Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mi volt a régi ajánlás szülein...

Mi volt a régi ajánlás szüleink korában, hogyan kell szoptatni?

Figyelt kérdés
Részleteiben szeretném megismerni, ha tudnátok segíteni. Gondolok itt az időközökre, mennyiségre, hogyan, módszerekre, praktikákra, vízivásra, hozzátáplálásra (ha ugyan így hívták), szóval mindenre amit össze tudtok szedni...
2011. aug. 8. 19:17
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
Régen a dr. Benjamin Spock: Cecsemőgondozás, gyermeknevelés c. könyve volt az irányadó, a mi generációnkat általában ez alapján nevelték. Már ebben is preferálják a szoptatást, és említi a komfort-szopást is a cumi helyett. Szoptatási gyakoriság: 3-4 óránként, átlagosan 30 percig szopjon a baba. Szoptatás előtt 15 perccel igyon az anya egy pohár gyümölcslét vagy tejet(!) - ez utóbbi ma már nem ajánlott. Pótlásnak tehéntejet ajánl - ettől is felhördülnek manapság a gyerekorvosok, mert a fajidegen fehérjét a babák nagy része nem jól tolerálja. Miért érdekelnek a régi módszerek? A mostaniakkal nem értessz egyet?
2011. aug. 8. 19:39
 2/18 A kérdező kommentje:

Már nagyjából túl vagyunk a csak anyatejes időszakon, én amit csak tudtam betartottam az aktuális ajánlás szerint. Egyelőre csak informálódni szeretnék, hogy régen is ilyen kínlódást jelentett -e szoptatás. Nem azért mondom, mert nem tennék meg bármit a gyermekemért, sőt. Eddig is és ezek után is megteszem amit lehet, de némely dolgot pont a mainál érzem természetellenesnek. ha van a régi dolgok közt ami tetszik és egyetértenék, akkor ötvözném a maival.

Vegyünk például egy dolgot: én még reszelt almát kaptam anyukámtól, de én csak almapépet (turmixot) adhatok a kezdetekben.

2011. aug. 8. 20:03
 3/18 anonim ***** válasza:
48%
Nem a kérdésedre válaszolok konkrétan. ne haragudj, de valamit nagyon nem jól csinálhatsz, ha kínlódásnak érzed a szoptatást. A világ legcsodálatosabb dolga szerintem a szoptatás. Pedig én aztán megkínlódtam az elején, 6 hétig tényleg kínlódtunk, mire rájött a lánykám,hogyan kell szoptatni,de mondjuk akkor sem kínlódásnak éreztem, csak csalódott voltam, végül 15 hónapig szopizott és már alig várom , h ismét szoptathassam a kistesót.
2011. aug. 8. 21:30
 4/18 A kérdező kommentje:
Érzelmi részét tekintve elismerem, hogy csodálatos, de fizikailag nézve a dolgot nem nevezném annak, de most nem is ez a lényeg. Másra értem a kínlódást.
2011. aug. 8. 21:53
 5/18 anonim ***** válasza:
100%

Régen az "okos" szakirodalnmak (beleértve s Spock-ot is)mindent megtettek annak érdekében, hogy a nő ne tudjon szoptatni, vagy ha mégis tudott, hamar elvássza a kicsit, annyi hülyeséget írtak, mondtak sajnos. (teáztatás, 3 óránkénti etetés, korai hozzátáplálás, éjjel sírni hagyás...)

A régi elvek abszolút nem voltak szoptatásbarát nézetek.

meg is lehet názni a statisztikákat, hogy a 70-es 80-es években hány anyának volt teje-((

2011. aug. 8. 22:29
 6/18 anonim ***** válasza:

előző

a reszelt alma és az almampép ugyanaz, csak régen nem volt még botmixer, szenvedtek az almaareszelővel

Én a lányomnak botmixerrel csináltam az almát (de csak 6 hónaőos kora után, előtte semmi iylet nem kapott)

2011. aug. 8. 22:30
 7/18 anonim ***** válasza:
Múlkor anyóséknaál beleovastam valami Anyák könyve vagy valami hasonló című(már nem emlékszem pontosan) remekműbe, nem tudta, hogy sírjak vagy nevessek.
2011. aug. 8. 23:39
 8/18 anonim ***** válasza:

Szerintem az Anyák könyve sok szempontból nem hülyeség. Valóban van benne teáztatás meg 4-6 hetes kortól gyülölcslé, viszont azt írja, nem baj, ha nem 3 óránként kap a baba enni, hanem amikor éhes, illetve azt is, hogy ne éheztessük éjjel a gyereket, hanem szoptassuk meg, ha kéri, 3 hónapos korára úgyis leszokik róla (mondjuk ez így tényleg nem igaz.) Arra is felhívja a figyelmet, hogy ne hagyjuk, hogy a baba sírva aludjon el, és hogy ne kínozzuk a korai szobatisztaságra szoktatással - főleg ez utóbbi volt nagy divat a nyolcvanas években.

Kérdésedre válaszolva: régen az anyák több-kevésbé óra szerint etettek, köztes időben teáztattak. Szopi előtt kötelező volt a bórvizes mellmosás. Egy szoptatás 15-20 percig tartott, utána minden alkalommal fejtek. Minden szopit le kellett mérni, így az izgulósabbak folyamatosan parázhattak, hogy az egyébként láthatóan jóllakott gyerekük mindjárt éhen hal. Az éjjeli szoptatásról megoszlottak a vélemények. Korán hozzátápláltak. Kevesen szoptattak pár hónapnál tovább, egy éven túl szinte senki. Ma általában az esti szopi marad meg legtovább, akkor a reggeli. A nyilvános szoptatás bármilyen formája ki volt zárva, sőt, még azt is javasolták, hogy az anya ne olvasson vagy beszélgessen szoptatás közben.

Nekem a mostani sokkal jobban bejön, jóval kevesebb a macera.

2011. aug. 9. 09:33
 9/18 anonim ***** válasza:
Kiváncsi vagyok a válaszokra én is:) Én 1hóig szopiztam,utána HT volt. S már rögtön utána paradicsomot kaptam... De 1évig szopiztam,ja és nem 30percig,hanem volt h 40-50percig:) 25éves vagyok. Egyébklént az emlitett anyák könyve Pikler Emmi könyve nagyon jó,sok gyakorlati hasznos van benne:)
2011. aug. 9. 12:07
 10/18 anonim ***** válasza:
nemtudom,amikor az olvasom, hogy hogyan válasszuk el a csecsemőt... onnantól írhatnak bármit:-((
2011. aug. 9. 12:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!