Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Anyósom direkt vörösboros...

Anyósom direkt vörösboros marhapörköltet főzött, pedig tudja, hogy szoptatok, illendő lenne ennem belőle?

Figyelt kérdés
A bortól félek igazából. Eddig terhességem alatt egy kortynyit nem ittam, de most anyósom szilveszter alkalmából készített így estére vörösboros marhapörköltet és ami baromi jól néz ki az igazat megvallva, tudja is hogy szoptatok jelenleg. De mégis cisnált ilyen ételt. Megbántani sem akarom, lehet kiment a fejéből, hogy szoptatok de akkor is kellemetlen a dolog. Illendő lenne enne, belőle, vagy egy falatot se kéne ennem? Árthat e a picinek? Pár falatnyira gondoltam amúgy is, hogy lássa, hogy eszek de mégse ártana ennyi nem? O_O

dec. 31. 21:52
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
91%
5-ös, 10-es, azért ez nem teljesen ugyanaz. Az egész pörköltben van 1 deci bor, akkor egy adagban max 1-2 centi.
jan. 1. 00:26
 12/27 anonim ***** válasza:
84%

8 vagyok, nyugodtan lepontozhattok, de az én anyósom épp ilyen, a kákán is a csomót keresi, ha nem enném meg finnyás válogatós vagyok, ha megenném, akkor a gyereket veszélyeztető alkoholista. :D

Én azt gondolnám róla, hogy ezt nagyon jól kitalálta magának, nincs jó választás a szemszögéből nézve. :D

jan. 1. 00:50
 13/27 anonim ***** válasza:
61%
Ez nem olyan, mint a forralt bor, nem több liter bor kerül bele.
jan. 1. 01:19
 14/27 anonim ***** válasza:
18%
#14!Ja, hát én nem tudtam, hogy forralt bort csak literszámra lehet inni🤷🏼‍♀️
jan. 1. 01:24
 15/27 anonim ***** válasza:
59%

Az alkoholmennyiség különbsége a vörösboros pörkölt és a forralt bor között attól függ, hogy mennyire párolog el az alkohol az elkészítés során. Nézzük részletesen:

1. Vörösboros pörkölt

A főzés során az alkohol jelentős része elpárolog, különösen, ha hosszabb ideig főzzük.

Például 1-2 dl bort használva, és legalább 1 órán át főzve, az alkohol nagy része (80-90%-a) elpárolog. Egy adag pörköltben így alig marad alkohol – gyakorlatilag elhanyagolható mennyiség.

2. Forralt bor

A forralt bort gyakran rövidebb ideig hevítik (5-10 perc), így az alkohol egy része megmarad.

Becslések szerint 2 dl forralt borban a hőkezelés után is az eredeti alkoholtartalom kb. 50-70%-a megmaradhat. Ez azt jelenti, hogy ha az alapbor 12%-os volt, akkor a forralt borban kb. 6-8%-os alkoholtartalom lesz.

Összehasonlítás

Egy adag pörköltből származó alkoholmennyiség szinte semmi (max. nyomokban).

2 dl forralt bor viszont még tartalmazhat 10-15 ml tiszta alkoholt (kb. annyi, mint egy kis pohár sörben).

Összefoglalva: a forralt bor alkoholtartalma számottevő, míg a vörösboros pörkölt alkoholtartalma a főzés miatt elenyésző.

jan. 1. 02:01
 16/27 anonim ***** válasza:
0%
Akkor ne szoptass. A tápszer amúgy is jobb.
jan. 1. 07:38
 17/27 anonim ***** válasza:
73%

"A forralt bort gyakran rövidebb ideig hevítik."

A kérdés szerint otthoni forraltborról volt szó, nem 5-10perces hevítésről.

jan. 1. 08:22
 18/27 anonim ***** válasza:
82%

17, otthon se 3-4 óran át főzöd a forralt bort, mint ahogy a jó vörösboros marhapörköltet kell.

És az adag se ugyanakkora lesz, akkor se ha nem alkesz.

jan. 1. 09:55
 19/27 anonim ***** válasza:
27%
#18! Bocsi, én a másik kérdésre gondoltam, ami az enyém amúgy. Szóval de, addig főzöd, ameddig akarod, senki nem tiltja meg.
jan. 1. 10:42
 20/27 anonim ***** válasza:
36%

19, ha pont ugyanannyit iszol belőle, mint amennyi a marhapörkölt alkoholtartalmából jutna neked (kb. 1-2 cent), CSAK akkor említhető egy napon a kettő.

Egyébként meg számolni kell. Nem azzal, hogy "tuti, hogy elpárolgott", hanem azzal, hogy "maximum mennyit vihettem be és az mikor ürül ki".

Ilyen egyszerű.

Lehet inni és szoptatni, de csak ésszel.

Az pedig nem ész, hogy számolás helyett forralom inkább egy évig. Ezt hülyeségnek hívják.

jan. 1. 11:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!