Cumizavaros lett a 3 hónapos kisbabám - azt hiszem. Hogy fog játszócumi nélkül aludni? Vagy a kiságyban meghagyhatom neki?
Nagyon nehezen alszik el első pillanattól fogva, ezért adtunk neki cumit. Mondjuk a zavar szerintem nem ettől lett, de ezt is el akarom venni tőle. Az elmúlt 1 hétben hirtelen apadni kezdett a tejem, ezzel kezdődött. Kezdtem fejni, ezt adtam üvegből. Korábban is volt már rá példa, semmi gond nem volt belőle, ezért nem féltem. Aztán az egy hét alatt minden előfordult: hol elfogadta a cumisüveget, hol nem, hol jó volt a tápszer, hol nem, hol megitta a lefejt tejet, hol nem, néha szopizik egy kicsit, aztán abbahagyja, sír ... . Most legújabban a jobb cicit egyáltalán nem kéri, a balt még megpróbálja. De a tejleadó reflex is késik nagyon, gondolom a mellszívó miatt.
Teljesen kétségbe vagyok már esve. Sok hasznosat olvastam itt, de olyan jó lenne egy kis biztatás. Még a férjemmel is összevesztem már kimerültségemben...
Nyugi, 3 hónaposan van valami érdekes dolog:))
Azért írom, mert mindenki mondja, hogy fejlődési ugrás, ahhoz képest nekem is leapadt a tejem, de kisfiamat nem izgatta...nem fogadta el a tápszert, 1-2x előfordult, hogy 2 óránkért kért, nem 3 óránként, de beérte a 180 helyett 70 ml-vel.Ez így ment jó pár napig(talán 1-2 hétig), én is totál kivoltam, hogy nincs tejem, mi lesz, aztán fogalmam sincs miért visszaállt minden a rendes kerékvágásba:)
Ja hozzáteszem kisfiam is cumizik picike korától és bimbó védővel szoptattam, amivel még nehezebben jött neki a tej.
Most 15 hónapos, és még mindig lelkesen szopizik:)
Szóval szerintem ne aggódj(tudom, könnyű mondani:)),figyeld a babád igényeit, ha éhes, szopizztass,de ne ess kétségbe, túl lesztek rajta:)
Nem lehet, hogy meg fog jönni a menzeszed és megváltozott a tejed íze? Nekem ciciből nem akart rendesen enni a 3,5 hónapos babám. (Ő a 2. hét óta tápszert is kap mert nincs elég tejem.)Eleinte csak a jobb cicit "tépdeste", kiköpte, aztán újra ráharapott, utána már a ballal is ezt csinálta. Aztán 3 nap "szopisztrájk" után megjött a menzeszem... mostanra már jobb a helyzet, eszik rendesen.
Szóval szerintem ne aggódj. Próbáld minél gyakrabban kínálni és szerintem próbáld ki a kézi fejést. Eleinte én elektromos mellszívót használtam, aztán rájöttem, hogy a kézi fejés sokkal egyszerűbb, gyorsabb, kíméletesebb, ráadásul nekem sokkal többet sikerült így kifejni, mint géppel. Ki tudja, hátha ez segíthet...
Köszönöm először is a válaszokat, kicsit megnyugodtam. De bocsánat, elfelejtettem tegnap este a kétségbeesésemben írni, hogy este bevágott 180ml - t cumisüvegből.
Éjszaka szopizott 2 - szer, el is aludt rajta, de reggel már csak kicsit szopizott, nem kellett tovább. Most kiskanalazok. Az segíteni fog? Mert nekem ez cumizavarnak tűnik - sajnos pont ezt a részt nem írtam tegnap.
Ma viszont megpróbálok beszerezni egy mérleget, hogy lássam, mennyit eszik olyankor, ha szopizik.
Kedves xStefix!
Láttam sok helyen, hogy segíteni tudsz. Miért lehet, hogy az első cicit elfogadja, aztán egyszer csak elengedi és onnantól nem kell a második sem, pedig éhes még mindig. Van ötleted? Köszönöm!
Ha cumizavaros (és/vagy egyszerűen csak lusti, türelmetlen stb.), akkor megesik, hogy a baba abbahagyja a szopást, amikor a mellből már nem jön elég jól/gyorsan a tej.
Talán tudod, hogy a tej szakaszosan ürül: az elején csak pár csepp, aztán a reflexszel egyidőben több csatornából megindul-spriccel, majd újra vékonyabban folyik. Ahhoz, hogy a baba teljesen jól lakjon, általában legalább egyszer végig szokott menni egy ilyen "kör" (bár az is előfordul, hogy ennél kevesebb is elég, vagy épp több reflex kell a jóllakáshoz). Márpedig ha a baba menet közben elfárad vagy megunja a szopizást, akkor gyakran reklamál, elfordul, sír.
Ha ilyenkor a másik melled sem fogadja el (jó, hogy ezt kipróbáltad), akkor aktuálisan nem sokat tehetsz; próbáld meg ilyenkor többször, de keveseket szoptatni, ha az jobban megfelel neki. Persze lehet ilyenkor fejni és azzal pótolni, de én ezt hosszabb távon nem szoktam javasolni - elvégre az lenne a cél, hogy idővel a baba is megszokja, hogy picit türelmesebb legyen a mellen. (Ráaádsul a pótlás általában üveget jelent, ami cumizavar-kockázat ugye..)
A másik gyakori eset pedig a fogzási fájdalom, bár ez jobban kivehető, mert sok baba sír, feszeleg is ilyenkor, mintha tényleg fájna neki valamije. Ilyenkor a sokszor-keveset elve segíthet, és persze a különböző csillapítók, ha kell.
Ismerős, egyértelműen szopási sztrájknak tűnik. Nálunk is volt, én is kiborultam, férjjel összevesztem stb :).
Nekem az vált be, hogy amikor egyik cicit sem akarta, változtattam a testhelyzeten, ill. gyakrabban szoptattam (akár másfél óránként is), ha láttam, hogy keveset evett. A fejés sajnos csak tüneti kezelés, ha nem akarod, hogy apadjon a tejed, ne élj vele túl gyakran szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!