A védőnők miért osztogatnak szakmailag megalapozatlan tanácsokat szoptatási kérdésekben? Nincs benne a képzésükben, hogy mivel segíthetik az anyukát a szoptatásban?
Ha van itt védőnő, nagyon örülnék ha válaszolna.
A kérdésemet ez a kérdés ihlette:
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__szopta..
Márpedig valami csak nem stimmel, ha ennyi anyukától olvasni kritikát a védőnőjükről. Pl rengeteg helyen írják itt a gyik-en is, hogy lettek volna tejadók, de a védőnőjük elhessegette őket azzal, hogy macerás. Az én védőnőm is megpróbált lebeszélni, hogy az anyatejgyűjtő állomáson keresztül adjam le a tejet, mondván, alig marad valami a tejben, mire az idegen kisbabához jut. Lehet, hogy így van, de nem biztonságosabb mindenkinek, ha a lefejt tejet előbb bevizsgálják? Ami az én babámnak megfelel, azt nem biztos, hogy közvetlenül adnám más babának nyugodt szívvel.
Ez az egyik. A másik, hogy egy újdonsült anyukának abban is kell segítség, hogy honnan milyen támogatásokra jogosult. Az én védőnőm az egyszeri anyasági támogatás pontos összegét sem tudta megmondani, sem azt, hogy a mi kerületünkben van-e valamilyen juttatás. Szoptatásról egyszer sem beszélgettünk a terhesség alatt, pedig szerintem az is a védőnő egyik feladata lenne, hogy felkészítse a leendő anyukát. Nekem az a véleményem, hogy kevesebb anyuka fordulna el a szoptatástól, ha a védőnő már jó előre elmondaná, hogy mire kell számítani. Mert az első pár hét nagyon kemény tud lenni, és szerintem sokan akkor adják fel.
3 hós baba anyukája
"A nagyfokú engedékenység mellett is azért nem ajánlott a 2 óránál gyakoribb szoptatás, hiszen ez már esetleg a tejtermelés ellen is hat, pl. azáltal, hogy sem az anya, sem a csecsemő nem tud pihenni. Ha a csecsemő sír ez nem jelenti mindig azt, hogy éhes."
nem tudom hogyan hat a tejtermeles ellen a 2 oranal gyakoribb szoptatas?
a vedonom is azt mondja,igeny szerint de a 2,3 orat jo lenne megvarni,akkor mi ebben az igeny szerinti
Ott van leírva, úgy, hogy ha FOLYTON a mellen van a baba, senki se tud pihenni. És ha hulla fáradt az ember akkor ritkán szokott bő teje lenni :) Bocsánat attól, akinek igen :)
És mint írtam, nem arról van szó hogy pár napig amikor vmiért kevesebb a tej vagy a baba igénye megnő (mint írtam növekedési ugrásnál) nem lehet akár óránként is mellre tenni, de hogy mindig ez legyen a megoldás én ezt kicsit soknak érzem. És mondom még egyszer, ezt az olyan babával könnyű megtenni,(hogy akkor szoptat az anya mikor a baba éhes és kéri) aki mintababa és 3 óránként jelentkezik enni, de amelyik többemberes, hasfájós, sírós stb. annál sokkal nehezebb.
A minimum 2 órás intervallum tényleg nem korrekt a belinkelt oldalon.
Azért is szokták ezt javasolni, merthogy nehogy a régi tej keveredjen az újjal és hasfájás legyen belőle, vagy hogy pihenjen a baba pocakja. Egyik sem teljesen korrekt indoklás - a lényeg, hogy mindig alaposan kiürüljön a mell, így nagy valószínűséggel megelőzhető az ebből adódó hasfájás. Ilyen feltétel mellett bármiylen gyakorisággal lehet szoptatni. (És ha továbbra is fáj a has, annak vélhetően más oka lesz...)
Pihenni egyébként simán lehet úgy is, ha valaki 2 óránál gyakrabban szoptat: mondjuk fekve és a babával együtt pihenve, időnként aludva. ;)
Hónapokig fekve babával aludva? Meghát már aki tud fekve szoptatni, meg aludva szoptatni..sok sok kismama nem tud aludni közben...de mindegy. Jó egészséget mindenkinek.
(óránkénti szoptatással, vagy anélkül).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!