Hogy készülhetnék fel a szoptatásra? Elsőre nem jött össze.
Első gyereknél könnyen feladtam. Direkt nem jártam a téma után, mert gondoltam, ha túl sok info talál meg, parázni fogok ha valami nem úgy megy ahogy azt mondják. Aztán jött a pofára esés, hiába voltam magabiztos, “úgyis lesz tejem” kaliberrel, csak pislogtam, hogy nem tudok szoptatni.
Most a második gyereknél (még van 3 hónapunk szülésig) szeretném, ha előre fel lennék készülve, mert igenis szeretnék szoptatni.
Ti hol készültetek fel erre, könyv, blog, személyes tanácsadó? Néztem az LLL oldalát, de a járvány miatt nem igen tartanak most ők sem beszélgetéseket.
A fő problémáim az első babával szerintem kezelhetőek lettek volna: későn indult be a tejem, olyan ötödik napon; nem jártam utána hogyan, hány féleképpen lehet közben tartani a babát; a figyelmem sokszor elvitte a tejtermelődést (közben valamin mindig agyaltam és mérlegre téve a babát azt láttam, semmit nem evett) stb.
Köszönöm!
Hát én akkor nem voltam ilyen szerencsés 😄 Nekem például az is meglepő volt, hogy csomóssá vált a mellem és utólag szóltak, hogy amúgy ha meleg vizes borogatást teszek rá vagy lezuhanyzok és kicsit átmasszírozom, akkor jobb lesz. Ezeket például ha előre tudom, biztosan nem gyullad be a mellem. Volt egy pár nap, amikor ruhát se tudtam magamon hordani. Felkészületlennek éreztem az egészet...
Szoptatás tanácsadás kérdezz felelek fb csoport..
Privátban írhatsz..
28 hónapja szoptatok, jelenleg 2 gyereket is...
Megjártam a mellgyulladást. Cumizavart.. terhesen szoptatást..
Nekem is volt csomós a mellem,ami érzékeny volt,de én éreztem,hogy feszít,durran szét a mellem. Vagy raktam a fiamat azonnal rá,hogy gyere már cicizzél,vagy fejtem ha éppen aludt. De nagyon hamar beállt a kereslet kínálat kb 8 hetes volt és akkor már nem éreztem ezt. De nekem tényleg szerencsém volt és minden ösztönösen működött. Amiért hálás vagyok a fiamnak is,mert olyan ügyesen szívta,hogy nem voltak nehézségek. Egyébként szoptatási tanácsadó telefonszámát mentsd el a telefonodba már most,mert szerintem rengeteget tudnak segíteni,sokszor nem is kell személyesen találkozni,elég ha felhívod,elmondod mi a gond. Van amikor nincs is baj,csak elbizonytalanodsz valamiben,hogy jól csinálod e,és jó ha egy szakember megnyugtat vagy tanácsot ad. Például amikor nálunk beállt a kereslet kínálat azt hittem elment a tejem,vagy nem elég a babámnak mert üresnek éreztem a mellem,főleg estére,totál beparáztam. Felhívtam egy nagyon kedves szopi tanácsadót,akinek a védőnő adta meg a számát és ő világosított fel erről hogy nem fog végig bedurrani ilyen szinten a mellem,meg folyni belőle a tej ha ez beáll,meg felkeszített,hogy lassan számíthatok egy növekedési ugrásra,amikor akár több napig egész nap a cicimen akar majd lenni. És akkor se ijedjek majd meg. Nem a tej kevés csak rakjam igénye szerint cicire és minden rendben lesz. Így is lett. Ha az egy év alatt mindig azt hittem volna,hogy kevés a tejem,amikor a drága fiam egész nap szopott és rajtam csüngött már rég tápszeres lenne.
2es vagyok
Én sem görcsöltem rá se elsőnél se másodiknál és most a harmadiknál sem fogok.
Én úgy vagyok ezzel, hogy engen nem vág földhöz ha hozzá kell táplálni tápszerrel.
Az sem ha csak pár hétig vagy hónapig megy a szoptatás.
Szoptatok, de nincs az az isten, hogy csak ebből álljon az egész napom..
Nem vagyok elvakult fanatikus szoptatás mániás. 🤷♀️
Az elsőt 17 éve szültem. Akkor még nem hallottam igény szerinti szoptatástól.
Szentírás volt a 3 óra, már a kórházban is 3 óránként hozták csak ki 10 percre egy héten keresztül (akkor még nem volt rooming in abban a kórházban).
Nem volt elég tejem, ma már tudom, ezért. Soha nem raktam mellre"csak úgy", ha mondjuk nyűgös volt, azt hittem ártok vele, ha nem tartom be a 3 órát. Pótolni kellett és három hónap után elment a tejem.
Másodikat 6 éve szültem, első perctől igény szerint szoptattam, el se hittem mennyi tejem lett.
A kezdeti sebesedés után, ami kb 2 hétig tartott semmi gond nem volt, 2 évig szopott majdnem.
Itt van egy könyvecske, nekem ez sokat segìtett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!