Miért nem eszik eleget a 2,5 hónapos babám?
Figyelt kérdés
Mindenki azt mondja hogy nem jó állandóan mérni szopizás elött és után, de az a baj ha nem mérem nem tudom mennyit eszik!Sajnos sokszor majd egy ora hosszáig szopik mert az első 5-10 percbe eszik rendesen utánna csak cumizgat, néha egy-egy korty lecsúszik!Megmérem és van mikor alig evett, de alszik nem sír, viszont igy nem eszi meg a napi adagját!Miért nincs étvágya?2011. jan. 12. 09:35
1/8 anonim válasza:
Egy anyatejes babánál nincs "napi adag". Annyit szopizik, amennyire neki szüksége van. Ha két szopizás között kibír minimum 2 órát, láthatóan nyugodt, szépen fejlődik, nő a súla, megvan a napi 5-6 pisis pelus, akkor elég neki az, amennyit szopizik. Mivel az anyatej összetétele napszakonként és egy szopizáson belül is változik, így nem lehet azt mondani, hogy napi x mennyiség kell a babáknak, nem úgy, mint az állandó összetételű tápszernél. Az, hogy az első 5-10 percben már jóllakik, teljesen természetes ennyi idősen, hiszen már alaposan belejött a szopizásba, a "technikája" tökéletes, gyorsan végez. Ennyi idősen az én lányom is bőven végzett 5-6 perc alatt... Az, hogy ha már nem éhes, de még cumizik a cicin, szintén érthető: a cumizás megnyugtatja és a közelséged is.. Nem adsz neki cumit? Lehet, hogy érdemes lenne kipróbálni... Különben a babák étvágya nagyon változó. "egy ÁTLAG 1-6 hónapos baba napi táplálékigénye 750 ml. A szórás pedig 400 ml – 1200 ml. Magyarul van olyan teljesen egészséges, jól gyarapodó baba, aki ezt napi 400 ml anyatejen éri el, és van olyan baba, akinek viszont napi 1200 ml-re van szüksége, több mint egy literre!" Ne nyugtalankodj, bízd a babádra, mennyire eszik, ő tudja, mi jó neki, mennyire van szüksége :) Ezt érdemes elolvasni: [link]
2/8 A kérdező kommentje:
2960g-mal született most 5250g a védőnő szerint napi 700-at kellene ennie,de ez nekünk csak ugy van meg ha egy kicsit eröltetem hogy egyen!Napi 7x eszik de van mikor csak 50-et enne ha nem nyaggatnám!Azért idegesít mert más ilyen idős babák sokkal többet esznek!Szerinted akkor ez nem nagy baj?
2011. jan. 12. 10:45
3/8 anonim válasza:
Jaj! Gratulálok a védőnőnek! Nem értem, miért ijesztget, amikor a babád gyönyörűen fejlődik! Hiszen 2,5 hónap alatt kb. 2300 grammot hízott a pici a születési súlyához képest (gondolom, abból még vissza is esett az első napokban), így aztán bőven elég, amennyit hízik.. általában úgy számolják, hogy a heti átlag hízás 12-25 deka között van... a te babád ezek alapján tökéletesen hízik. A napi 7x-i szopizás is megfelelő ennyi idősen. Hogy néhacsupán 50 grammot szopik, ez is normálisnak mondható, hiszen mint írtam, a tej összetétele soha nem egyforma, van, mikor hígabb, de olyankor többet szopiznak (általában reggel) és van, hogy kevés, de zsírdús, laktató (ált. este). Hagyd a méregetést a csudába, elég a babát hetente 1x mérni, így látni fogod, mennyit hízott hetente, de nem stresszelsz az alkalmankénti szopizott mennyiségek miatt. A babád nem fog direkt éhezni, ne félj, jelezni fogja, ha éhes :) Attól se ijedj meg, ha néhány héten belül sűrűbben fog enni kérni, mert lassan itt a 3 hónapos fejlődési ugrás ideje. Ilyenkor több tejcsit szoktak igényelni a picik, amit úgy tudnak maguknak beállítani, hogy többször kérnek cicit. Ha a babád igényeit figyeled, a tej mennyisége magától (és a babádtól, hisz ő ingerli a mellet) be fog állni a kívántra. Ne ess kísértésbe és ne pótolj ez alatt az idő alatt, mert így nem lesz meg a megfelelő ingerlés, így hatás sem lesz! A védőnőt meg hallgasd meg, majd gyorsan felejtsd is el, mit mond a mennyiséggel kapcsolatban! A babád tudja, mennyi kell neki, ezt ki is mutatja.. ha figyelsz rá, hamar megtanulod, mi jó neki. Egy anyatejes babát (de még a nagyobbakat sem!) tömni nem lehet és nem is szabad, mert csak magától az evéstől fog megundorodni és később lesznek evésproblémái. A picik nem buták, érzik, ha éhesek, azt jelzik is... nem értem, a védőnők miből tudják, mennyire van szüksége egy adott babának... még mi, felnőttek se eszünk egyformán, még ha egyidősek és ugyanannyi kilósak is vagyunk, a babáink, gyerekeink is épp ilyenek. Egyik nagyobb étkű, kis haspók, a másik meg kevesebbel is gyönyörűen fejlődik... egy 4 gyerekes anyuka, amúgy 1. voltam
4/8 anonim válasza:
Az én kislányom 2 hónapos korától napi 450-500-at és nem elírtam!szopott,éjjel nem tehát állandóan fejnem kellett mert tejem meg volt bőven.Most 8 hónapos sportos testalkatú:):) nem gyarapodta túl magát de mosolygós baba és már bútorok mellett lépked..Jelzem most is 60-70 ml-t szopik egy-egy alkalommal...
5/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segitséget, nagyon megnyuktató számomra amit irtatok!
2011. jan. 12. 11:23
6/8 anonim válasza:
Az első babám napi 1000-1200-at evett, akkor az volt a baj, hogy túl sok, a 2. babámat ugyan nem mérem csak alkalomszerűen, de az alapján max 500-600 lehet. Mindkettő gyönyörűen fejlődik/fejlődött, pedig nem kis különbség van a kettő között.
Miért akarod tudni, hogy mennyit evett? Az a fontos, hogy jól érzi magát és gyarapodik, teljesen mindegy, hogy ezt mennyitől tesz!
A védőnőd pedig idióta...
7/8 anonim válasza:
Szerintem se méregesd és nyaggasd, mert azt szokták mondani 6 hónapos korára kell, hogy megduplázza a születési súlyát, ő már 3 hónapos korára megduplázza szerintem és amit a védőnő mond az a tápszeres babákra érvényes szerintem. Az én babám amikor tápszert evett, akkor is kevesebbet eett mint amit "kellett" colna, mégis azt mondta a dokinénink ha eleget hízik , ne aggódjak. Szóval nyugi, ne mérd, a babád eldönti mennyit szeretne enni.
8/8 anonim válasza:
Jaj, de édes volt, aki lepontozott! Köszönöm neki! Csak arra lennék kíváncsi, hogy ha nálam jobban tudja, miért nem képes valami választ firkantani! Mert, ahogy olvastam, az utánam írók közül senki sem cáfolta az általam leírtakat...,. Bocsi az OFF-ért!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!