Próbálkoztam én is az összes szopibarát módszerrel, meg a sűrűn mellretevéssel, meg az összes látező tejserkentőt végigpróbáltam, egyiknek se volt hatása.

Aztán nemrégiben átálltam arra, hogy szopizott, amennyit tudott és utána a cumiból 10 ml-rel kevesebbet adtam, mint amennyit szokott enni és utána visszaraktam még cicire. Meg nem stresszeltem tovább, vettünk tápot, így ha a lefejt tej kevés volt kapott tápot pótlásnak. Ezen kívül vettem Lactinatalt, meg iszom a baracklevet és éjszaka egyszer felkelek fejni (nálunk szerencsére 6 hetes kora óta átalussza az éjszakát). Így most kb 2 hete már nem minden étkezést kell pótolni, mert kezd beindulni a dolog. De csak szopival mág én se tudom megoldani.

De idővel alakul! Addig meg valahogy át kell szenvedni. Nekünk más márkájú cumik voltak, így ahhoz nem tudok tanácsot adni, de hátha valamelyikkel neked is sikerül.

11 hetes baba anyuja

2012. aug. 28. 09:13
 6/17 xStefix ***** válasza:
Kérdező, szerintem írd le pontosan, részletesen, hogyan zajlik egy napotok.
2012. aug. 28. 10:57
 7/17 anonim ***** válasza:

Egyetértek, pár napig kéne kínlódni, hogy legyen elég a tejed. Fejni szoktál? Homeobigyót eszel?

Három hetes kor körül pont van növekedési ugrás, ilyenkor sűrűn kéne cicire tenni, hogy beállítsa magának a mennyiséget.

2012. aug. 28. 22:40
 8/17 anonim ***** válasza:

Bocsi, hetes vagyok, most olvasom, hogy szoktál fejni. Ebben az esetben nem a mennyiség a lényeg, hanem az inger, ne aggódj :)

Én az elején kb. egész nap szoptattam :D Tudom, könnyű mondani, de ne add fel!

2012. aug. 28. 22:43
 9/17 A kérdező kommentje:

Igen, fejni szoktam. Minden etetés után abból, amelyikből először evett. Én is kipróbáltam már rengeteg tejserkentő módszert, teákat stb. És semmi sem használt.

Egy napunk az úgy zajlik, hogy a baba 6-szor eszik. Nem is hajlandó többször. Van egy hajnali etetés, egy reggeli, olyan öt-hat körül van egy délelőtt, egy kora délután, egy késő délután, egy este, olyan nyolc körül. Minden etetés után fejek. az etetések előtt masszírozok. Fogalmam sincs, hogy miért van, hogy egyszer 140et is megeszik, és jön is annyi, egyszer 30 is alig jön, és akkor szenvedünk a pótlással. Ha nincs tej, mi is tápszerezni szoktunk, mert sajnos nincs jobb megoldás. Igyekszem azt csinálni, hogy egyik mell max félóra (20-25 percig bír szopizni a babám, utána már inkább csak alszik), aztán másik mell is max fél óra, aztán, ha kell vissza az egyikre. Így felváltva, hátha. De sajnos nem sok eredménnyel. :P

2012. aug. 30. 11:09
 10/17 anonim ***** válasza:

Mióta csinálja ezt? Mert nálunk kb. egy hét alatt beállt a növekedési ugrásnál a tej (csak cici volt, nem pótoltunk).

Ugyanígy csináltam, ahogy Te. Ettem homeobigyót, ittam napi 3 litert, és szoptattam-szoptattam-szoptattam... :D

Mondanám, hogy etesd inkább kiskanállal, de ha sokat kell pótolni, akkor sokáig tart nagyon :S

2012. aug. 30. 13:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!