Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Nagyon elrontjuk, ha így...

Nagyon elrontjuk, ha így csináljuk? Bővebben lent Két hetes a kisfiam.

Figyelt kérdés

Napközben szépen szopizik a babám bimbóvédővel(!), mert sajna anélkül nem megy, szóval a cumizavar adott. Estére vagy nagyon elfárad vagy a tejem válik tartalmatlanná, de semmi sem elég neki és már vízhólyagot szív a cicibimbóra, egész este cicin lenne. Már a játszócumit is bevetettük, de hol megelégszik vele, hol nem. Szóval azt találtuk ki Apával, hogy este mosakodás után a napközben lefejt tej egy részét cumisüvegből megissza. Lehet, ez rossz hatással a tejtermelésemre? vagy inkább lehet, hogy jót teszek vele és az éjszakai etetésre már minőségibb táplálékhoz jut? két és fél kilóval születettt, most két hetes baba. Jelenleg kb. 2650 gramm, szóval még mindig picike, de szépen gyarapszik.

A másik gondom pedig, hogy szopi közben mindig elalszik. tényleg mintha annyira elfáradna, hogy már nem megy több. ez napközben nem olyan nagy gond, mert akkor ébresthetőbb és max. 3 mellretétellel jóllakii, de este. meg éjjel. nagyon rossz, mert nagyon sír, a mellem meg már nagyon fáj, így zokogok én is. Apa meg vigasztal minket :-(((

2010. nov. 17. 19:52
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó, köszönöm és minkenkinek. Az ország másik felében lakom, nyugati oldalon :-( egy hétig próbáltam szoptatni a védő nélkül, még akórházban, aztánpára napot itthon is, mígnem eljutottunk oda, hogya ha csak meglátta a cicit, torkaszakadtából ordítani kezdett :-( ekkor jött a védő, azzal belejött. kínálgatom neki egy-kétszer anélkül, de nem tud vele mit kezdeni és megint csak a sírás van :-(

Igazából nem a teljes szopi fáj, mert a bal mellem egyelőre jól van még és annak csak az eleje fáj, míg rá nem talál igazán és az se nagyon. de a jobb cicim kezd nagyon csúnya lenni, pirosodik és a fejés sem hatja meg igazán :-( és ezen van a hólyag is, szerintem a hólyag fáj, illetve az miatt fáj. a szopi elején mnagyon rossz, aztán elviselhető valahogy.

Szopi tanácsadóval beszéltem már, mindenáron le akart beszélni a védőről, de ezzel nem vagyok előrébb, mert ettől még nem tudom mellretenni anélkül. a kórházban is csak a csecsemősöknek sikerült és nekik se egy perc alatt, akárhogy is nyomorgattak, hogy valamit be tudjon kapni szegény. :-(( azon kívül ugye pici a baba, kicsit talán lustácska is, a mellem pedig G kosaras lett :-( szinte alig látok valamit a gyerekből, tehát még az ideális póz sincs meg. A tejleadó reflexem elég erős, napközben is sokat csöpög, sőt folyik a tej csak úgy, de nincs olyan vészesen sok, viszont elivleg elég lenne neki

2010. nov. 18. 14:36
 12/16 xStefix ***** válasza:

Figyelj. Ha ennyire nem megy védő nélkül, akkor maradjon egyelőre azzal. Szerintem most inkább az lenne a fontos, hogy a szopi maradjon meg, akár védővel is. Ha így relatíve ügyesen, hatékonyan szopik, az már mindenképp jó. De hosszabb távon arra mindenképp figyelned kell majd a védő mellett, hogy a tejmennyiség megfelelő módon alakuljon!

Egyetértek egyébként a tanácsadóval, mert a védő tényleg nem a legjobb segédeszköz - általában. Ugyanakkor időnként mégis muszáj használni illetve néha még segíteni is tud. És jelenleg, szigorúan abból, amit leírtál, szerintem most olyan kivétel van, hogy talán jobb lenne meghagyni...

A cumisüveg viszont már más téma, azt nagyon el kéne felejteni!!! A védő még kisebb cumizavaró, de az üveg már maga a fő csábító. Ha muszáj pótlást adnod a babádnak (lehetőleg csak anyatejet), azt fecskendőből, vagy nagyobb mennyiség esetén csőrösből, kispohárból tedd inkább.

Ugyanez igaz a játszócumira is. Ezt se használjátok inkább, mert ez is ronthat a szopitechnikán!

A melleden lévő vízhólyaggal mindenképp tenni kellene valamit: először is helyes mellrehelyezés, utána pedig bőrkezelés (anyatej vagy krémek). De általában az a helyzet, hogy amíg az első nincs rendben, addig a második megoldás sem szokott tartós eredményt hozni... Vízzunk benne, hogy a védő használata nincs közvetlen okozati összefüggésben a hólyaggal. (Nyilván nem kedvez neki, de talán nem emiatt van - védővel is lehet sebmentesen szoptatni.)

Az teljesen normális egyébként, hogy estére éhesebb illetve nyűgösebb lesz. Egyrészt, mert az esti tejadagok egyszerre már kevesebbek (de némileg laktatóbbak) - ezért is jelentkezik többször. Másrészt pedig estére fárad el ő is - ilyenkor anya melle a világ legjobb helye. :) Azaz, akkor teszed a legjobbat, ha az esti órákban annyit szoptatod, amennyit csak bírod. Ez a most még lángoló hólyag miatt biztos nem kellemes, de próbálj erős lenni! (És remélhetőleg a kezelés hatására el is múlik majd.)

És ami még nagyon fontos: éjjel is szoptass feltétlenül! Ilyenkor a tejtermelő hormon a plafonon működik; ha így teszel, az különösen hatékony tejserkentő. Ezt úgy a legkényelmesebb megoldani, ha veled alszik a baba (legalább átmenetileg). Megkockáztatom, ebben az esetben talán a melled se fájna annyira (legalábbis ő ezt kevésbé érzékelné), mert félálomban szopizna. Ilyenkor lazábban tartják a kis szájukat, ami lehet, hogy nálatok épp jó is lenne (ezt látatlanban nem tudhatom). Viszont az éjjeli anyatej mindenképpen sok álmosító és fájdalomcsillapító hatású hormont tartalmaz, ami rá és rád is pozitív hatással lehet!

A tej minősége pedig mindig tökéletes!

Sajnálatos, hogy nap mint nap olvasunk ilyesmit friss anyukáktól, mert óriási nagy tévhit, ami nem akar kihalni. :(

A tejed összetétele mindig a babád igényeinek megfelelő, akár éjjel van, akár nappal. Soha, de soha nem lesz rossz a tejed, ezt jegyezd meg!

Ugyanakkor az is fontos még, hogy a tejjel nem lehet spórolni! Azzal nem lesz több vagy jobb minőségű, ha x alkalmat kihagysz és csak később szoptatsz, arra várva, hogy az már több/jobb lesz. Ezzel csak egyvalamit lehet elérni: az apadást.

Bocsánat a hosszú válaszért, de remélem, segít valamit. :)

33 hónapja szoptató anyuka

2010. nov. 18. 15:38
 13/16 anonim ***** válasza:
Kíváncsi lennék, miért lettem lepontozva... Tényleg nem értettem, mi is van az éjjeli szoptatással... De úgy látszik már az is baj, ha az ember kérdez....
2010. nov. 18. 15:43
 14/16 anonim ***** válasza:

szia, én írtam a nyelvfelvágás lehetőségét.

bocs, hogy újra ezt hozom fel, de pont emiatt is lehet, hogy a két ciciből nem tud egyformán szopizni, hogy valamelyik oldalán feszül a nyelve alatt valami "húr".

amelyik cicidből jól szopik, ami nem fáj, azt hogy csinálja, mármint milyen tartásban? úgy, mintha dajkálnád?

mert ebben az esetben a másik ciciből hónaljtartással kellene szopiztatni, és ha úgy jól csinálja, (és a dajkálós pózban meg fájósan-kisebesedően) akkor lehet vmi a nyelvecskéjével.

Nem akarom erőltetni- senki ne értsen félre, csak segíteni szeretnék.

Kedves kérdező, én megkérném a dokit, hogy nézzen rá a nyelvére, hogy tényleg nincs e kicsit lenőve.

Tényeg a segítő szándék szól belőlem.

Mindenkinek sok örömet a picijéhez!

2010. nov. 18. 15:45
 15/16 A kérdező kommentje:

Hű, köszi mindenkinek!

Hétfőn megyünk tanácsadásra, rákérdezek a nyelvére is.

mindenféle pózokban próbálkozunk, de nem igazán látok összefüggést pózok és a technika között.

az ágyunkba nem merem tenni, mert félek, ráfeküdnék :-(((

ezek szerint a bimbóvédő is lehet apasztó hatású?! :-(

a kórházban jeges borogatást ajánlottak még és hogy szoptatni tilos. a másik kórház szerint, ahol szültem, szoptatni kell és nem árthat :-)

a mi van éjjel?-kérdésre válaszolva:

szóval este meg éjjel, mintha nem lakna jól sosem. de tegnap meg ma délelőtt csinálta ugyanazt, hogy mintha sosem lenne elég és ez gyulladt cicivel és fájó bimbókkal nagyon rossz, de nem akarom feladni, mindenképp szeretném minél tovább szoptatni a nehézségek ellenére is, így hát igyekszem összeszorítani a fogam :-(((

2010. nov. 19. 16:07
 16/16 xStefix ***** válasza:

Dehogy fekszel rá, ilyenkor sokkal éberebben alszol! :)

Ez (általában) nem azt jelenti, hogy nem tudod kipihenni magad, inkább azt, hogy gyorsabban felébredsz, ha szükséges. Ha együtt alszotok, hamar kialakul egy közös alvási ritmus (idomulsz a babádhoz), ami megkönnyíti az éjjeli kelést, szoptatást.

Mi 2 évig csináltuk az együtt alvást és csak jót tudok róla mondani.

Mondjuk arra figyelni kell, hogy legyen elég helyetek és a baba biztonságban legyen, ne essen le, ne szoruljon be sehova stb. De erre a kiságyban is ill. nappal is ügyelni kell.

2010. nov. 21. 12:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!