Anyósom direkt vörösboros marhapörköltet főzött, pedig tudja, hogy szoptatok, illendő lenne ennem belőle?
8 vagyok, nyugodtan lepontozhattok, de az én anyósom épp ilyen, a kákán is a csomót keresi, ha nem enném meg finnyás válogatós vagyok, ha megenném, akkor a gyereket veszélyeztető alkoholista. :D
Én azt gondolnám róla, hogy ezt nagyon jól kitalálta magának, nincs jó választás a szemszögéből nézve. :D
Az alkoholmennyiség különbsége a vörösboros pörkölt és a forralt bor között attól függ, hogy mennyire párolog el az alkohol az elkészítés során. Nézzük részletesen:
1. Vörösboros pörkölt
A főzés során az alkohol jelentős része elpárolog, különösen, ha hosszabb ideig főzzük.
Például 1-2 dl bort használva, és legalább 1 órán át főzve, az alkohol nagy része (80-90%-a) elpárolog. Egy adag pörköltben így alig marad alkohol – gyakorlatilag elhanyagolható mennyiség.
2. Forralt bor
A forralt bort gyakran rövidebb ideig hevítik (5-10 perc), így az alkohol egy része megmarad.
Becslések szerint 2 dl forralt borban a hőkezelés után is az eredeti alkoholtartalom kb. 50-70%-a megmaradhat. Ez azt jelenti, hogy ha az alapbor 12%-os volt, akkor a forralt borban kb. 6-8%-os alkoholtartalom lesz.
Összehasonlítás
Egy adag pörköltből származó alkoholmennyiség szinte semmi (max. nyomokban).
2 dl forralt bor viszont még tartalmazhat 10-15 ml tiszta alkoholt (kb. annyi, mint egy kis pohár sörben).
Összefoglalva: a forralt bor alkoholtartalma számottevő, míg a vörösboros pörkölt alkoholtartalma a főzés miatt elenyésző.
"A forralt bort gyakran rövidebb ideig hevítik."
A kérdés szerint otthoni forraltborról volt szó, nem 5-10perces hevítésről.
17, otthon se 3-4 óran át főzöd a forralt bort, mint ahogy a jó vörösboros marhapörköltet kell.
És az adag se ugyanakkora lesz, akkor se ha nem alkesz.
19, ha pont ugyanannyit iszol belőle, mint amennyi a marhapörkölt alkoholtartalmából jutna neked (kb. 1-2 cent), CSAK akkor említhető egy napon a kettő.
Egyébként meg számolni kell. Nem azzal, hogy "tuti, hogy elpárolgott", hanem azzal, hogy "maximum mennyit vihettem be és az mikor ürül ki".
Ilyen egyszerű.
Lehet inni és szoptatni, de csak ésszel.
Az pedig nem ész, hogy számolás helyett forralom inkább egy évig. Ezt hülyeségnek hívják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!