Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Nagyanyáink rosszul tudták....

Nagyanyáink rosszul tudták. Ti hallottatok arról, hogy a szoptatós anyuka nem ehet semmilyen tehéntej terméket?

Figyelt kérdés
Kiderült, hogy ellenben azzal, amit régóta bevett szokásként ajánlottak a szoptatós anyukáknak, a tej ártalmas! Vagyis az, hogy sok tejet és tejterméket együnk, mert attól lesz több tejünk, nem hogy nem segít, de még árthat is! Ugyanis a gyereknél tejfehérje - tehát nem tejcukor!- allergiát vált ki, ami nem jelentkezik úgy, mint a puffasztó kajáink utáni egész éjszakás hasfájás, hanem lappangva kialakul... ti is hallottatok már erről? Tehát, semmit tehéntejtermék, amíg szoptatunk, ellenben kecsketej, vagy juhsajt jöhet...
2011. márc. 3. 13:38
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Értem. Vasárnap jöttünk haza a kórházból, 4 nap és császár után, a tejem szépen beindult, a kórházban napi 2-3 joghurtot, fél literes kakót, túrógombócot ettem. Aztán, hétfőn jött a védőnő, hogy na tehéntejet, azt nem, kedden meg a gyerekorvos, aki meg azt mondta, hogy semmien tehéntejterméket... nagyon kiakadtam, mert nagyon szeretem mindet! A doki azt mondta, hogy ő is nagyon meglepődött, mikor ez tudományosan kiderült, utánajárt, és valóban az idegen faj fehérje magyarázat miatt, meg a véres székletes babák miatt beigazolódott... szóval, lényeg továbbra is, a mindent csak mértékkel? De mondom, ebben az a különbség, a doki szerint, hogy nem egyből reagálja le a gyerek szervezete, hogy reggel tejet iszom, és délutánra megy a pici hasa, hanem lappangva kialakul egy tejfehérje allergia, és mire egy éves lesz, és adnám neki a tejet, kakaót, joghurtot, túrót, addigra kész van az allergia, és egyiket se bírja... persze nekem is csak addig nem lehet, amíg szoptatok, de hát az még min. fél év... csak kíváncsi voltam, hogy más is hallotta-e már ezt a szakvéleményt!
2011. márc. 3. 14:41
 12/16 anonim ***** válasza:
Nekem van ismerősöm így kettő is.Egyiküknél elég a tej-mentes diéta,már lassan 10 hónapos a pici.Ekcémás lett és ment a hasa,neki ettől renbe is jött a baba.A másikuk már keményebb dió,neki rettentő hasfájós volt a kicsi,csak magán hordozva tudta megnyugtatni(éjjel-nappal sírt),kb 3 hós lett amikor rettentő hasmenése lett,irány akórház.Anyukát eltiltották az összes tejterméktől,és az előtejet szopi előtt le kellett fejnie(álítólag ebben van a legtöbb laktóz),így valamennyivel jobb lett a helyzete.Szóval szerintem lehet enni tejterméket csak mértékkel.Nekem azt mondta a védőnő,hogy napi max 4dl tej.
2011. márc. 3. 15:03
 13/16 A kérdező kommentje:
Igen, az előtej a cukros része a tejnek, tehát a tejcukor, a laktóz valóban abban van. De, nekem tejfehérje allergiáról beszélt a doki! Arról is hallottál valamit?
2011. márc. 3. 15:14
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Igy van, ahogy irod. Van, aki szerencsés ebben és nem lesz semmi baj, de ahol a gyerek a szülők miatt hajlamos erre, ott bizony nem szabad inni.

Nálunk apának elég vacak a bőre, ezért mondta a doki, ne fogyasszak tejet. Amikor esetleg mégis megtettem, akkor bizony a gyerek bőre csúnya lett, ekcéma-szerű rögtön. Ha nem ittam ilyet, nem lett csúnya, visszajavult.

Hozzátápláláskor vigyáztam a tejjel, nem adtam, mert ugyanez a jelenség volt, mint szoptatáskor, ha én fogyasztottam.

Most 5 éves a legnagyobb, nincs tejmentes diétán, de tejet direktben nem iszik, maximum joghurt, ilyesmi, feldolgozott tejszármazék. Ha sok ilyet fogyaszt, akkor szárazabb a bőre és elkezd köhögni. Ha megvonjuk a tejterméket, elmúlik a köhögés.

Pedig ki hinné, hogy a száraz bőrnek, köhögésnek BÁRMI köze lenne a tejhez...

De szerintem ahol a szülőknek semmi gondjuk, ott elég megfigyelni, hogyan reagál a szoptatott baba és ha nincs gond, nem hajlamos rá, akkor semmi gond, fogyasztható a tej.

2011. márc. 3. 16:26
 15/16 anonim ***** válasza:
Nem marhaság egyáltalán.Velünk megtörtént.6 hetes koráig nem ittam tejet,egyszerűen nem kívántam.6 hetesen ittam először egy csészével,és megjelent a véres széklet.Neonatológus tanácsára kizártam a tejtermékeket az étrendemből.Azt mondta ilyen létezik,kimaradhat később ha vigyázunk.Azt mondta erre legjobb gyógyszer az anyatej.Közben persze azért próbálkoztunk,mert nem akartuk mi sem elhinni.Ahányszor tejet ittam,véres volt a széklete.
2011. márc. 3. 21:47
 16/16 anonim ***** válasza:
7 éve szültem ,már akkor mondta a védőnő, hogy kerüljük a tejet.
2011. márc. 4. 12:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!