Ha fejés közben alig jön ki tej, akkor ez azt jelenti, hogy kevés a tejem?
A fő kérdésre a válasz: NEM. A Lefejt tej mennyisége semmit nem mond arról, mennyit tud a babád szopizni. A mellszívó jóval kisebb hatásfokkal dolgozik, mint a baba.
A kimozdulással nem igazán értem, mi a probléma. Elindultok, aztán ha megéhezik a baba, megszoptatod.
Vannak úgynevezett növekedési ugrások, amikor több tejet igényel a baba és úgy érzed, kevés neki a tejed. Ilyenkor 2 dolgot tudsz tenni. Az egyik, hogy szoptatsz tovább. És szoptatsz, szoptatsz az örökkévalóságig. Ami csak neked tűnik örökkévalóságnak, mert aztán újra beáll a kereslet-kínálat. A másik lehetőség a tápszeres pótlás. Azzal számolj, hogy ha egyszer elkezdesz tápszerezni, akkor fokozatosan el fog apadni a tejed.
Gyarapszik a súlya, megvan a kívánt mennyiségű pisis/kakis pelus? Ha a válasz igen, akkor valószínűleg van elég tejed. Üvölt a gyerek egész nap, hogy éhes? Ha a válasg nem, akkor valószínűleg van elég tejed.
Lehet, hogy épp növekedési ugrása van és azért, vagy egyébként is egy picit türelmetlenebb lenne a napokban. Front, csillagállás, stb, bármi miatt ☺ Ha lefejegeted apránként ezeket a 40 miliket, már abból is elég pár zacsi, hogy pár órára a férjedre bízd a kicsit. Kimozdulni meg nyugodtan ki lehet. Én is vonakodtam a "nyilvános" szoptatástól, de remek szoptatóskendőt találtam, így a kutya sem látja a melleimet, akárhol is etetem a babát.
Az, hogy párat szív, majd sír, majd megint szív, megint sír stb. nálunk reflux jele volt (tejallergia miatt). Látszott, hogy akar is enni, meg nem is, rázta a fejét, tolta el magát, de közben a szájával kereste a cicit... Tehéntej elhagyásával megoldódott.
Biztosan nem túl kevés tejem volt, mindentől ömlött. De ha nem tudsz fejni, attól még a baba tudhat szopni. Ha épp kevesebb tejem volt (pl. fejés után közvetlenül szoptattam), akkor kitartóan, jó erővel szívott a kisfiam.
Próbáltál szopi közben a másikból fejni? Úgy elég könnyen megindul.
Egyébként nekem sokat kellett fejni az elején (NIC-en volt a baba), általában simán ment. Néha meg nem akart megindulni. Stressz pl.okozhatja. Zuhanyzás segített, meg gépi fejés közben kézzel is fejtem, úgy hatékonyabb.
A fejés egy természetellenes, önkínzó dolog. A baba intézi magának a tejmennyiséget. Minél többet van cicin, minél többet ingereli a mellet, annál több tejcsi termelődik.
Tarts ki! Az anyák ősi félelme az éhes a baba. De 4 gyerek után azt tapasztaltam, a természet bölcsen intézi ezt! Ne add fel!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!