Mi volt a régi ajánlás szüleink korában, hogyan kell szoptatni?
Leírnád, hogy miért tartod macerásnak? Én nagyon kíváncsi vagyok rá.
Egyébként szerintem (ha helyes gyakorlattal szoptat az anyuka), akkor idővel egyáltalán nem lesz macerás, sőt. Persze az elején még mindent meg kell tanulni, kipróbálni, tesztelgetni, mi hogyan jó és ez időigényes ill. néha fárasztó is - de ha ez megvan, onnantól elméletileg nagyon egyszerű. Tulajdonképpen annyival el is lehetne intézni a gyakorlati oldalát, hogy "igény szerint szoptasd a babád". Ebben minden fontos dolog benne van. Lazán, rugalmasan, a gyerkőc jelzéseit figyelve.
Csakhát, a mai anyukáknak ez nem elég, mert tudni szeretnék, ez mégis mit jelent, mire figyeljenek, hogyan érdemes jól alakítani stb. Egyáltalán, mi az, hogy igény szerint? És a többi sarkalatos kérdés: hol vagyok közben én és a család többi tagja? Hogy lehet mindent összeegyeztetni? Hogyan neveljem úgy, hogy önálló legyen? stb.
Sokszor csak mi bonyolítjuk túl a dolgot szerintem. :)
Elég régi könyvem van, 1956-os ha megfelel: :)
először a bevezető főbekezdései:
"A szopott anyatej pótolhatatlan"
"Az anyatej összetétele"
"Az anyatej véd a betegségektől"
"A szopóscsecsemő jobban el van látva vitaminokkal"
"A szopóscsecsemő jobban fejlődik"
"A szoptatás öröm az anyának is"
mindjárt jön a többi is :)
na szóval:
testhelyzetekről ír, hogy fekve és ülve, hogy lehet szoptatni (ne görnyedten)
mellbimbót tartsuk tisztán, arról ír, hogy kapja be jól a baba a bimbót
mennyiségre a javaslat: baba a testsúlyának egyhatodát egye naponta.
szoptatási időt 20 perc-fél órában maximalizálja, mert nem tartja jónak, ha a baba a cicihez, mint cumihoz szokik hozzá, vagy, hogy azon aludjon el.
szoptatási időközökre: első napokban hetekben 3 óránkéntit, később 4 óránkéntit javasol. "tartsuk meg pontosan a szopási időt. minél pontosabbak vagyunk, annál jobban tud alkalmazkodni a csecsemő. ha megszokta a rendet, nyugodtabb lesz. az a csecsemő, akit folyton a mellén tart az anya nyűgös és sírós lesz, akit azonban rendre szoktattak, az egyre nygodtabb és derűsebb lesz és jobban is fejlődik"
"hány hónapos korig szopjék a csecsemő? minél tovább! ha mód van rá 4-5 hónapos korig ne kapjon a szopáson kívül más főétkezést. azon túl is szoptassuk lehetőleg egészen 8-10 hónapos koráig. csak ha nagyon komoly okunk van rá, kezdjük el 4 hónapos kora előtt elválasztani, de 3 hónapos kora előtt semmiképp se!"
ha kevés a tej, pótlásként a baba korának megfelelően cukros vízzel hígított tehéntejet adtak. (feles, kétharmados, háromnegyedes arányban, ahol a tejet jelenti az érték - egy éves kortól már kaphat színtejet)
anya életmódjáról ír, innen csak pár dolog:
azt egyen ami csak jólesik, igyekezzen az egészséges táplálékokat fogyasztani, de ne erőltesse, ha valamit nem szeret. ne igyon literszámra sört, de egy-egy pohárnak alkalmanként nincs akadálya
Remélem tudtam segíteni ezzel a szemezgetéssel
Nagyon köszönöm nektek a válaszokat. Kedves Utolsó, neked is köszi a szemezgetést, elég hasznos volt. Majd még kutakodom én is, mi az amit érdemes megfogadni a régiektől.
6 hósak vagyunk, eddig csak anyatejes, jobban mondva már elkezdtük a kóstoltatást (almapép, almalé, baracklé).
Azért azt hiszem a régiek sem voltak teljesen rosszak, persze van azért amit ma már jobban tudunk. :)
Meg a rendszerhez szoktatás és társai....
Mert ezek mennek maguktól is, nem kell különösebben erőltetni. Viszont a régi könyvek szerint hú rögtön azonnal trenírozd a gyereket, különben örökre vége. És ez még a Suttogónak is öröksége, pedig az már "újhullámos" írás. (Mondjuk én ezt se szeretem, sőőt.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!