Hogy pótoljak tápszerrel? Nem részletezte a doki?
Kedves Kérdező!
Elég nehéz a helyzeted, itt mindenki csak tanácsot tud adni, de NEKED KELL DÖNTENED. Viszont biztosíthatlak, hogy mi egy nem "nagy könyv szerint működő" anya és gyermeke vagyunk.
Két lehetőséget látok, azaz 3 -at:
1, szopi és tápi felváltva: egyik étkezés ez, a másik az. (itt fenn áll a lehetőség, hogy csökken a tejed.... de ha azzal van baj, akkor úgysincs sok értelme szoptatni)
2, lefejed. Így tudod neki keverve adni minden étkezésre a kettőt. (ennek nagy előnye, hogy mindig tudni fogod, hogy mennyit evett)
3, bár ezt nem szíves tanácsolom, hogy hagyod a szopit teljesen. Elapasztod a tejet.
Viszont!
Én utána járnék, hogy miért nem hízik. Lehet valami szervi oka van és nem a tejjel van baj. Nem ijesztgetni akarlak, de nem ártana egy kivizsgálás.
És amit nyugodt szívvel tanácsolnék, hogy felejtsd el a nagy könyveket. Nem minden gyerek eszik, amennyit leírtak a könyvekbe. Van aki többet, van aki kevesebbet. A babádat figyeld, a jelzéseit és ha kiismered rendesen, akkor tudni fogod, hogy mennyi kell neki. Ehhez meg az kell rendszer legyen és nyugalom az étkezések körül.
Drukkolok!
Nagyon úgy néz ki,hogy meghatározó az az ok,hogy én alig eszem,és azt se rendszeresen,és nem mindig táplálót.Tehát,nem elég tápláló a tejem.Sajnos ezen nem tudok segíteni-bonyolult,nem részletezném-így szopizás után kap még tápit,meglátjuk mennyit hízik.
Végülis 3,5hónapig csak anyatejet kapott,az is valami.nem vagyok kétségbe esve,inkább kezdek megnyugodni,hogy eleget tud enni a babám.csak még bele kell jönnöm!Addig is a lefagyasztott tejeket is odaadom neki,hátha megissza.
szia, én is pótolok, annyit csinálok, hogy bontatlan szentkirályit használok mindig, bele a cüvegbe, bele a por, összerázom, és kis meleg vizes fürdőben melegítem az üveget pár percig, én nem mikrózok, egyébként a kórházban is mikróznak... szal biztos az isjó. a 100 ml sok! nekem most megevett szopi után 90-et és itt nyafog, mert feszít a hasa. Legközelebb 60-at kap max, és elveszem tőle.
2 hós anyukája
Szia! Sztem se kell pótolnod. Az én babám 2600grammal született,most 13hósan 7800gramm. 6hónapig kizárólag szopizott,s még most is. Főleg alvi elött,meg ha éjjel (egyszer egyszer) megébred.
Este nekem is van olyan hogy másfél óráig szopizik..
Én alig eszek valamit s mégis van tejem. Igyál laktoherb teát,meg sok folyadék...(ma pl csak 1kolbiászos kenyeret ettem teával és rántott husi rizzsel lesz az ebédem most.)
Már szinte mindent kipróbáltam(laktoherb,homeós bogyók,sör,sok folyadék stb)de nagyon úgy néz ki,hogy nem elég tápláló neki a tejem.Most 2nap alatt már 80g-ot hízott,pedig alig adtam neki tápit,max 200-300ml-t összesen.Viszont tényleg érdekes,hogy rögtön evés után nem kéri,és utána is elég nehezen eszi meg a 40et is.A védőnő szerint lehet,hogy összeszűkült a gyomra,hozzászokott a kevesebbhez,idő kell neki.Hát kíváncsi vagyok!
Mindenesetre azóta nyugodtabb vagyok,nem estem kétségbe,hogy kapott tápit is,abba is sok vitamin van,bár tudom,hogy a legjobb a tejcsi.
Este úgy bealudt szopi után,hogy esélyem se volt megkínálni tápival!:)Most így állunk.A lényeg,hogy végre husibb legyen,és mindenki megnyugodhasson!
a szoptatás sose volt a kedvencem(azért jó érzéssel tölt el,de elég sok vele a bajlódás-bimbóvédőt is használnom kell),ráadásul anyukámnak is csak 6hetes koromig volt a teje és az se volt jó,szinte vízszerű,szóval ő is aggódott folyamatosan,mondogatta,hogy többet kéne híznia a babának,sovány..stb.Nah,ez is kikészített,nem lehet mindig figyelmen kívül hagyni,nem volt jó hatással a tejemre!Mit tehetnék?
Úgy gondolom most jobb lesz a kisbabámnak,végre jóllakik és gyarapszik.
A védőt miért kezted el? Ki javasolta?
Lehetséges, hogy ez nagyon is fontos információ lenne, mert a védő sokszor okoz szoptatási nehézséget ill. kevesebb tejet. Minden menet közben derül ki, ezért is írtam én is korábban, hogy több információ kellene.
Én semmiképp nem javaslom sem azt, hogy teljesen elhagyd a szoptatást (bár ha rendszeresen fogsz pótolni, alapból meglesz erre az esély, mert szinte biztosan csökkenni fog a tejed - de legalább nem te apasztod el direkte, ami a lelkiismeretednek jobb lehet); sem azt, hogy váltogasd az étkezéseket (egy szopi - egy táp). Mindenképp törekedni kéne a tej megtartására, amíg csak lehet, mert ez a legjobb: úgy olvasom, hogy ezzel te is egyetértesz.
Nem kell persze elvakultan ragaszkodni hozzá, ha te nem vagy olyan típus, de nagyon sok fokozat létezik a két véglet között, ezt azért érdemes meglátni.(!) AZ első mindig a szopi legyen - mert látod, nem is mindig lesz szükség a pótlásra.
Egyébként én még mindig nem látom teljesen bizonyítottnak, hogy tutira kellene a tápszer; bár a "pozitív"nak tűnő hatása (hízás és kevesebb éhség) már megvan, ahogy írod. De ez nem feltétlenül azért van így, mert kellett nektek a táp, hanem azért is lehet, mert ha azt adod, biztosan jobban meg fog indulni a súly és kevésbé lesz éhes a baba; a tápszer ugyanis alapból így működik. Nagyon más, mint a szoptatás.
Mindezzel nem kritizálni akarlak, sőt: az már mindig félsiker, ha az ember valahogy kicsit megnyugszik az elején. :) Csak az, aki már tapasztaltabb, jobban átlátja az összefüggéseket és az esetleges kockázatokat. De nyilván senki véleménye nem kötelező érvényű másokra nézve. Szerintem mindenki segítő szándékkal ír neked is, max. esetenként kevésbé "helyes" (értsd: itt most szoptatást segítő) megoldásokat ajánl.
Egyébként szopis (szak)tanácsadóval beszéltél már?
Kedves Stefix!
Köszönöm,hogy ide is írtál nekem!:)
Hogy működik a tápszer?ettől mindig hízásnak indul a baba?Nem vagyok nagy szakértő ebben.Most úgy néz ki megindult a hízása:szerdán 4810,cs-p 4890,szombat 4950.muszáj volt már híznia,múltkor már fogyott.én jobban érzem magam ettől,főleg ha látom,hogy mennyit eszik.
A védőt még a kórházban javasolták,már majdnem ott feladtam,aztán jött a védő,megmentő:)néha megpróbálom anélkül,de nem az igazi.Jó ez így.most úgy csinálom,hogy szopi-megmérem mennyit evett-majd ha még nyugtalan vagy nagyon keveset evett csinálok neki tápit.csak az a baj,hogy nem tudom mennyit kellene ennie.még most is úgy érzem,hogy állandóan eszik.napi 1-2szer alszik el szopi után,amúgy foglalkozni kell vele,különben nyekereg:S sose tudom,hogy éhes vagy mi is van??:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!