Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Nagyanyáink rosszul tudták....

Nagyanyáink rosszul tudták. Ti hallottatok arról, hogy a szoptatós anyuka nem ehet semmilyen tehéntej terméket?

Figyelt kérdés
Kiderült, hogy ellenben azzal, amit régóta bevett szokásként ajánlottak a szoptatós anyukáknak, a tej ártalmas! Vagyis az, hogy sok tejet és tejterméket együnk, mert attól lesz több tejünk, nem hogy nem segít, de még árthat is! Ugyanis a gyereknél tejfehérje - tehát nem tejcukor!- allergiát vált ki, ami nem jelentkezik úgy, mint a puffasztó kajáink utáni egész éjszakás hasfájás, hanem lappangva kialakul... ti is hallottatok már erről? Tehát, semmit tehéntejtermék, amíg szoptatunk, ellenben kecsketej, vagy juhsajt jöhet...
2011. márc. 3. 13:38
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
69%

Én ettem mindent epret mézet kiwit narancsot babot borsót kukoricát tejet soha semmi baja nem volt a kicsinek pedig 18 hós koráig szoptattam.

egyetlen egy miatt volt hasfájás : karfiol.

2011. márc. 3. 13:41
 2/16 anonim ***** válasza:
65%
Marhaság.A szervezeted átdolgozza a tehéntej terméket.Ráadásul, ha az anya nem allergiás, akkor könnyedén megemészti.
2011. márc. 3. 13:43
 3/16 anonim ***** válasza:
Nálunk csajnos hasfájást okozott a babánál , ha én tejes dolgokat ettem , így a védőnő javaslatára kerültem az első három hónapban.
2011. márc. 3. 13:43
 4/16 anonim ***** válasza:

Velem ezt eljátszotta a gyerekorvos a korházban mikor megszültem. Amugy sem volt sok tejem, császárral szültem, a szülészek nyaggattak, hogy szoptassak (pedig az oldalamra fordulni nem birtam), igyak madártejet, tejlevest, teás tejet stb. Mikor bejött a gyerekorvos és meglátta az éjjeliszekrényemen a tejet meg a habart krumpli levest, leorditotta a hajamat, hogy nem szabad tejterméket. Akkor most mi van???

Akkor nem ittam, de otthol már igen.

csak kávét, kakot, citrusféléket, alkoholt nem szabad.

(már nem szoptató anyuka)

2011. márc. 3. 13:45
 5/16 anonim ***** válasza:
én ettem minden félét.
2011. márc. 3. 13:55
 6/16 anonim ***** válasza:

Mindent ettem/eszek, iszok napi 2 tejkávét, kakaót.

A kecsketej semmivel sem jobb, mint tehéntej.

2011. márc. 3. 13:55
 7/16 anonim ***** válasza:
Én is ettem mindenfélét. Ha a kicsi allergiás lesz a tejtermékre, akkor az kijöhet később is, ha az anyuka egyáltalán nem eszik tejet és tejterméket, akkor is.
2011. márc. 3. 13:58
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

Vannak tejfehérjére érzékeny babák, akiknél az anya által fogyasztott bármilyen kis mennyiségű tehéntej (akár a kifliben található minimális mennyiség is) tüneteket okoz. Hasfájás, véres széklet, ekcéma stb. Vannak babák, akik anyukái akármennyi mennyiségben fogyaszthatnak tejet nem okoz gondot. És van a köztes csoport is, akiknek az anyukái kevés tejes dolgot ehetnek (pl. napi 2,5-5 dl-nek megfelelő mennyiségű tej és tejtermék még nem okoz gondot, de ennél több már igen), és a tünetek is enyhébbek.

Ha a babánk hasfájós, ekcémás érdemes pár napra-egy hétre az összes tejes dolgot száműzni az étkezésből (mindent, még a felvágottakat is figyelni kell), ha javulni látszik a helyzet, akkor folytatni kell a diétát, és idővel (pár hónap múlva) óvatosan, a babát figyelve be lehet vezetni újra a tejtermékek fogyasztását. Ha nincs javulás a babánál, akkor valószínűleg nem a tej a ludas, és ilyenkor nincs értelme a tejmegvonásnak.

2011. márc. 3. 13:59
 9/16 anonim ***** válasza:
65%

Ezt honnét vetted???Olvastad a neten??

Lehet tehéntej terméket fogyasztani.Mindent ésszel.Gondolom senki sem issza liter számra a tejet.....

Èn ettem ittam mindent.Igaz a káposztát ,babot elhagytam pár hónapig.Mikor észrevettem,hogy a babámnak nem tetszett valami akkor odafigyeltem jobban.

A lányom hasfájós volt,a fiam nem.Ugyan úgy táplálkoztam a lányommal mint most a fiammal....

2011. márc. 3. 14:06
 10/16 xStefix ***** válasza:
100%

Semmi újdonság nincs benne, szerintem.

Kb. évente változik a táplálkozási ajánlás, hogy a tehéntej "jó"-e vagy sem.

Annyiból jó, hogy ez is állati tej, tehát bizonyos értelemben hasonlít a mi tejünkre, annyiból viszont nem, hogy fajidegen, és mint ilyen, irritálhatja az emésztőrendszert.

Azt a régi nézetet, miszerint a sok tehéntejtől lesz sok anyatej, már kb. 2 évtizede megcáfolták (szakmai szinteken legalábbis), de sajnos nem ez az egyetlen rossz beidegződés, ami a mai napig él a köztudatban...

Az eredeti elképzelésből annyi igaz, hogy valóban kell fehérje és folyadék az anyatejképzéshez, de ennek a fedezésére nemcsak a tehéntej alkalmas. Pláne nem nyakló nélküli mennyiségben.

Ami miatt pedig mostanában kifejezetten óvnak tőle, az az allergiaveszély. Sajnos az a helyzet, hogy a legtöbb mai, művilágban élő ember faramuci módon épp nem a szintetikus, hanem a természetes anyagokra lett/lesz érzékeny. És mivel úgy tűnik, hogy a hajlam öröklődik, ill. az életkörülményeink sem lesznek egészségesebbek, sőt, muszáj vagyunk kerülni egyes allergéneket, jelen esetben a tehéntejet.

Ez persze nem kötelező érvényű, hanem leginkább azokra a családokra/anyukákra érvényes, akik allergiásak (akkor is, ha pont nem a tehéntejre). De mivel egyre többen vannak ilyenek, lehet, hogy 10-20 év múlva már a tiltás lesz az általános ajánlás...

Én magam fémallergiás vagyok, illetve atópiás dermatitisem van a kezem, de táplálékallergiám nincs, úgyhogy én ittam tejet végig, de csak korlátozottan. Az én emésztésemnek kifejezetten szüksége volt/van rá, a gyerkőcöm pedig nem lett semmire érzékeny, leszámítva az endogén ekcémáját, ami megint más történet.

2011. márc. 3. 14:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!