SOS,1 hete nem hízott a 18 napos babám?
Mi lehet a baj?1 hete mikor mértem pontosan ennyi volt a súlya.Mostanában mikor nézem, 1-1 evéskor csak 60 g-okat eszik,méghozzá ezt úgy, hogy összesen mindkét mellemből!Érzem,hogy nem szívja rendesen,csak egy ideig,meg úgy elvan rajta.A cumi lehet az oka?Mert kb 5 napja adtunk neki először.Egyébként nem egy sírós baba,csak sokszor nem akar aludni, csak hadonászik,nyűgösködik,nézelődik.Ilyenkor egy idő után adok neki enni,de az se mindig nyugtatja meg.
Nem tud jól szívni?Vagy nem elég a tejem? Nagyon megijedtem!!
amúgy van elég pisis-kakis pelenka
Elhiszem, hogy egy idő után már nagyon fárasztó ringatni, szoptatni - de tudd, hogy ez teljesen normális dolog! Egyáltalán nem véletlen, hogy a babák így működnek, alapos oka van az egésznek. Ráadásul a tejtermelésednek (a beállásának) is nagyon jót tenne, ha addig lenne rajtad a babád, ameddig szeretné. A cumizavarról nem is beszélve...
Tudom, hogy milyen, én is végigcsináltam az enyémmel, de őszintén azt javaslom neked, hogy inkább ne a könnyebbnek tűnő utat válaszd! Nem egy anyuka keresett már meg innen csökkenő tej, cumizavar vagy szopási sztrájk miatt. Az utóbbiakat nagyon nehéz kezelni és nem is mindig sikerül visszaállni a szoptatásra. "De jó lett volna, ha..!"
Gondolkodj előre és próbáld meg ezeket kivédeni még időben, én is ezért mondom neked, amit. Nagyon picik vagytok még, nagyon sokat kéne még szopiznotok - de minél hamarabb vannak ilyen "zavaró" tényezők, annál inkább csökken az esély a folytatásra...
már 1 napja nem kapott cumit ti tanácsotokra!remélem nem is lesz rá szükség,legalábbis erős leszek és nem adok neki!nem szeretném ha emiatt nem menne a szopizás.mérem minden evéskor,mert van,hogy úgy tűnik sokat evett és közbe a mérleg 20g-ot mutat:s nem is értem.ilyenkor átrakom még a másikra is,hogy azért a 60g meglegyen.addig hagyom mellen amíg látom,hogy szeretné és akkoris ráteszem-akár 1órára rá,hogy evett-ha nyűgösködik,hadonászik,semmi se jó neki.Mit tehetnék még a sikeres szopizás érdekében?
eszem az urtica urens-t,hogy több legyen a tejem.
Na, szerintem ez egy jó kezdet! :)
Figyeld őt, hangolódj rá, mert ő fogja neked a legbiztosabban megmutatni, mi (nem) jó. Hajrá, én drukkolok nektek! :)
Na figyuka!
Nincs olyan, hogy rossz tej, ezt jegyezd meg! Akárki akármit mondana, ez akkor is így van. Az anyatej egy élő, folyamatosan változó folyadék, ami MINDIG a gyerek igényeihez igazodik. Amikor ő újszülött, akkor az a kolosztrum minden kincsével együtt, amikor 1 hónapos, akkor olyan, 1 évesen pedig megint más. De mindig tökéletes és neki való! Gondolj bele: ugyanúgy, ahogy a terhesség alatt is, most is azért dolgozik a tested, hogy a te tudatos kontrollod nélkül is megkapja a babád azt, amire szüksége van. Hidd el, hogy a természet jobban tudja a dolgát, mint ahogy mi valaha is érteni fogjuk. Hamarabb lesz neked magadnak hiánybetegséged, minthogy ő bármiből is kevesebbet kapjon (gondolj pl. a hajhullásra vagy a foglazulásra).
Számtalan oka lehet annak, amiért a babád gyakran/összevissza/kaotikusan/sokáig szopizik. Úgy tűnik, egy nagyon fontos dolgot még nem tudsz a szopiról, pedig jó lenne:
A szopizás nemcsak evést jelent a babádnak, sőt - több funkciója is van! Nem mindig azért szopizik mert éhes, hanem azért is, mert szomjas, nyűgös, fáj valamije, álmos vagy mert egyszerűen melletted akar lenni. A szopizásnak csak egy része az anyatejes táplálás, és talán nem is biztos, hogy a legfontosabb része! Sőt, már maga az anyatej sem csak táplálék, hanem immunerősítő és nyugtatószer is (pl. fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő összetevői vannak). Plusz, maga az egész szopis helyzet pozitív élettani hatással bír: a te tested melege, bőröd illata, (szív)hangod, közelséged is nyugtatja őt. Ráadásul maga a szopómozgás is működésbe hoz bizonyos boldogsághormonokat (endorfinok), amik ellazítják őt. Mindez a környezet pedig növeli a biztonságérzetét, önbizalmát (figyelnek rám, gondoznak engem) és végső soron a hozzád való kötődését is.
Szóval, amikor szoptatsz, nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is eteted őt legalább akkora mértékben. Illetve, amikor ő szopit kér / csak azon nyugszik meg, akkor nemcsak az éhségét csillapítja, hanem "boldoggá is teszi magát".
És ha innen nézed a dolgot, gyorsan beláthatod, hogy egy picinek nagyon gyakran lehet/van szüksége ezekre a kellemes érzésekre - ergó, bármikor előfordulhat, hogy a fenti "fura" ritmusban szopizik. De ez nem abnormális és nem azt jelzi, hogy gond van, hanem pontosan azt, hogy minden jól működik! A babád épp úgy viselkedik, ahogyan "kell" neki; neked is érdemes lenne ugyanezt tenni. ;)
Csak megnyugtatásnak leírom az én történetem, hátha elkerülhető, hogy te is elkövesd ezt a hibát.
Folyamatosan mértem a fiamat, és 3 hetes korára megállapítottam, hogy nem eszik szinte semmit (10-30ml alkalmanként). Ekkorra oda jutottam, hogy nekem nincs tejem, egyszerűen nem termelődik, és sírógörcsöt kaptam, hogy meg fogom ölni a gyereket, mert éhen hal miattam. Jó tanács helyett tápszert kaptam, mert nem voltam hajlandó elhinni, hogy a tej akkor termelődik, ha minél többször szopizik, meggyőződésem volt, hogy ha eleget pihen a mellem, akkor több lesz a tejem (tudom, hogy baromság, de akkor meggyőződésem volt).
Elkezdtem pótolni, és kb. 3-4 óránként került mellre, és mázlim volt, mert a tejmennyiség nem csökkent, de nyilván nem is nőtt.
Viszont a tápszer miatt megnyugodtam, és elkezdtem para és stressz nélkül szoptatni, mondván, ha gond van, ott a tápszer, így megpróbálok visszaállni a kizárólagos szopira.
Figyeltem a gyereket, és ha láttam, hogy elég volt neki, akkor nem erőltettem a mennyiséget.
Végre hajlandó voltam elfogadni, hogy két ciciből is lehet etetni a babát, nem kötelező az egy mell, így kb. 3 hét alatt visszaállt a kizárólagos szopi, lehetett kidobni a tápszert.
Lenyugodtam, és annyi megmaradt ugyan, hogy mindig mértem, de elfogadtam, hogy ő nem eszik nagy mennyiségeket. Hiszen nem a mennyiség a lényeg, hanem hogy gyarapodjon tőle.
A mini mennyiségekkel nagykönyvi gyarapodást produkált, 3 hónaposan 6 kiló volt, 6 hónaposan duplázott:)
Ha elfogadsz mástól személyes tapasztalatból eredő segítséget, akkor azt javaslom, hogy a parát felejtsd el, és figyeld a babádat, hidd el, látni fogod, hogy minden rendben van-e!
Drukkolok ezerrel, hogy neked is sikerüljön a szoptatás:D
(ja 14 hónapos koráig szopizott, 6 hónapig kizárólagosan, és ő döntött úgy, hogy nem kell:D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!