Mennyi ideig érdemes szoptatni?
Szerintem a baba dönt. A fiam másfél évesen eltolt egy este és apát hívta altatni. Attól kezdve többet nem szopott.
A lányom még csak 3 hónapos, gondolom ő is elválasztja magát, ha akarja.
Amúgy a szoptatós éveimben is voltam feleség, semmivel sem rosszabb, mint előtte, és sportoltam is, heti hatszor. Ezek a dolgok nem zárják ki egymást.
Tiszteletben tartom a véleményed és mint írtam, nem szóllak meg azért, mert így gondolod.
Mindössze arra szerettem volna utalni másokkal együtt, hogy simán lehet több mindent is csinálni egyszerre. Igaz, sem feleségként, sem háziasszonyként stb. nem fogunk valószínűleg 1000%-osan teljesíteni. (De ez a "tökéletes" idő egyébként is el szok múlni, legkésőbb, amikor az ember elhagyja a közoktatást..)
Én is úgy gondoltam régen, hogy a már járó, beszélő gyerekemet nem fogom szoptatni, mert "milyen az már". Aztán kiderült, hogy ekcémás, ami miatt akkor teszek neki jót, ha minél tovább szoptatom. Én ezt jelnek fogtam fel. - Nem lehet előre tudni, hogyan alakul később. Én azt mondom, az ember igyekezzen rugalmas maradni, akkor biztosan jó felé fog elmozdulni, ha kell.
xStefix: Respect.
A fujjogóknak:
Itt valami félreértés lehet. A két-három éves gyermek szerintem már nem szopik napi több órát, csak max. 1x-2x egy nap, mondjuk elalváshoz. Természetesen nem evéshez kéri, hiszen akkor már normálisan eszik. Ezért nem félek én sem a sokáig tartó szopizástól! A 9 hósom napi 5x szopik, ebből 3x alváshoz kéri. A másik 2 alkalomról most kezdem leszoktatni, hiszen már naponta 3x eszik szilárdat. Aztán majd elmarad a többi is. Nem állítom, hogy 3 éves koráig akarom folytatni, de 2-ig talán igen.
Ja és még annyit, hogy nem értem, akik nem tudták vagy nem akarták sokáig szoptatni a babát, azok miért érzik úgy, hogy akik a sokáig tartó szoptatást javasolják, azok őket lenézik és depresszióba hajszolják. Hol itt a párhuzam? Valaki megkérdi meddig ajánlott szoptatni, jön a válasz, hogy a WHO szerint 2 évig ajánlott. Ez mióta jelenti azt, hogy aki nem teszi, az hülye!? És nyilván azt sem jelenti, hogy aki sokáig szoptat, az hibázik. Mindkettő érzelmi okokon alapul elsősorban, míg a WHO ajánlása feltehetően elsősorban egészségügyi! szempontokon alapszik. Úgyhogy én is ehhez tartom magam, továbbá még jól is esik a szoptatás.
Akiknek meg bármilyen okból nem sikerült a szoptatás, az teljesen más kérdés...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!