Mikrtól lehet majd a babónak gyümölcsöt adni? Nagytudású anyósom szerint két hónapos kortól. Ez igaz? Elegem a vén fejéből már most, pedig babóm csak 3hetes még. Anyósom a szomszédban lakik.
én adtam 3 hónapos kortól. semmi baja sem lett. nem a mi generációnk allergiás, hanem a mostani felnövekvők, mert lassan 1 éves korig semmit se lát, mert rossz lesz neki. egy allergiás korombelit nem ismerek, míg a korombeliek gyerekei közül minden második allergiás valamire.
mindenki úgy csinálja ezeket, ahogy akarja. én a magam részéről nem hiszek sem a tápszergyártóknak, sem a bébiételgyártóknak, sem a pelenkagyártóknak, sem a babital, babavíz stb gyártóknak. abban hiszek, amit látok. olyan ez is, mint a vitaminok. 1-2 éve azt harsogta mindenki, hogy e-vitamin kell a kismamának jó sok, most pedig sorra jelennek meg a tanulmányok, hogy több a káros hatása a nagy dózisú e-vitaminnak. a hozzátáplálás tekintetében az orvosom jóváhagyott mindent, amit csináltam(pedig nem öreg). a gyártók által írt könyveknek és társainak, meg az általuk szponzorált dokiknak nem.
Épp most írtam egy másik topikba egy hozzászólást a régiek egészségéről meg a mostaniak allergiájáról és hogy ez hogy függ össze a szoptatással. És hogy miért helytelen azt javasolni, hogy már korán is el lehet kezdeni, mert így lesz a gyerek egészséges.
A tudomány mai állása szerint minden esetben 6 hónapos kor után ajánlott elkezdeni a hozzátáplálást, pláne allergiára veszélyeztett csecsemővel. Ez alól csak egy-két ritka kivétel van, de pl. a vashiány nem ilyen (!)
Egyébként ez az ajánlás régen is élt, de nem volt ilyen elterjedt, mert az elmúlt évtizedekben sokkal nagyobb üzlet volt a tápszer meg a babaétel, mint a szoptatás. Naná, hogy mindenhol azt javasolták, hogy minél hamarabb kezdd, ez volt az érdek.
Mondd meg neki, hogy Te majd csak 6 hónapos korától szeretnéd kezdeni. (már ha így van)
Én így tettem mindhárom gyereknél. Addig csak anyatej, tápszer. Még elég gyümölcsöt ehetnek életükben.
A hozzátáplálásnál az sem mindegy, hogy a baba hanyadik hétre született. Egy gyermektáplálkozással foglalkozó hölgy mondta egy pár hónapja egy reggeli babaműsorban, hogy fél éves korukig a koraszülött babák még nem hozzák be általában a lemaradásukat, tehát náluk tényleg érdemes a 6 hót kivárni.
A mi babánk a 42. hétre született és már hamarabb érdeklődött az iránt, hogy mi mit eszünk. A barátnőm kislánya, meg még 6 és fél hósan sem, és ki is löki a gyümölcspürét, kínszenvedés neki az egész.
Ezt is kell figyelni, nem csak a 6 hót. Annak a válaszolónak meg teljesen igaza, van, aki azt írta, hogy az anyósodat ezért nem kell megkövezni, az ő idejében tényleg így volt és valószínűleg nem olvasgatta a neten az újabb trendeket. Anyukám nem túl öreg, netezik is sokat, de mégsem érti, hogy miért nem haladok a hozzátáplálással. Mindig azt mondja, hogy én 6 és fél hósan (ennyi most a porontyunk) már csirkemájat ettem, meg a levesből kiszedett zöldséget (hiába mondom neki, hogy most nem a csibemáj az első húsétel, nem érti)
Megjegyzem, nem csoda, hiszen beszélgettem egy-két hónapja a Svédországban élő sógornőmmel, 2 pici fia van, el volt ájulva, amikor megmondta, hogy itt miket lehet adni már 4-6 hós kortól. Náluk a céklát, tököt csak egy éves kor után !!, a banánt,narancsot viszont az első ételek között. És érdekes módon azok a gyerekek is felnőnek, és még csak nem is biztos, hogy allergiásabbak, mint a magyar gyerekek.
Akármi is a helyes,azért nagyon kellemetlen lehet,ha az anyós beleszól a dolgokba:-S
Szereld le időben,mert ha ilyen közel van,akkor szépen lassan majd mindenhez lesz egy okos gondolata.
Én nem értek egyet azzal,h óóó,hát régen ez,meg az volt,és senki nem halt bele. Éééés? Most meg már most van!
Csak azért mert túlélhetők bizonoys dolgok,még nem kell követni...
csak néhány cikk. akkor most kinek van igaza? nyilván a szoptatás jó és fontos dolog, de úgy látszik ha akarják, arról is bebizonyítják, hogy valamiért nem jó(hogy ugyanannak a betegségnek a kockázatát növeli, amiért többek között nem ajánlott a korai hozzátáplálás). úgy néz ki káros a cumi, mégis használják, sokan, sokáig. a cumisüveg mérgező(erről nemrégiben TV-s riport is volt). olyan cikk is megjelent, hogy terhesség alatt tilos a méz, mert liszteriózist okoz(szerintem nagy többség azt sem tudja mi az). és még sorolhatnám a cikkeket. nyilván ezek sem biztos igazságok, csak példák.
minden bebizonyítható. én vállalom, hogy nem hallgatok a tudomány mai állására, mert jó része nem tudomány, hanem a gyártók által finanszírozott "kutatás", nekik az a jó, ha tápszerezel, 2 éves korig bébiételezel, 3 éves korig pelenkázol, stb.
én amit tudok megtermelek idehaza, elkészítek idehaza, vegyszermentesen és minden más helyett ezzel etetem a babám az anyai ösztöneimre hallgatva. nem bízok a tápszerben, tele van módosított fehérjékkel, átesik mindenféle kezelésen. és hallgatok édesanyámra is és az orvosomra is. a gyártók ezen érdeke nem fog megváltozni. amúgy köszi a lepontozást.
etess a gyerekkel amit akarsz, anyósodnak pedig mondjad meg, hogy ez a te döntésed lesz, köszönöd a tanácsát, de most nem ez az ajánlott.
az én anyósom is javasolta 6 hetes (!!!) kortól a hozzátáplálást, főzelékkel, amit ő meg is tett mindkét fiával. a nagyobbik asztmás és szinte mindenre allergiás, pollenre, szőrre, csomó kajától megy a hasa és folyton kipattog a bőre is. a kisebbik "csak" a parlagfűre és a bőre nagyon érzékeny szintén. persze lehet, hogy ez puszta véletlen...
az én babám 5,5 hónapig volt csak anyatejes, akkor elkezdtem a hozzátáplálást, mert megtorpant a súlynövekedése is és szinte kinézte a szánkból a falatot.
kérd meg inkább a mamát, hogy tegyen el a fagyasztóba télire barackot, körtét, szilvát az unokájának, azzal többet segít!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!