Vékony alkatú babák anyukái, ti hogyan kezeltétek a helyzetet? Bővebben ld. Lent
Az én kislányom bár teljesen egészséges, 2400 g-mal született. Most 4 hónapos, 5 kiló. Szopik rendesen, igény szerint napi 6-8 alkalommal. Átlag 100 ml-t eszik egy alkalommal. Szűken meghízta eddig mindig a havi 400 g-mot. Eléggé ingadozó a heti gyarapodása, most pl.4 dkg volt, múlt héten 12.
Engem konkrétan a védőnő és a családom bizonytalanít el. Egyrészt a korai hozzátáplálást tanácsolják. Ezzel az a baj, hogy a lányom csak az anyatejet fogadja el egyelőre. Még a D vit. beadása is tortúra.
A védőnő szerint pótoljam cumisüvegből, amit nem fogad el. Most az javasolja, hogy éheztessem ki egy kicsit, és adjam először cumisüvegből a tejet,és akkor elfogadja. Én ettől egy kicsit fázom, nektek mi a véleményetek? Szerintem ez az elválasztás kezdete lenne, és azt nem szeretném még.
Egyáltalán, muszáj közbelépni, ha a baba egyébként vidám, kakil-pisil-alszik rendesen, csak éppen nem "hurkás", mint a legtöbb kicsi?
Csak a dokim és a férjem nem piszkál, mindketten 180 cm/70 kiló kb. :)
Vannak itt még vékonyka babák? ;)
Az emberek úgy viselkednek, mintha hízási verseny lenne... Én biztosan nem táplálnék még hozzá a helyedben, viszont a védőnőnek azt mondanám, hogy elkezdtem a hozzátáplálást (így békén fog hagyni).
Sokak szerint a kövér a szép, pl.: nagymamám szerint akkor néztem ki rendesen, amikor volt rajtam +20 kiló, amikor "csak" +10, akkor már sápitozott, hogy ne fogyjak többet. Az öcsém életmódodot váltott, lefogyott, szuperül néz ki, alig van rajta plusz (persze nem model-sovány így sem), a reakció: szegény gyerek biztosan beteg...
A babáknak a nagykönyv szerint fél éves korra kell megduplázniuk a súlyukat.Ha a lányod 2400grammal született, akkor ez 6 hónapra 4800gramm!
Véleményem szerint minden baba más, az enyém 3450grammal született, és 1 hónaposan már 4500gramm volt!Nagyon kis duci volt, most is hurkás, de most már mozog úgy, hogy nem hízik olyan rohamosan! (9 hónapos)
Szerintem hallgass a belső hangodra!Te vagy az anyja, neked kell érezni, hogy mi a jó.Én mindenkinek meg szoktam hallgatni a véleményét, jó tanácsait, aztán úgy teszek ahogy én akarok!
De kóstoltatni szerintem el lehet kezdeni.De én inkább adnék neki tejbegríz féleséget, amit tudsz az anyatejedből csinálni, ha már annyira hizlalni akarják!
Kérdező, jót súg az ösztönöd (most is, szerintem), felesleges elkezdeni a hozzátáplálást!
Ezt olvasd el, különösen a "mítoszos" részt:
Az én lányom is vékonyka, de nekünk így tetszik :-)
Nálunk is pont így van, a védőnő ijesztget rendszeresen, a gyerekorvos meg nyugtat, hogy örüljek neki, hogy nem egy böhönye nagy gyerek, az ilyenek lesznek még akkor is szép csinosak, mikor a többiek már rég elhíztak felnőtt korukban. Amúgy mi is magas, vékony alkatúak vagyunk a férjemmel, az lenne a csoda, ha a gyerek tömzsi lenne és hurkás. Ráadásul az én lányom meg se duplázta a súlyát fél évesen, csak kb. 8 hónaposan, a dokinő erre is azt mondta, hogy az csak a "nagykönyv" szerint van úgy, van, aki makkegészséges, de csak 1 évesen duplázza meg. Ja, még egy: pont az a lényeg, amit írtál: egészséges, jókedvű, pisil, kakil, akkor nem lehet gond. És 4 hónaposan még nem kell hozzátáplálni, ha van tejed. Örülj neki (én is csak szoptattam 6 hónapig), hogy szoptathatod, az almától (általában azzal kezdik a hozzátáplálást) biztos nem hízna úgyse. Főleg nem attól a napi két kiskanáltól, amit még akkor kap.
Hát azzal tudnék vitatkozni, hogy a duci baba később is elhízott lesz. Az első 3 gyerkőcöm 3 hónapos korára duplázott, mégis normál alkatú, sőt inkább vékony kamaszokká váltak.
A negyedik gyerek ellenben nálam is feladta a leckét! 7 hónapos korára duplázott, sokszor még a kötelezőt sem hízta meg. Azt mondják, nem egyformák a gyerekek. Ha a tiéd jól szopik (és jól szopik a leírtak alapján), akkor nincs szüksége hozzátáplálásra. Főleg nem cici előtt, és főleg nem cumisüvegből.
Nálunk amúgy a lassú gyarapodás mögött felszívódási zavar állt. A doktornő nem akart hinni nekem, sokat rohangáltam, mire diagnosztizálták, pedig egy egyszerű székletvizsgálattal megállapítható. Ebben az esetben meg a hozzátáplálás inkább tovább ront a helyzeten. Ha aggódsz, járj utána ennek, de ne parázz túlzottan, elég ritka dolog.
(Megint nem értem, hogy mi az, hogy xy kierőszakol valamit egy anyukánál? Bakker, én vagyok az anyja, nehogymár más mondja meg, mit hogyan csináljak, ha én azt biztosan nem úgy akarom! És oké, hogy én némileg szakmabeli is vagyok, de ha totál laikus lennék, ez akkor se működne. Mindenki adhat tanácsot meg javasolhat, de a végső szót én mondom ki mindig.
Az meg, hogy a védőnő erősködésére végül a gyerekorvos is azt mondta..? Atyaég, az ilyen védőnő vagy pályát tévesztett, vagy emberileg eléggé kevéske. Bár az utóbbi szerintem minden esetben állhat.)
Bocs, hogy kicsit off leszek, de az szerintem is gáz, ha a gyerekorvos és a védőnő nem értenek egyet, főleg, ha végül a védőnő dönt. Nálunk is sok kavarodást okoz. A doki elmondja a magáét, hogy hogy csináld, délután meg telefonál a védőnő, hogy mégsem úgy kellene, csak az orvos előtt nem akarta mondani.
Na így legyen okos az ember!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!