Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Egy újszülött babának mennyit...

Egy újszülött babának mennyit kell ennie és aludnia?

Figyelt kérdés
1 hetes a kisfiam és ha szoptatom akkor utána alszik 1órát és megint éhes,de ha tápszert adok neki megiszik többnyire 50-60millit és így alszik 3-4órát. Tehát ebből következtetek hogy az anyatej kevés mert 1 óra múlva éhes így muszáj kiegészíteni. Mennyit kellene ennie enne a csöppségnek és aludnia? Teát szabad neki adni? mert a doktornő kamilla teát mondott ha fájna a hasa. Tapasztalt anyukák válaszát várom. köszönöm
2011. okt. 19. 19:56
1 2 3 4 5
 21/41 xStefix ***** válasza:
100%

Ha gondolod, írj egy privit és kapsz egy csokor tippet, amitől több lesz majd a tejed - ha nyitott vagy hinni annak, aki tapasztalatból javasol. (És nem régi tankönyvek téves információi alapján, mint a kórház dolgozói, ahol szültél...) És azért is javaslom az összefoglalómat, mert pontosan leírja azt is, hogyan működik a tejtermelés ill. szoptatás; mert nekem a soraidból úgy tűnik, hiányzik pár alapvető információ, ami nélkül nem fogod megérteni, mit miért lenne érdemes úgy, ahogyan a többség is mondja neked itt.

És ha már szóba került: NEM attól lesz hasfájós egy baba, mert gyakran szopik, nem attól, ha eközben csak az ELSŐTEJET szívja ki!!! Ha az anyuka gyakori szoptatásnál is odafigyel arra, hogy jól kiürüljön a melle, akkor ennek minimális az esélye. (Fájni fájhat a pocak ilyenkor is, de biztosan mástól.) És ebből következik az, hogy teljesen téves gyakorlat azt javasolni bárkinek is, hogy ne szoptasson gyakran ill. igény szerint, főleg, ha arra lenne szükség!

A másik pedig, hogy aki már szoptat egy ideje, az pontosan tudja, hogy az érett anyatej színe fehér ill. átlászó; legalábbis az elsőtejé áttetszőbb. A hátsó ennél valamivel sűrűbb, "tömör" fehérebb, de már az sem olyan, mint a kezdetekben. A sűrű, sárgás tej csakis az első 1-2 hétre jellemző, de ne ebből induljon ki senki, amikor az összetételét elemzi! Akár elhiszi valaki, akár nem, az anyatej akkor is megfelelő összetételű!

Azt pedig, hogy egy 1 hetes baba mellett annyi minden mást is kellene csinálni, kicsit megkérdőjelezem. Elhiszem, hogy vannak, akiknek sajnos kevés segítsége van a szülés után, de az első 6 hete gyerekágynak hívják, ugye... Ha ezt nem is használja ki valaki végig, de az első hetekben a legfontosabb a babával való összeszokás, ismerkedés és ennek megfelelően a sok-sok szoptatás, hogy a baba és a mama testileg-lelkileg megtanulja egymást. A háztartás megvár, az apuka pedig talán megérti, hogy most nem ő az első.. (remélem!).

2011. okt. 20. 17:35
 22/41 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Minket is tápszer recepttel engedtek haza. Szülés után 1 héttel még jó volt rám a terhesség elötti melltartóm.(utána 1hétre indult el rendesen a tejem..) Szerintem se adj neki teát mert az az előtektől veszi el helyt. Az én lányom másfél éves lesz szombaton első gyerek,tehát nem tudom mennyire számitok tapasztaltnak a kérdésben.De ez a Zsivány még szopizik,tehát szerintem ez poz:)Az én kicsim az evett és aludt,majd forditva.Ja és minden evésnél kakilt:D Nekem azt mondta a védőnáánim h szopi negyed óra,büfi ha kakilt pelus csere és utána folyt köv és nem nézni az órát. :)
2011. okt. 20. 19:55
 23/41 alaszka ***** válasza:
100%
Nem olvastam végig, de kivagyok már attól, hogy azok akik tápszerezik a babát, azok direkt olyan tanácsokat adnak, hogy pótolni kell, meg stb. gyenge a tejed meg ilyenek. Csak hogy mert nekik nem sikerült, akkor másnak se. Ha óránként éhes a gyerek óránként kell megszoptatni, a második babámat szoptatom, az elsőt 18 hónapig sikerült, a második még csak 4 hónapos. Még most is van bizony, hogy egy óra múlva szopizik, és a kislányom 7 és fél kg, soha fel nem merült, hogy gyenge a tejem, meg ehhez hasonló marhaságok. Mindenki tud szoptatni, csak akarni kell, odatenni a babát, enni, inni, pihenni, és akkor nincs gond. A 3-4 órás alvásokat meg egy időre el kell felejteni, ha a baba olyan....ez az anyaság, hogy mindent megteszünk, és nem csak megtömjük, mint egy zsákot, hogy aludjon. Bocsi, kérdező, de kiborulok a válaszokon, és ez már a sokadik ilyen téma. Tedd oda a babádat, amíg a tápszertől nem apad el az összes tejcsid! A baba sírással jelezni fogja, ha nem elég a tejecske, és akkor hízni sem, fog. Ez még egy hetesen korai....
2011. okt. 20. 20:15
 24/41 alaszka ***** válasza:
100%
Utolsó vagyok,amúgy meg az orvosok sem mindig a gyerek érdekeit nézik sajnos...a tápszergyártóknak is meg kell élniük, és ezért a gyerekorvosok jutalékot kapnak...konkrét forrásból tudom. Sajnos ezért is szeretik ész nélkül felírogatni.
2011. okt. 20. 22:28
 25/41 anonim ***** válasza:

Én nem örülnék annak, ha más se tudna szoptatni csak azért mert nekem nem jött össze. Csak akik tudnak szoptatni nem értik meg szegény anyukát, aki egész álló nap a mellét cincálja a gyerek meg közbe ordít, mert nem elég neki a tej. Senki ne mondja, hogy normális dolog,ha egy hetes csecsemő ordít az éhségtől, jó tapasztalattal indít az életben mondhatom... Kedves kérdező! Nyilván én sem arra szerettelek volna eddig se bíztatni, hogy ne szoptasd a babádat, de gondolom ezt te világosan tudod.

Azt tanácsolnám neked, hogy keress meg egy olyan gyerekorvost, vagy védőnőt akiben maximálisan megbízol és iszod minden szavát, nem innen fogsz okosodni a témában az már látszik. Szerencsére nekünk olyan gyerekorvosunk van, akit 27 éve ismerek,és maximálisan megbízok benne /az én életem többszörösen neki is köszönhetem/. Elég baj ha van olyan orvos aki nem a gyerek érdekét nézi, sajnálom aki ismer ilyet. üdv

2011. okt. 21. 10:49
 26/41 xStefix ***** válasza:
100%
Én inkább szoptatási tanácsadóhoz küldenélek, mert az eüsök sokszor híjján vannak a kellő ismeretnek. Márpedig minél kisebb egy baba, annál több mindenre oda kell figyelni a szopinál is, hogy a folytatás simábban menjen.
2011. okt. 21. 11:13
 27/41 A kérdező kommentje:
A babám 3,85-el született. Mennyit kellene akkor neki ennie? hány ml?
2011. okt. 21. 11:32
 28/41 xStefix ***** válasza:

Kérdező, nincs ilyen, hogy kell! Annyit, amennyi után jól lakik. Lehet, hogy ő éhesebb fajta, akkor többet eszik, de lehet, hogy kevéssel is beéri. A tejed is folyamatosan változik, úgyhogy reggel hígabb, ilyenkor talán többet szopik, de estére kevesebb/sűrűbb, ilyenkor lehet, hogy a kevés is elég....

Én óva intelek attól, hogy számokban gondolkodj, vagy ha mégis, akkor csakis tájékoztató jelleggel vedd őket! Rossz útra térsz, ha elkezded "belőni" az elérendő adagokat, mert nagyon kicsi az esélye, hogy a babád mindig és pont annyit fog szopni, amennyi "elő van írva".

Ha igény szerint szoptatod és a babád szopi után nyugodt, akkor biztosan elég a tej. Ha nem így van, akkor pedig módosítani kell, de akkor sem úgy, hogy adagokat számolsz.

2011. okt. 21. 11:49
 29/41 alaszka ***** válasza:
22.28-as vagyok. Én azt mondtam csak, hogy egy hetesen egy baba nagyon pici ahhoz, hogy megítéljük, elég-e a tej vagy sem. Ott rontja el az, aki ilyenkor abbahagyja a szoptatást, mert még most indul be a tej rendesen. Van olyan baba, aki nem tud szopizni, ez lehet, de segíteni tudunk neki. Ha az anya egészségesen jött ki a kórházból, akkor nincs olyan, hogy nincs teje. És az hogy egy 1-2 hetes baba ordít, az nem feltétlenül az éhségtől van, hanem egyszerűen szokja a kintlétet, jobb volt a pocakban neki, az enyém állandóan üvöltött két hónapos koráig, de nem az éhség miatt, mert hízott, és én nem méricskéltem, mert gondolatban esélyt se adtam arra, hogy nincs tejem, erre gondolni sem kellene, csak odatenni a babát ahányszor csak sír,és elfogadja a cicit. Az orvosnak az a felelőssége, hogy a gyerek ne haljon éhen, ezért ír tápszert, ha úgy gondolja kevés az anya teje, az anya felelőssége meg hogy műtejet ad-e a gyereknek, vagy a természet adta lehetőséggel él. Ki kell hogy ábrándítsalak, minden orvost megkeresnek az ügynökök, és van amelyik ezért előszeretettel írkál fel olyat is, amire semmi szükség...persze ezt nem köti az anyukák orrára...
2011. okt. 21. 20:02
 30/41 anonim ***** válasza:
Kedveskéim! :-) Ha ordít és kap tápszert és ettől megnyugszik, netán még 3-4 órát alszik is akkor bizony éhes volt! puszi
2011. okt. 22. 08:03
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!