Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Kényes téma, de nektek nem...

Kényes téma, de nektek nem esett volna rosszul?

Figyelt kérdés

Valahova ki kell írnom, így most ide teszem:

Most már múltidőben beszélhetek az egészről. Első baba előtt: szinte nem is számítottam rá, próbáltam optimistán állni a dolgokhoz, hogy biztos lesz elég tejem, hogy tudok majd szoptatni. Nem így lett, minden igyekezetem ellenére. Ezt a részét nem részletezem, de átolvastam a szakirodalmat, kérdeztem, ittam teát, stb. stb. Vagyis mindent amit ilyenkor javasolnak.

Aztán úgy döntöttem, hogy ha nincs saját tej, próbálunk anyatejet szerezni. Aki ebben benne van az tudja, hogy nem ilyen egyszerű. Nekünk sem sikerül kapnunk. Így maradt a tápszer.

Ami miatt írok, ami a kérdésben szerepel: Több szoptató anyuka is volt a családban és bár nem vártam el tőlük, de eszükbe se jutott, hogy adjanak a tejükből. Pedig tudták, hogy próbáltunk anyatejet szerezni, stb. Inkább szoptatta a saját 2 évesét (meg még közben arról regélt, hogy ezt nem hiszi el, hogy nekem nem megy, biztos valamit rosszul csinálok), mint, hogy egy picit is akár adott volna az 1-2 hetes babámnak.

Lehet, hogy nagy kérés lett volna, nem tudom, de valahogy úgy érzem, hogy ha a helyükben vagyok, biztos próbáltam volna segíteni.

Aztán, nem történt semmi, kapott tápszert a babám és szépen fel is nőtt. De nekem ez akkor maga volt a tragédia és nem volt ott senki aki valódi segítséget nyújtott volna csak a "jó tanácsok", meg a bólogatás.

2011. okt. 26. 08:29
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
52%

Hát én biztos nem adtam volna a tejemből senkinek. A fejés az egy borzalom, össze se lehet hasonlítani a szoptatással. Még a saját tesóm kedvéért se tenném. Szóval simán meg tudom érteni,hogy nem adtak.

Az meg hogy bíráltak a szoptatás miatt... nagyon nem szép dolog. A fiam másfél éves és a poklot jártam meg sokszor a szoptatással, úgyhogy aki szoptat annak pont tudnia kéne milyen nehéz.

Aki ilyen bunkó, hogy téged bírál, gondold el még azt is az orrod alá dörgölte volna hogy neki kellett titeket tejjel kisegíteni.

És nem akarlak elkeseríteni, de fordított helyzetben lehet hogy te is csak kéretlen tanácsokkal segítettél volna.

2011. okt. 26. 13:25
 32/43 anonim ***** válasza:

Nem olvastam végig a kommenteket de érdekes amit írsz!

Én meg pont úgy voltam, hogy rengeteg tejem volt, bár sokat fagyasztottam, így is maradt volna bőven. Megkérdeztem a védőnőt a tejleadásról, és mivel nem a fővárosban élek kiderült nálunk nagyon macerás dolog. Ugye el kell menni mindenféle vizsgálatokra, ami még nem is lenne baj, be kell tartani a sterilizálás előírásait a mi szintén nem baj, hiszen a saját babának is így teszem el. De mivel nálunk nincs tejleadó központ így nekem kellett volna találnom valakit aki eljön érte és átveszi. Hát nem találtam/tunk ilyet, még magánúton sem olyat se akiről tudtam hogy nincs teje! Így jobb híján rengeteg anyatej végezte a lefolyóban amit nagyon sajnálok.

2011. okt. 26. 13:51
 33/43 A kérdező kommentje:

13:17 Most vagy nagyon szenilis vagyok, mert nem emlékszem, hogy írtam volna már ki ilyen kérdést. :) De attól még lehet. Vagy mással is megtörtént ez és hasonlóan rosszul esett neki.

Tudom, hogy ha valaki hivatalosan akar tejet leadni az is macerás, azt se értem,hogy miért, amikor annyira nagy szükség lenne, hogy minél többen tegyenek így. ez egy külön kérdés lehetne.

2011. okt. 26. 14:19
 34/43 anonim ***** válasza:

Szia!

Megvan annak az oka, hogy kérik ezeket a vizsgálatokat, és igazából egy nap alatt elintézhetőek, ha jól szervezi az ember.

Mi is kell hozzá:

-terheskönyvben levő vizsgálati eredmények

-székletminta (csak be kell vinni a postára)

-AIDS teszt

-bőrgyógyászati szűrés

-tüdőszűrés

Az utolsó hármat egyben el lehet intézni, csak érdemes előtte telefonon lerendezni. Engem még meg is nyugtatott, hogy rendben vannak az eredményeim.

Nem a vizsgálatok okozzák a nehézséget. A fertőtlenítés már macerásabb, állandóan szétszárad az ember keze, melle. Ezt azért a saját babánknál nem így csináljuk.

És persze a fejés is megterhelő időben és fizikailag egyaránt. De nem elviselhetetlen, sőt egész jól bele lehet rázódni.

2011. okt. 26. 14:25
 35/43 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nekem így is úgyis fejnem kellett, mert erős a tejleadó reflexem íyg a babám 6 hós koráig minden szopi előtt 50-100 milit fejtem!Egy darabig gyűjtöttem a fagyóban...De nem végeztettem el a vizsgálatokat így nem lehettem tejleadó anyuka, viszont egy barátnőm aki nem tudott szoptatni literszámra vitték a tejemet!INGYEN

Eszembe sem jutott pénzt kérni!Megkérdeztem igényt tartanak e rá...Tudta hogy amúgy egészséges vagyok nem dohányzom....De most a második babám várom, és még a terhesség alatt elvégeztetem a szükséges vizsgálatokat, meert valószínű megint így lesz!Bár én még a nagyot most is szoptatom!

22 hós kislány és 12 hetes pocakbabi anyuja

2011. okt. 26. 14:26
 36/43 anonim ***** válasza:
Jaj én se a pénzért adtam volna elsősorban, de megnyugtató lett volna szervezett keretek között segíteni valakinek. De nálunk így nem kellett senkinek, pedig vállaltam volna mindent ami vele jár nekem a fejés általában megváltás volt tényleg ömlött belőlem a tej ha kell ha nem. Ingyen magánúton meg azért nem kellett senkinek mert mi van ha nem jó az én tejem más babájának...
2011. okt. 26. 15:24
 37/43 anonim ***** válasza:
13:17 Furcsa tényleg, szinte a mondatokra is emlékszem. Totál zavarba ejtettél. :)
2011. okt. 26. 15:35
 38/43 xStefix ***** válasza:

Érdekes, hogy sokan az idegen anyatej összetétele miatt aggódtok.. Nekem ez kicsit fura. Vagyis sok.

Én mondjuk úgy gondolom, hogy ha ismerem az anyukát, akitől a tejet kapnám és a szükséges vizsgálatai is meglennének, akkor simán hoznám a tejet háztól házig is, ha megoldható. Sőt, a vizsgálathoz lehet, hogy nem is ragaszkodnék annyira, ha biztosan tudnám, kitől származik a tej. Most erre lehet azt mondani, hogy túlzott bizalom, de szerintem a kérő anyuka rátermettségén is sok múlik: ha valaki körültekintő, alapos és jó megfigyelő, akkor szerintem jó eséllyel ki tudja szűrni, hogy a tejadó vajon mennyire megbízható-e. Nemtom, én úgy gondolom, hogy azért az anyukák többsége igyekszik odafigyelni arra, hogy a saját gyerekének is "jó" tejet adjon - és ha az övének ilyen jut, akkor talán a pluszban lefejt is jó eséllyel lesz jó minőségű... Legalábbis remélem, hogy a fejés-tárolás is megfelelő higiéniai körülmények között történik.

Mindez nem vitatkozás, csak hangos gondolkozás. Bevallom, mindig meglepődök, amikor azt olvasom, hogy inkább tápszer, mint akár megfelelően ismert anyuka teje.

2011. okt. 26. 18:48
 39/43 Disi ***** válasza:

Ez az idegen anyatej dolog nekem is furcsa. Mondjuk nekem egyszerűbb, mert mindkét anyuka közeli ismerősöm, így vizsgálatok nélkül is elhoznám, de ők megcsináltatták, így az OEP kifizeti nekik. Ők is jól járnak, én is. Ráadásul mikor megyünk érte, picit babázunk is, megosztjuk a tapasztalatokat, ki mit hogy csinál. Nekem muszáj tápit is adnom neki, mert különben nem kakil 4-5 napig is akár. Az én ismerőseim sem a pénz miatt fejnek, hanem ki akarják üríteni a cicijüket, raknak el maguknak is, adnak nekünk is. Mondjuk nincs olyan sok pluszban nekik sem, így nem veszi el a fél napjukat a fejés, 150-200 ml-ről beszélünk. Ha nekem sok lenne én is adnék. A védőnők mifelénk próbálják összevadászni a tejadó anyukákat, de sajnos ritka mint a fehér holló. Gondolom mindenki megoldja ismerősökkel.Én kis naív nem vettem cumit szülés előtt, mert fél évig úgysem lesz rá szükség. Még jó hogy kaptunk...

Bocsika még annyit, hogy tényleg oda kell figyelni, hogy kitől hozza az ember, nálunk most zajlik egy per: tehéntejjel volt hígítva a tej amit kaptak. Gondolhatjátok, szegény szülők.

Nem gondoltam hogy ilyen parázs vita kerekedik ebből a kérdésből. De remélem kedves kérdező egy kicsit megkönnyebbültél hogy kiadhattad magadból :))))))))))

2011. okt. 26. 21:40
 40/43 anonim ***** válasza:
én szoptatom ugyan a még majdnem 2 éves lányomat, de fejni soha nem tudtam szinte semmit se. azért ez néhány embernél valóban olyan téma, hogy nem akarnak vele tolakodni. lehet ők is így voltak vele.ezért ne neheztelj rájuk. bár adhattak volna rendes tanácsot, ha úgy látták valamit nem csinálsz jól. mindegy már ne bánkódj ezen!
2011. okt. 26. 22:07
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!