Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mitől függ, hogy egy nő tud-e...

Mitől függ, hogy egy nő tud-e szoptatni?

Figyelt kérdés

Elnézést, ha valakinek ez érzékeny téma.

Igazából felmerült bennem, hogy biológiailag mindenki tud szoptatni (nem?). De például amikor a nagylanyom megszületett és beindult a tej, fejni kellett és masszírozni, hogy ne legyen baj, nem is lett, 22 hónapos koráig szoptattam, most a 2 hónapossal ugyanígy kezdtük. Viszont a nővérem ahogy elkezdte fejni, elapadt a teje, pedig attól még szopizott a baba. Elvileg attol termelődik a tej, minél többet szopizik a kicsi, hogy lehet, hogy közben mégis elapad, elfogy?

jún. 8. 07:50
 1/8 anonim ***** válasza:
78%

Sok mindentől elapadhat a tej, de szerintem véletlen egybeesés lehetett, hogy nővérednél pont a fejés után kezdett apadni...

Lehet észre sem vette, de elkezdett kevesebbet inni, mást evett, stresszelt valamin stb., vagy csak megborultak a hormonok és hasonlók.

De igazából ez sajnos lutri, van, hogy bármit tehet az anya, mégis kell a pótlás, és van, mikor a rossz tanacsok, esetleg a kitartás hiánya miatt romlik el a dolog, mondjuk a túl korai, felesleges pótlás vezethet ide sokszor, pedig amúgy lehet lenne esély, csak anyuka megijed, hogy nincs elég teje.

Nekem szerencsém volt, biztos voltam benne, hogy problémáim lesznek, mert anyukám sem tudott szoptatni, mégis sikerült, fél évig csak anyatejes volt a fiam (igaz, hogy minden praktikát bevetettem, végig fejtem, rengeteget ittam szoptatós teát és egyebet is, tömtem a szénhidrátot stb.).

A másik példa meg az ismerősöm, akinél pár hetesen már szinte teljesen tápszeres lett a baba, mert a gyerekorvos és a védőnő is javasolta a pótlást, aztán pár hét múlva sikerült hívni egy szoptatási tanácsadót, aki végre észrevette a nyelvletapadást a babánál...

jún. 8. 08:21
 2/8 anonim ***** válasza:
64%
Nálam pl bár tej volt, a gyerek nem képzett teljes vákuumot. Sajnos ezt az elsőnél tapasztalat híján nem vettem észre, vele lehet, hogy nem is ez volt a gond, fene tudja, de 1 évig szenvedtünk, igazából anyatejet elég keveset kapott, a többi tápszer volt. A 2.nál volt tejem, mégis elkezdett apadni, a gyerek is nyűgös volt utána. Már azt hittem, hogy akkor ennyi, neki is mehet a tápszer. A védőnő javasolta, hogy vigyem dévényeshez, arcmasszírozás után visszajött a tej, és végig elég is volt. Ki tudja, lehet az elsőnél is ez kellett volna.
jún. 8. 08:48
 3/8 anonim ***** válasza:

Legtöbbször az információhiány az akadálya a sikeres szoptatásnak.

Egy tapasztalt szoptatási tanácsadó segíthet, sok módszer van, ami segíthet.

jún. 8. 13:13
 4/8 anonim ***** válasza:
73%

A gyereken és a hozzáálláson (információ) múlik.

Első gyerekemet a gyerek miatt nem tudtam szoptatni. Nagyon akartam, segítséget kértem, hónapokig kínlódtunk, nem ment. Hipotón izomzat, gótikus szájpad, súlyos reflux, ezen nem tudott segíteni semmi. Amit kinyert is kihányta, közben fogyott. Sns-sel nem ment a pótlás, a száj izomzat kezelése nem hozott eredményt csak hónapok múlva (a hozzátáplálas se ment később)...

Megfelelő inger híján be se indult rendesen a tejem, kézi- és gépi fejővel is csak csepegett (nyúztam magam pedig szaporítóval is).

Második gyerekemben viszont volt erő, tudott szopizni. Nem indult vele se könnyen, de egészen más volt úgy küzdeni, hogy a gyerek partner volt. 6 hónapig így is pótlást kapott, de egyre kevesebbet, míg elhagyhattuk.

jún. 8. 14:17
 5/8 anonim ***** válasza:
58%
Nekem egy hónapig kínszenvedés volt, mindent elkövetettem, amit lehetett, minden tanácsot megfogadtam, mégsem volt elég a tejem, az meg hogy fejjek, kb esélytelen volt, mert szegény az utolsó cseppig kiszívta, a szaporító módszer meg egy egy cseppig segített csak. Viszont ez volt az a hónap, amíg éjszaka csupán fél-egy órát aludtam, mert nem maradt meg a kiságyban. Viszont amint beállt az alvásunk, és sikerült minden nap legalább 6 órát aludnom, lett elég tejem, pedig addigra letettem róla, és már a csodateát meg a köménymagos levest is abbahagytam. Azóta se iszom/eszem semmit pluszban, nem fejek, mégis van elég, csak anyatejes és hízik is meg nő is. Szóval nekem az alváson múlt.
jún. 8. 17:27
 6/8 anonim ***** válasza:
63%

5, nagyon mellé.

Mindkét gyerekem mindenféle beavatkozás nélkül, teljesen természetesen fogant. Első az első próbálkozós hónapban, második a második hónapban. Mindkettő spontán hüvelyi szülés volt. Még valamit?

jún. 8. 19:14
 7/8 anonim ***** válasza:
#5, sem a fogantatás, sem a szülés módja nincs hatással a szoptatásra.
jún. 8. 20:47
 8/8 anonim ***** válasza:
0%
Ha Mondjuk császárosként még aznap mikor a műtét volt, nem b*szogatjàk a csecsemősök reggeltől estig, hogy márpedig nincs olyan, hogy nincs tej. Hát de van! Nekem elintézték, hogy a stressz miatt mire beindult volna, a babám már nem fogadta el.
jún. 9. 04:05

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!