Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Miért elfogadott, ha 2-3...

Miért elfogadott, ha 2-3 évesen cumizik egy gyerek és miért nem, ha ilyenkor még szopik?

Figyelt kérdés
Sokan kiakadnak, ha hallják, hogy 2-3 éves gyerek szopik néha, viszont azt teljesen normálisan fogadják, ha cumizik vagy ha szopja az ujját akár egész nap. Miért?
2011. okt. 29. 14:07
1 2 3 4
 21/32 xStefix ***** válasza:
83%

Ez a történet szerintem onnan fakad, hogy manapság a női mellnek szinte csak szexuális tartalma, értéke van. Pedig eredetileg nem elsősorban erre találták ki, hanem pont hogy az utód táplálására. Aztán persze idővel áttevődött a hangsúly a férfiak figyelmének felkeltésére, ami ma ugye virágkorát éri.

Szerintem ha nem ennyire nemi, szexuális oldalról közelítenénk meg azt, hogy a gyerek a női mellet szopja, már sokkal kevéséb lenne zavaró.

2011. nov. 2. 18:44
 22/32 xStefix ***** válasza:
76%

És ami még eszembe jutott az eredeti kérdéshez: a cumival "távol lehet tartani" a gyereket magunktól, míg a szoptatással nem.

Manapság, én legalábbis úgy látom, egyre kevésbé megszokott és elfogadott, ha az anyuka több éven át szó szoros értelemben, fizikálisan is közel van, közel akar lenni a gyerekéhez (ilyen módon is). Régen természetes volt a hosszabb távú szoptatás, a hordozás, a gyerekkel való együttalvás (sokszor a körülmények is csak ezt tették lehetővé) - ma ezeket sokan inkább amolyan divatnak, alternatív vagy akár káros dolognak tartják.

A gyerekszoba, a babakocsi, a kiságy, a légzésfigyelő vagy a játszócumi mind modern találmányok és valahol kicsit mind afelé mutatnak, hogy a gyereket minél korábban elválasszák az anyától. (Nyilván nem ez a fő funckiójuk, de innen is meg lehet közelíteni őket.) Ezeknek az eszközöknek a segítségével már nincs feltétlenül szükség arra, hogy a gyerek hosszabban, akár évekig is az anyja mellett legyen; sőt, szerintem ma a legtöbb anyuka már kényelmetlennek is érzi ezt a túl szorosnak gondolt kapcsolatot, legalábbis idővel. Márpedig a szoptatás megtartja ezt a szoros köteléket; talán ezért van, hogy ez sokaknak nem szimpatikus.

2011. nov. 2. 19:07
 23/32 anonim ***** válasza:
30%

A légzésfigyelő hogy jött ide? a Többibe,ha nagyon akarom még beletudom képzelni azt amiről irtál,de a légzésfigyelőt a modern kor "hüyleségének" tartani (tudom,nem ezt irtad) több mint butaság.Attól,hogy egy ágyban alszik valaki a gyerekével még nincs rá garancia,hogy felébred ,hogyha a gyerek nem vesz levegőt..a testvérem gyereke teljesen egészséges,4 kilós újszölütt volt,mégis a gonosz légzésfigyelő mentette meg az életét,ami arra hivatott,hogy elválassza a gyereket minél korábban az anyjától.És nincs egyedül a kis unokaöcsém ezzel..

Bocs az offért. A kérdésre is válaszoljak: Szerintem azért,mert a legtöbben úgy gondolják szopás= éhség csillapitás.Nyiván más funkciója is van,nyugtató hatású,egyfajta rituálé és egy 2-3 éves gyerek (vagy több) már főleg ezt a "funkcióját" használja a szopinak.

Az én PRIVÁT véleményem az,hogy egy gyereket mindig az életkorának mgeflelően kell kezelni,és egy 3 (vagy több) éves gyerek már kicsit túlkoros a szopizáshoz.Ilyenkor már tud beszélni,járni,megkérti a meséket,játékokat, szerintem már más rituáléknak kell felváltani a szoptatást,pl meseolvasás,ölelés,puszilgatás. Ez nem azt jelenti,hogy aki szoptatja a 3 éves kicsijét nem szokott neki mesét olvasni,mielőtt valaki kiforgatja.:)

Sokan szokták ellenérvként hozni a természeti népeket,vagy dédanyáinkat ,de azok egyszerüen más ,háborús,inséges idők voltak,ugyanugy ahogy a természeti népeknél,ők erre szocializálódtak mert muszáj volt nekik,sokszor nincs elegendő élelem,tiszta ivóviz,stb ezért akár életmentő lehet az anyatej.

Egyébként én akiket ismerek,és 2-3-4 éves korig szoptatnak/tak mindegyiknek a töke ki van vele (bocsánat a kifejezésért),ellenérzéseik vannak ezzel a dologgal szemben,és ebből kifolyólag még lelkiismeretfurdalásuk is,hogy "idegesiti" őket a saját gyerekük.. szerintem meg nem véletlen ez sem,tudat alatt tudják ők is,hogy ennek már elmúlt az ideje,nincs rendjén egy 3-4 éves ovist szoptatni.

2011. nov. 2. 19:24
 24/32 anonim ***** válasza:
100%
Én pl, ma vittem a fiamat családi napközibe, heti 1 nap fogunk járni. 6 gyerekből 5-nek egész nap a szájában lógott a cumi. Úgy beszéltek a gondozónőhöz, akinek fogalma sem volt, mit akarnak. Leesett, koszos lett, nem baj, felvették, visszadugták. De amikor mondtam, hogy én még szoptatom a 2 éves fiamat, egy pillanatra ledermedt mindenki. Szerintem pedig ez hangzik normálisabban. A szoptatástól függetlenül, én azért már nem hagynám, hogy a 2-3 éves gyerekemnek egész álló nap a cumi a szájában lógjon.
2011. nov. 2. 19:50
 25/32 anonim ***** válasza:
65%
Én is mindig azt hallom, hogy még szoptatod? Már rég kéne normális kaját ennie, Úr Isten éhen hal. És mondom, hogy eszik rendesen! Ezt valahogy nem tudják elképzelni az emberek. Egy 2 éves gyereket már nem azért szoptatod, hogy azzal lakjon jól, de attól még jó neki. Tele van immunanyaggal.
2011. nov. 2. 19:52
 26/32 anonim ***** válasza:
67%

Igen, kedves xStefix, valoban szexualis, de ebben a tarsadalomban elunk, ez hatarossa meg a normakat, ehhez kell alkalmazkodni es pont. Aki nem alkalmazkodik, en nem itelem el, de ne panaszkodjon, hogy rajta csamcsognak.

Es igen, sajnos szexualis, de az a gyerek ebben fog felnoni, es epp ezert lehet, hogy kesobb emiatt lesz frusztralt, mert van olyan emlekkepe, amiben az anyja mellet szopja. A vilagot pedig sajnos egy-ket harcos nem fogja megvaltani.

Most lehet errol itt beszelgetni, vitatkozni, osszeveszni, a vilag nem fog ettol megvaltozni. Szoval just keep calm. Ha szoptatod a 2-3 esetleg 4 eves gyerekedet, a te dolgod, de fogadd el, hogy kilogsz a sorbol, es ne panaszkodj, ne idegeskedj ezen, es foleg ne akarj masokat megvaltoztatni.

Szep estet.

2011. nov. 3. 00:41
 27/32 anonim ***** válasza:
67%

Igaza van az utolso valaszolonak.

Hihetetlen hogy van olyan manapsag, aki 4 eves gyereket szoptat. Ugy gondolja a kedves anya, hogy ezzel segiti a gyereket? Hat, nem. Sot!

De majd kiut ez kesobb, evek mulva, amikor is lehet hogy valoban szexualisan abberralt gyereke lesz.

De hat, hagy szoptasson!

2011. nov. 3. 08:37
 28/32 xStefix ***** válasza:
100%

A kérdésre igyekeztem válaszolni a saját (részben objektív, részben szubjektív) gondolataimmal, és nem áll szándékomban senkit meggyőzni semmilyen igazságról. Örülnék, ha nem is úgy tűnne fel az egész, mintha keresztes háborút folytatnék a hosszú távú szoptatásért. (Bér tény, hogy gyakoroltam és pártolom. De nem mindenkinek való, az már biztos!)

A szexuális c. dolgot is ugyanígy egy(!) lehetséges magyarázatként írtam le, nem azért, mert azt gondolom, hogy egy fecske fog nyarat csinálni. Bár én szemszer sok evilági sz@rral nem értek egyet, mert eléggé úgy tűnik, hogy rossz irányba fejlődik az Ember.. de ez egy másik történet.

Talán nem lenne felesleges néha meglátni a mások (dédanyáink, népi törzsek stb.) életében, gyakorlatában is azokat az értékeket, módszereket, amik akár a mi modern életünknek is a javára válhatnak. Nyitott szemmel, ugye. Én egyáltalán nem hiszek a modern nyugati ember atyaistenségében, mégha nekem is itt kell élnem; szerintem mi sok szempontból életképtelenebbek vagyunk, mint a régiek vagy a természeti népek... de ez is más sztori.

Azt pedig sejtettem, hogy a légzésfigyelőre is harapni fog valaki. :) Nem, valóban nem azt írtam, hogy ez káros vagy felesleges hülyeség, mert életet menthet, ez így van. Mindössze azzal van néha gondom, hogy - ugyanúgy, ahogy a többi felsorolt eszköz - ma már ez is természetes, magától értetődő kelléke a gyerekvállalásnak. De az csak keveseknek tűnik fel közben, hogy a légzésfigyelő első sorban akkor kell, HA a baba külön ágyban, helyiségben alszik - tehát alapból szeparálva van, mert ma már ez a normális! Amíg nem volt külön ágy és szoba, nem kellett a légzésfigyelő sem, hiszen ott volt az anya...

Szóval azt fájlalom kicsit ebben az egészben, hogy a kezdő anyukák alig-alig hallanak pl. az együttalvás lehetőségéről (mint a légzésfigyelő alternatívája), ami pedig ugyanolyan hatékony ellenszere tud lenni a hirtelen bölcsőhalálnak. Erről szóló ajánlás, könyv nincs egyik kelengyelistán se, de a légzésfigyelő ott van. (És még mielőtt, itt is lehetőségekről beszélek, nem kötelező törvényekről. Mindenki maga dönt arról, mit választ.)

2011. nov. 3. 17:50
 29/32 Petra Kokinda válasza:

Egy gyermek természetes és egészséges leválasztódása az 2-7 év között van!!!!

Teljesen normális,ha akár egy még 2-4-6-7 éves gyermek is szopizik!

Mai műcivilizáltak utasítják el mindezt csupán!

2023. jan. 22. 11:36
 30/32 Petra Kokinda válasza:

Az anyatejes táplálás a világ legtermészetesebb dolga!

Aki pedig ebben szexualitást lát,az nagyon sürgősen kezeltesse magát,mert nagy defekt van a fejében!

2023. jan. 22. 11:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!