Mi volt a régi ajánlás szüleink korában, hogyan kell szoptatni?
Már nagyjából túl vagyunk a csak anyatejes időszakon, én amit csak tudtam betartottam az aktuális ajánlás szerint. Egyelőre csak informálódni szeretnék, hogy régen is ilyen kínlódást jelentett -e szoptatás. Nem azért mondom, mert nem tennék meg bármit a gyermekemért, sőt. Eddig is és ezek után is megteszem amit lehet, de némely dolgot pont a mainál érzem természetellenesnek. ha van a régi dolgok közt ami tetszik és egyetértenék, akkor ötvözném a maival.
Vegyünk például egy dolgot: én még reszelt almát kaptam anyukámtól, de én csak almapépet (turmixot) adhatok a kezdetekben.
Régen az "okos" szakirodalnmak (beleértve s Spock-ot is)mindent megtettek annak érdekében, hogy a nő ne tudjon szoptatni, vagy ha mégis tudott, hamar elvássza a kicsit, annyi hülyeséget írtak, mondtak sajnos. (teáztatás, 3 óránkénti etetés, korai hozzátáplálás, éjjel sírni hagyás...)
A régi elvek abszolút nem voltak szoptatásbarát nézetek.
meg is lehet názni a statisztikákat, hogy a 70-es 80-es években hány anyának volt teje-((
előző
a reszelt alma és az almampép ugyanaz, csak régen nem volt még botmixer, szenvedtek az almaareszelővel
Én a lányomnak botmixerrel csináltam az almát (de csak 6 hónaőos kora után, előtte semmi iylet nem kapott)
Szerintem az Anyák könyve sok szempontból nem hülyeség. Valóban van benne teáztatás meg 4-6 hetes kortól gyülölcslé, viszont azt írja, nem baj, ha nem 3 óránként kap a baba enni, hanem amikor éhes, illetve azt is, hogy ne éheztessük éjjel a gyereket, hanem szoptassuk meg, ha kéri, 3 hónapos korára úgyis leszokik róla (mondjuk ez így tényleg nem igaz.) Arra is felhívja a figyelmet, hogy ne hagyjuk, hogy a baba sírva aludjon el, és hogy ne kínozzuk a korai szobatisztaságra szoktatással - főleg ez utóbbi volt nagy divat a nyolcvanas években.
Kérdésedre válaszolva: régen az anyák több-kevésbé óra szerint etettek, köztes időben teáztattak. Szopi előtt kötelező volt a bórvizes mellmosás. Egy szoptatás 15-20 percig tartott, utána minden alkalommal fejtek. Minden szopit le kellett mérni, így az izgulósabbak folyamatosan parázhattak, hogy az egyébként láthatóan jóllakott gyerekük mindjárt éhen hal. Az éjjeli szoptatásról megoszlottak a vélemények. Korán hozzátápláltak. Kevesen szoptattak pár hónapnál tovább, egy éven túl szinte senki. Ma általában az esti szopi marad meg legtovább, akkor a reggeli. A nyilvános szoptatás bármilyen formája ki volt zárva, sőt, még azt is javasolták, hogy az anya ne olvasson vagy beszélgessen szoptatás közben.
Nekem a mostani sokkal jobban bejön, jóval kevesebb a macera.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!