Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Hogy döntsek? Melyik miatt...

Hogy döntsek? Melyik miatt legyen lelkiismeret furdalásom?

Figyelt kérdés

Egy hónapja szültem meg második gyermekemet, az első most lesz 3 éves, eddig ő volt a világunk középpontja, nagyon várta a tesót és most is nagyon sokat szeretgeti, örül neki.

Valamit valahol elronthattam/elronthattunk a tesóval a kórházban, mert nem hajlandó rendesen mellből enni - konkrétan 20-30 milliket eszik negyven-ötven perc alatt. Ezért - meg azért, mert 2 hétig sárga volt és kellett a folyadék - fejem neki a tejet. Ez az első hetekben nem is volt akkora nagy probléma, tejem viszonylag sok volt, volt segítségem, aki foglalkozott a nagylányommal, amíg én fejőgép voltam. De most... Hármasban vagyunk itthon, a kicsi sem alszik már egész nap, a nagy is igényelné a jelenlétemet, ráadásul a hisztikorszak közepén vagyunk, ezért amikor végre odajutok, h fejjek, a feszkótól nem jön szinte semmi... kb 60-70 ml félóra-negyven perc alatt. És közben a gyerekem is azt hallgatja, hogy mindjárt kicsim, csak anya lefeji a tejet gyorsan, persze mindezt azután, h a kicsi kb 20 percig eszik üvegből is. Szóval ez kb alsó hangon is egy óra + utána a mosogatás.

A szopizásról már lemondtam, mert az ugye újabb min. félóra volt a kb semmiért.

Most már oda jutottam, hogy éjszakánként is csak hatvanka jön le... pedig akkor nyugi van...egyre nehezebben indul be a tejleadó reflexem.

Mindeközben a kisfiam egy feneketlen bendő, egy hónapos, kb 4 kg és 3 napja 600 és 700 ml-t eszik, előtte sem sokkal kevesebbet. Szóval szombaton, négyhetes korában kénytelen voltam tápszert bontani, nagy bőgések közepette, mert üvöltött az éhségtől.

És most teljesen kivagyok, mert nem tudom, hogy mi legyen fontosabb - az anyatej védelme amíg csak lehet, vagy a gyerekeimmel töltött minél több idő... Első esetben minimális anyatejért órákat veszek el a gyerekektől (és már a kicsi is igényelné lassan a minél több időt), viszont pont most jön a trutyis időszak, szerettem volna minél tovább csak anyatejet adni, kudarcként élem meg a tej csökkenést... a nagyobbikom 11 hónapig szopizott, szerettem volna a kicsinek is megadni ezt.

Második esetben kiegyensúlyozottabb lennék én is, több időm lenne rájuk, viszont ott lenne az állandó hangocska, ha valamikor is beteg lesz, h bezzeg, ha kapta volna a tejet... Szóval a kérdésem arra irányul, hogy küzdjek tovább a tejért, miközben egyre kevesebb a literszám elfogyasztott külonböző tejfokozók ellenére is, és érezzem magam szarul azért, mert állandóan "elhajtom" őket fejés miatt, vagy hagyjam szépen elapadni és akkor meg azért lesz lelkiismeret furdalásom... mit tegyek?!

Bocs a hosszúért, jól esett kiírni...

2011. okt. 11. 11:35
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Köszönjük mindenki nevében, hogy szerinted itt nem volt olvasható hasznos tanács.
2011. okt. 12. 15:55
 12/14 anonim ***** válasza:
Még valami: Valószínűleg a kérdező kívülről fújja az összes tanácsadó szövegét. (2. gyerek után biztos mindennek utánaérdeklődött már) De az nem esik sokszor egybe azzal, aminek valóban értelme van, vagyis, hogy a "mindent a tejért" igyekezetben az anyuka ne legyen egy idegbeteg valaki. Ami sajnos már a leírásból is sugárzik, nagyon át tudom érezni a helyzetét, kb. 3 héten keresztül sírógörcsöm volt hasonló okok miatt, aztán rájöttem, hogy nem éri meg. (még akkor is amikor a barátnőm szövegét kellett hallgatnom, aki szintén szoptatós oldalakról szedte a tudását és próbált nekem tanácsot adni. úgy, hogy semmilyen ilyen jellegű problémája neki nem volt. úgy azért elég könnyű beszélni valamilyen probléma megoldásáról amiben nem vagy benne)
2011. okt. 12. 16:02
 13/14 anonim ***** válasza:

Ez nagyon nehéz most neked.Ott a nagyobb gyereked/aki még csak pici :)/ és a babád is.A fejés magában egy kimerítő dolog.Az én kisfiam szépen szopizott,de a több termelés érdekében 2 óránként fejtem.Hát mit mondjak,nem kívánom vissza azt az időszakot.A gyerek hasfájós volt,folyton sírt.Én siettem volna de nem jött szinte semmi.

Ez az időszak is hamar elmúlik csak légy türelmes.:)

Én úgy oldottam meg,hogy bevontam a nagylányt a fejésbe :)Bár őt nagyon érdekelte a dolog.Ő nézte meg először mennyi tejci jött le,Ő önthette bele a pohárba...Nagyon élvezte,mindig várta a fejést,hogy hozhassa nekem a mellszívót.:)

Kitartást és sok türelmet kívánok hozzá!!!

2011. okt. 13. 00:47
 14/14 xStefix ***** válasza:

Bocsánat érte, de számomra a lebeszélő válaszok sosem jelentenek igazán hasznos tanácsot. Én se azt mondom, hogy az anyuka a végletekig kínozza saját magát, de mivel nem tudjuk a pontos hátteret, ezért szerintem könnyelműség ideje korán azt tanácsolni bárkinek is, hogy adja fel. És szinte minden hasonló kérdésnél ugyanezt gondolom, de ez "sajnos" a szakmai elkötelezettségemből is adódik.

Én is azt látom, hogy az anyuka őrlődik, és bármily meglepő, számomra is ismerős ez az érzés - de azt is tudom, hogy az ember sokkal többre képes, mint amit hisz magáról! Én nem 3 hétig kínlódtam, hanem majdnem 1 évig. Más erre azt mondaná, hülye vagyok, ha ezt bevállaltam, de én örülök, hogy nem adtam fel. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Kérdezőnek is így kell tennie, vagy ha nem így tesz, akkor gyenge lenne. De talán ez is adhat némi erőt, vagy legalábbis felpiszkálja pár ember kíváncsiságát, hogy mégis hogyan sikerült eddig kitartani.

Arról nem beszélve, hogy eddig senkiben nem merült fel pl. a Szoptanít ötlete, ami lehet, hogy segítene visszaállni a szoptatásra. (Mert az biztos, hogy szoptatni sokkal kényelmesebb lenne, mint átállni az állandó fejésre, pláne, ha ilyenek a körülmények.) Ez egy tanácsadónak valószínűleg hamar eszébe jutna, persze a többi háttérinfó mérlegelése mellett. Ezért írtam a szakmai segítséget.

2011. okt. 14. 19:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!