Egy újszülött babának mennyit kell ennie és aludnia?
Ha gondolod, írj egy privit és kapsz egy csokor tippet, amitől több lesz majd a tejed - ha nyitott vagy hinni annak, aki tapasztalatból javasol. (És nem régi tankönyvek téves információi alapján, mint a kórház dolgozói, ahol szültél...) És azért is javaslom az összefoglalómat, mert pontosan leírja azt is, hogyan működik a tejtermelés ill. szoptatás; mert nekem a soraidból úgy tűnik, hiányzik pár alapvető információ, ami nélkül nem fogod megérteni, mit miért lenne érdemes úgy, ahogyan a többség is mondja neked itt.
És ha már szóba került: NEM attól lesz hasfájós egy baba, mert gyakran szopik, nem attól, ha eközben csak az ELSŐTEJET szívja ki!!! Ha az anyuka gyakori szoptatásnál is odafigyel arra, hogy jól kiürüljön a melle, akkor ennek minimális az esélye. (Fájni fájhat a pocak ilyenkor is, de biztosan mástól.) És ebből következik az, hogy teljesen téves gyakorlat azt javasolni bárkinek is, hogy ne szoptasson gyakran ill. igény szerint, főleg, ha arra lenne szükség!
A másik pedig, hogy aki már szoptat egy ideje, az pontosan tudja, hogy az érett anyatej színe fehér ill. átlászó; legalábbis az elsőtejé áttetszőbb. A hátsó ennél valamivel sűrűbb, "tömör" fehérebb, de már az sem olyan, mint a kezdetekben. A sűrű, sárgás tej csakis az első 1-2 hétre jellemző, de ne ebből induljon ki senki, amikor az összetételét elemzi! Akár elhiszi valaki, akár nem, az anyatej akkor is megfelelő összetételű!
Azt pedig, hogy egy 1 hetes baba mellett annyi minden mást is kellene csinálni, kicsit megkérdőjelezem. Elhiszem, hogy vannak, akiknek sajnos kevés segítsége van a szülés után, de az első 6 hete gyerekágynak hívják, ugye... Ha ezt nem is használja ki valaki végig, de az első hetekben a legfontosabb a babával való összeszokás, ismerkedés és ennek megfelelően a sok-sok szoptatás, hogy a baba és a mama testileg-lelkileg megtanulja egymást. A háztartás megvár, az apuka pedig talán megérti, hogy most nem ő az első.. (remélem!).
Én nem örülnék annak, ha más se tudna szoptatni csak azért mert nekem nem jött össze. Csak akik tudnak szoptatni nem értik meg szegény anyukát, aki egész álló nap a mellét cincálja a gyerek meg közbe ordít, mert nem elég neki a tej. Senki ne mondja, hogy normális dolog,ha egy hetes csecsemő ordít az éhségtől, jó tapasztalattal indít az életben mondhatom... Kedves kérdező! Nyilván én sem arra szerettelek volna eddig se bíztatni, hogy ne szoptasd a babádat, de gondolom ezt te világosan tudod.
Azt tanácsolnám neked, hogy keress meg egy olyan gyerekorvost, vagy védőnőt akiben maximálisan megbízol és iszod minden szavát, nem innen fogsz okosodni a témában az már látszik. Szerencsére nekünk olyan gyerekorvosunk van, akit 27 éve ismerek,és maximálisan megbízok benne /az én életem többszörösen neki is köszönhetem/. Elég baj ha van olyan orvos aki nem a gyerek érdekét nézi, sajnálom aki ismer ilyet. üdv
Kérdező, nincs ilyen, hogy kell! Annyit, amennyi után jól lakik. Lehet, hogy ő éhesebb fajta, akkor többet eszik, de lehet, hogy kevéssel is beéri. A tejed is folyamatosan változik, úgyhogy reggel hígabb, ilyenkor talán többet szopik, de estére kevesebb/sűrűbb, ilyenkor lehet, hogy a kevés is elég....
Én óva intelek attól, hogy számokban gondolkodj, vagy ha mégis, akkor csakis tájékoztató jelleggel vedd őket! Rossz útra térsz, ha elkezded "belőni" az elérendő adagokat, mert nagyon kicsi az esélye, hogy a babád mindig és pont annyit fog szopni, amennyi "elő van írva".
Ha igény szerint szoptatod és a babád szopi után nyugodt, akkor biztosan elég a tej. Ha nem így van, akkor pedig módosítani kell, de akkor sem úgy, hogy adagokat számolsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!