Hányszor és mennyi időre tettétek mellre szülés után a babátok (még a kórházi idő alatt)?
Szerintetek milyen gyakran és mennyi ideig legyen a cicin az első időkben?
Nem szeretném ha kisebesedne a mellem és ha ténylegesen belövell a tej akkor ne tudjak rendesen szoptatni :S
Köszönöm
1: Annyiszor tedd mellre már a kh-ban is (és majd otthon is), ahányszor csak kéri ill. megnyekken! Az elején még kvázi minden sírásra megpróbálhatod megszoptatni (nem fog ellenkezni:), de azért figyelgesd menet közben, hogy lassan megtanuld, mikor hogyan sír.
A gyakori szoptatás azért is nagyon fontos itt az elején, mert minél többet szopik a baba, várhatóan annál simábban fog belövellni a tejed (nem lesz olyan hirtelen keményedés, bedurranás, gyulladás stb.)!
2: Lehetőleg ne korlátozd őt időben sem, hadd szopizzon a saját tempójában! Ha elaludna rajtad (ez természetes, főleg az elején) és a többedik finom ébresztési kísérlet után sem kel fel (de nem sárga-aluszékony), akkor hagyd inkább pihenni. Tudd, hogy nagy munka lesz az neki, amíg megtanul erősen/hatékonyan szívni, ezért az elején még gyorsan kifárad. Most még a tanulási szakaszban vagytok, te próbálj meg idomulni őhozzá, ne fordítva várd el.
3: A melled mindenképp érzékeny lesz, valószínűleg sebes is, ezt elkerülni nem lehet, csak enyhíteni; erre számíts! Ellenőrizd ill. gyakorold a különböző szoptatási pózokat, mert sokszor ez okozza a fájdalmakat. Az érzékeny, sebes részre használhatsz krémeket vagy anyatejet és hagyd sokat szellőzni a levegőn - és engedd, hogy a babád használja a melled! Fájdalmas tud lenni, de minél többet gyakorol rajta, annál hamarabb hozzá fogsz eddződni a terheléshez, ahogy előttem is írták. Paradox a dolog, de így működik.
DE! A bimbóvédő és a szopiidő korlátozása (pl. max. 20 perc) elsőre jó taktikának tűnhet a fájdalom ellen, de ezek kockázatosak is egyben, úgyhogy mielőtt bevetnéd őket, inkább kérdezz utána (akár itt is), hogy biztosan ez-e a legjobb megoldás! (Mindkettő "veszélyes", ha nem körültekintően alkalmazzák, pl. csökkentheti a tejmennyiséget, cumizavart okozhat stb.) A fájó mellet csak nagyon óvatosan szabad hűteni (ha épp erre vágynál majd), mert a hideg apasztó hatású! Ha erre lenne szükség, inkább állott vízzel borogasd és csakis azt a részt, ami fáj, vagy ne töröld le róla a vizet és hűteni fog, ahogy párolog.
Kellemes szülést neked!
Nekem azt mondták ott a nővérek, hogy 1,5 -2 óránként kínáljam meg. Éjszaka lehet picit ritkábban...
Én így is tettem. Ma már értem, hogy talán azért kellett ilyen sűrűn cicire rakni, hogy minél előbb beinduljon/termelődjön a tej. + így valamelyest megtanultam szoptatni a kórházban.
és jelentem a bimbóvédő nem okoz cumizavart, viszont annál többet segít. Összehasonlítva azzal amikor még nem használtam: összeszorított foggal, becsukott szemmel szoptattam, minél hamarabb túl akartam lenni rajta.
Később ha már belövellt a tej, megedződött a melled, megpróbálhatjátok nélküle is.
a kórházban 2 óránként tettem mellre. így is csak itthon lövellt be a tejem, 4-5.naptól tudtam rendesen szoptatni.
nekem a bimbóvédő segített abban, hogy könnyebben tudtam elkezdeni a szoptatást, de cumizavart okozott a babámank. nagon nehezen tudtuk elhagyni, de muszáj volt. már bánom, hogy használtam. következő gyereknél inkább kínlódok az első héten, mint utána hónapokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!