Akinek volt szoptatott és tápszeres babája is, volt-e külömbség egészsésügyi téren? Ùgy èrtem hogy betegesebb volt-e valamelyik.
Alapvetően a védőoltás fogja megvédeni a komoly betegségektől, azt remélem be fogod adatni neki.
Olvasd el a legjobb tápszerek a milupa és a beba web-lapján a tévhitekre vonatkozó kérdéseket és válaszokat.
Első kislányom 6 éves, 1,5 hónapig szopott, egyáltalán nem beteges, igaz bölcsibe nem járt, csak oviba, talán 2-szer volt az évben beteg.
Második kislányom 7 hónapig szopott, 2,5 évesen kezdte a bölcsit, ő szinte 2 hetente köhögött, folyt az orra. Most egyébként 3 éves. Mióta nem járunk bölcsibe ( nyáriszünet) azóta nem volt beteg.
3. babicámat most szoptatom 4,5 hónapos, eddig csak anyatejes. Ő 2 hónaposan elkapta a középső tesójától a náthát, 2 hétig alig bírtunk kimászni belőle.
Ugyan nem én írtam a kérdést, de az első 4 választ köszi, az én babám is tápszeres, mert nem tudtam szoptatni, (nem tudott szopni rendesen...), és én sem tapasztaltam különbséget a családban lévő szoptatott babákkal szemben.
Nem lesz semmi gond attól, hogy tápszeres.
És még mielőtt esetleg újra leíródna olyasmi, hogy a tápszer már lassan jobb lesz, mint az anyatej, hadd legyen az is leírva, hogy az anyatej az anyai szervezetből származik. Magyarul, az összetétele kizárólagosan az anya egészségi állapotától, a szervezetében található káros ill. tápanyagoktól függ! Ezeket az anyagokat pedig túlnyomó többségében a táplálkozással visszük be a szervezetünkbe...
Ez pedig azt jelenti, hogy annak az anyukának, akinek a csak anyatejes babája "betegesebb", mint másnak a tápszeres babája, nemcsak a (jobb-rosszabb) genetikai hozományra kellene gyanakodnia, hanem esetlegesen a saját táplálkozási szokásait is felül kellene vizsgálnia. Nemcsak a "jó" anyagok jutnak át a babába, hanem a károsak is.
Meggyőződésem, hogy azért kezd kialakulni a fenti nézet, mert a tápszeres babák egy mindig azonos, ellenőrzött összetételű táplálékot kapnak, amibe kisebb eséllyel jutnak át a különböző káros anyagok és így az ilyen jellegű betegségek előfordulása is ritkább. Az anyatejes babák viszont pl. az anya (kisebb-nagyobb mértékben nem megfelelő) táplálkozása miatt olyan élő és/vagy mesterséges anyagokkal is érintkeznek, amik gyakrabban betegíthetik meg. De ez önmagában semmiképp sem jelenti azt, hogy a tápszer végső soron jobb választás lenne, mint az anyatej, sőt! (Olvastam már nem egyszer, hogy valaki ilyen logika alapján döntött szándékosan a táp mellett az anyatej ellen.) Többek között pl. azért sem jó ez az elgondolás, mert a különböző (természetes) kórokozókra, betegségekre bizonyos mértékig igenis szüksége van a szervezetnek, hogy az immunrendszer megfelelően hatékonyan tudjon működni. És ennek nyilvánvalóan az lehet a látható jele, hogy az egyik gyerek "betegesebb", mint a másik. De egyáltalán nem biztos, hogy hosszú távon is a korábban kevésbé beteges gyerek lesz az erősebb, egészségesebb (immunrendszerű)!
Én pl. tipikusan ilyen gyerek voltam: tápszeres és gyerekkoromban soha nem voltam beteg. De ahogy betöltöttem a 18-at, szépen sorjáztak/nak elő belőlem a különböző bajok. Persze ez nemcsak a tápszernek köszönhető, hanem a genetikának és a családomtól örökölt, eltanult életmódomnak is. De gyanítom, hogy a tápszer sem vált annyira a javamra..
És végül, az sem mindegy, hogy az a táplálék, amihez a baba jut, természetes vagy mesterséges anyagból van-e. A szervezet élő rendszer, ezért elsősorban élő anyagokra van/lenne szüksége.
Amíg az anyuka szoptat, addig maximálisan az ő felelőssége, hogy az az anyatej, amit a babája kiszopizik, megfelelő összetételű legyen és így lehetőleg minél egészségesebb is! És szerencsére ezen azért elég jól lehet változtatni, javítani.
(Mindezt nem offolásnak vagy vitaindítónak szántam, csak fontosnak tartottam leírni a témával kapcsolatban!)
Kedves vagy hogy ilyen részletesen írtál.
" betegségekre bizonyos mértékig igenis szüksége van a szervezetnek, hogy az immunrendszer megfelelően hatékonyan tudjon működni. "
Ehhez szeretném hozzátenni, hogy az anyám 38 fokos lázzal átjött a 4 hónapos tápszeres gyerekemhez, a gyereknek nem lett semmi baja. Én viszont 2 hétig beteg voltam és antibiotikumot szedtem. Ezek szerint a gyerekem immunrendszere azért hatékonyan működik. !Köszönjük a hozzászólást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!