A kérdés jóindulatú, tehát ne rohanjanak le a tápszeres anyukák! Normális az, hogy annyi kismama szerint kevés a teje?
Az alapvető probléma gyökere valószínűleg odáig nyúlik vissza, hogy még sajnos elég sok kórházban a 3 óránkénti szoptatást szorgalmazzák.
Az igény szerinti szoptatás főleg azért jobb, mert a baba akkor kap anyatejet, ha éhes, nem akkor, amikor letelik a 3 óra (addig meg had üvöltsön?) Ebből következik: minél sűrűbben szopizik a baba (IGÉNYE SZERINT!) annál jobban stimulálja a tejtermelést - mint ezt tudjuk.
Arról nem szólok, hogy mert a nagykönyv szerint meg van írva, mennyit kell hízni hetente a babának...
Mert ha csak 5-10 grammal is kevesebb, máris írja fel az orvos a tápszert, és sajnos sok anyuka - gyermekét"féltvén" meg is veszi, oda is adja, így a gyermek meg szép lassan áttér a cumisüvegre, anyukának pedig elapad a teje.
Nem véletlenül mondják, hogy törekedni kell a kizárólagos szoptatásra!
Olyan nagyon ritkán fordul csak elő, hogy a szülés után nem indul be egyáltalán a tejelválasztás. Én személy szerint még sosem hallottam ilyenről, de ez nem mérvadó.
Egyébként sajnos saját tapasztalat volt 2 évvel ezelőtt, hogy amikor kisebbik lányom megszületett, én már másnap mellre tettem (este született 8-kor, és mivel elég picire sikeredett, így éjszakára melegedőbe tették) reggel kihozták, és az volt az első, hogy megkínáltam. el is fogadta. Onnantól rendszeresen kb 2 óránként igényelte(még ha picit is). két nap múlva alacsony vércukorszinttel bent kellett maradnia éjszakára a csecsemősöknél, én bementem lefekvés előtt megetetni, mire közölte az egyik csecsemős, hogy feleslegesen vinném ki etetni, hiszen még nem szopik mérhető menyiséget.
Kivittem, megszoptattam (persze előtte a nővér lemérte) majd visszavittem, és a mérleg 30 grammal többet mutatott.
Én már akkor tudtam, hogy beindult a tejem, napi 80-100 grammokat szopizott.
Ő meg inkább nyomta volna bele a cukros - vagy milyen - vizet cumisüvegből...hát, kössz!
Szia!
7 hónapos a kislányom, kezdetben annyi tejem volt, hogy adtam le, majd egyik napról a másikra éppen, hogy elég lett. Kb. 3 hónapos volt a manóm, amikor elkezdtem menstruálni. EGY CSEPP TEJEM SEM VOLT 1 HÉTIG. Gyakorlatilag úgy éltünk, hogy non-stop a cicin volt, esténként már nagyon-nagyon sírt. A második nap elküldtem a férjem a patikába tápszerért, mert a fagyasztott tejet nem fogadta el. A bébim nem ismerte a cumisüveget, így nem fogadott el semmit üvegből, ha kanállal adtuk, akkor félrenyelte. Esténként 10-15 ml tápszert tudtam neki fecskendővel adni. Egy hétig mensiztem, utána is nehezen állt vissza a tej mennyisége. Azóta is így van: ha nagylány vagyok, nincs tejem.
Mindezt azért írtam le, mert én nem adtam fel, küzdöttünk mind a ketten, hogy helyreálljon a rend. Azóta is csak anyatejet kap, illetve most kezdtünk el a gyümikkel ismerkedni.
Nyilván az is hozzájárult, hogy azalatt az egy hét alatt csak a bébimre tudtam koncentrálni, valamint az is, hogy szerencsére semmi probléma nem volt a cicimmel. Bíztam magamban, úgy voltam vele, hogy ha annyira nagyon-nagyon éhes lenne, akkor nem foglalkozna azzal, hogy nem tejcsit kap ciciből. Szerintem az is nagyban hozzájárul, hogy van-e elég teje az anyukának, hogy mennyi lelki támogatást kap.
Egyébként amikor elmeséltem a gyerekorvosnak, hogy a mensi alatt nem volt tejem, az első reakciója az volt, hogy akkor ír fel tápszert. Nem biztatott, hogy valószínűleg ez átmeneti állapot, jó húsban van a bébi, nem kell aggódni, hogy lefogy... stb. Szóval szerintem a dokik hozzáállásán is sok múlik.
Üdv.
Szerintem nagyon sokan hamar feladják és rögtön rohannak az orvoshoz aki természetesen felírja a tápszert ha kérik.Ahogy a fórumot olvasgatom sokan nem megfelelően szoptatnak és sokan elhanyagolják a mellüket,nem fejnek stb.Ezért nem csodálkozom hogy sokaknak egyenes az út ahhoz hogy tápszerezzék a babájukat.Nem értem a szülőket.
Én megfogadtam a szülésznőm tanácsát és mindent betartottam amit még a terhesoktatáson is hallottam.Már a kezdetektől fogva fejek mindkét mellem független melyikből szopott,ezáltal rengeteg tejünk van már a fagyasztóba 25 liter pedig a lányom csak 2,5 hónapos.Napi átlag 6dl-t fagyasztok le mostanában.Lesz mit ennie ha bármi történne.A mellem se gyulladt be, nem volt csomós stb.Én betartom amit a gyerekorvos is mondott a 4 óránkénti etetést,de ha nagyon sír a baba akkor azért kicsit megszoptatom nem hagyom sokáig sírni,de azért ő is hozzászokik már a 4 óránkénti evéshez.Sokkal kiegyensúlyozottabb mint mikor össze vissza evett.De mindenki maga dönti el hogyan akarja táplálni a babáját.
Kedves "szupermamik", akik büszkék lehetnek arra, hogy nem kell tápszerhez nyúlni!
Hallottatok már olyanról, hogy egy baba nem tud szopizni?Gondolom igen.Mert hát ez a szoptatás dolog szerintetek a világ legtermészetesebb dolga!Az én babám már a kórházban sem szopizott, 1 hónapos koráig harcoltam, ordított a mellemen, fejtem a tejet, én is sírtam vele, mert ugye MINDENÁRON szoptatni akartam, ahogy azt a várandósságom alatt terveztem. Csoda, hogy a több heti kínlódás, bedepresszálás miatt nem ment el a tejem...Nos, most szopizik, hála a kitartásnak, csakhogy nem tud jól.Nincs vákum, kiesik a szájából a mellem, nem úgy szívja, ahogy kéne.Így nem lakik jól, hiába fejek, a tejem így kevesebb, és képzeljétek, tápszerhez kellett nyúlnom. Merje azt mondani valaki, hogy csak azért, mert így könnyebb, és én nem teszek meg mindent....Fel is hagyhatnék a szoptatással, úgysem tud szopizni a kislányom.De harcolok.És egészítek tápszerrel.Kedves "szupermamik"!Gratulálok neketek!
egy 3 hós kislány mamija
szió, azert azt is vedd figyelembe, hogy aki teljesen egeszseges, sok a teje, az nem ir ide :) szoval szerintem a helyzet nem olyan vészes! remélem
25,2 hetes kismami
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!