Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Miért kell, tudatlanul és...

Miért kell, tudatlanul és ostobán, leszólni azt aki nem szoptat?

Figyelt kérdés
9évesen lettem vesebeteg. 10éven át dializáltak, az utolsó években 2naponta. (ez egy 4-6órás program, kórházban, tűszúrással és sok egyéb kellemetlenséggel, annak aki nem tudná)Aztán végre kaptam vesét. Volt egy szintén sok órás műtétem, szép nagy vágással, sok-sok gyógyszerrel, de most egészséges vagyok végre. Azóta naponta többször, többféle gyógyszert kell szednem életem végéig. Tavaly terhes lettem és, amennyire ez az én esetemben elmondható, egy teljesen "eseménytelen" terhesség után megszületett a kislányom. Igaz a 37.héten és tervezett császárral, de ezt tudtuk előre, hogy igy lesz. A gyógyszereim miatt végig állandó ellenőrzésekre jártam és NEM SZOPTATHATOK! Ezt én tudom, de a külvilág nem és nem is feltétlen kötöm at orrára bárkinek. Mégis amióta megszületett rengeteg negatív kritika ér amiért tápszeres a baba. (7hós lesz mindjárt) Vadidegenek néznek és pusmognak lesajnálóan amikor tápszert veszek, megjegyzik, hogy biztos az alakját félti...stb. Kedves szoptatós anyukák! Soha nem tudhatod (hacsak nem ismerős-családtag) a másik akit bírálsz, hogy miért nem szoptat! Én még a kórházban megkaptam a kezelést, hogy ne is legyen tejem, hiszen úgyis a kukában landolt volna! Biztosan van olyan is aki kényelemből, lustaságból, butaságból nem szoptat, de higyjétek el sokan vannak akik nem tehetik! Aki nem képes rá az nem mind választja a könnyebbik utat, van aki hónapokig próbálkozik és úgysem sikerül. Akik beszólogatnak, cikizik a másikat azok szinte kivétel nélkül azok az édesanyák, akik cicire teszik a babát és gond nélkül 200ml-ket tudnak szoptatni. Higyjétek el, a nagytöbbségnek ez nem adatik meg!
2010. júl. 13. 12:43
1 2 3 4 5
 1/47 anonim ***** válasza:
83%

Ne is izgasd magad, ha szoptatnál, akkor azért szólnának meg:) Az ilyen típusú embereknek nem tudsz jót tenni, lételemük a másik ész nélküli leszólása. Ha van rajtad sapka, azért, ha nincs, azért.

Amikor terhes lettem, az egyik azért szólt le, mert lusta disznó módjára táppénzre akartam menni, a másik meg azért, mert dolgozok, és veszélyeztetem a gyereket:) Látod, nem tehetsz nekik jót:)

Inkább örülj a tündéri babádnak, és tojd le őket. Gondolj arra, hogy szerencsétleneknek annyira üres és céltalan az élete, hogy az egyetlen örömet az okozza, hogy leszólhatnak másokat:)) Hát tegyék, mi meg éljünk boldogan:)

2010. júl. 13. 12:49
 2/47 anonim ***** válasza:
90%
Ez most komoly??Megszóltak azért mert tápszert vettél??Jesszus...ilyenről még nem is hallottam.Maximálisan megértelek és elhiszem hogy nagyon rossz lehet mert nem tudsz szoptatni én már attól beteg vagyok hogy nincs annyi tejem amivel jól lakhatna és tápszer kell kiegészítésként.Szóval nem a tápszer miatt vagyok ki hanem hogy nem oké a szopizása.Szerintem ne törődj senkivel csak magatokkal és az az lényeg hogy mindketten egészségesek legyetek és te nagyon vigyázz magadra mert a picit fel kell nevelned.A másik hogy sokszor olyanok is megszólnak akinek nincs gyereke vagy éppen pont ő maga is tápszerezte a gyereket.Nem is értem hiszen ez nem szégyen???Meg se halld őket.
2010. júl. 13. 12:50
 3/47 A kérdező kommentje:
Általában én is így teszek, de ma különösen felbosszantott egy anyuka, aki a patikában a kiszolgáló eladóval (patikusnak nem nevezném) fennhangon arról tárgyalt éppen, hogy mennyi az olyan nő akinek csak addig kell a gyerek amig elvan a sarokban. Mert a szoptatás az kihivás és nem kell az első akadálynál feladni. De aki ennyi tápszer vesz, ugye, (duplát ír fel a gyerekorvos, amióta nincs havi megjelenésünk nála)az meg sem próbál tenni vmit a gyerekéért. Egyszerűbb ezekkel a műszarokkal tömti pár naposan is... Inkább nem mondtam semmit, eljöttem.
2010. júl. 13. 12:52
 4/47 anonim ***** válasza:
29%

Én a terhesség utáni depressziótól féltem és nem szoptattam.

Még az orvosoknak sem mertem ezt megmondani, azt mondtam, hogy nem akarok és kész.

Mögöttem nem szoktak pusmogni sehol, csak a kórházban húzták a szájukat vagy sóhajtoztak, de ott ült a férjem, gondolom így nem nagyon mertek beszólni tanú előtt. Az is igaz, hogy utólag az alakom megőrzésének is nagyon örülök, a melleim nem lógnak, visszatértek az eredeti méretükhöz.

Számomra csak az a furcsa, hogy a tápszeres babám kétszer akkora mint a többi vele egykorú és már beszél is, pedig csak 4 és fél hónapos. (Nem hiszem, hogy genetika lenne a ludas a kérdésben, átlagos a magasságunk.)

Olyan mintha az egészségesnek mondott anyatej mégsem lenne annyira tele tápanyaggal.

Az összes ismerősnek nagyon picike maradt a babája, pedig szoptatnak. A tápszeres gyerekek kevésbé hasfájósak a gyerekorvos szerint, nálunk is így van.

Szóval sem a téged elítélőket nem értem, sem az anyatej fontosságát. A BEBA tápszeres dobozra minden alkotóelem rá van írva, minden benne van, ami az anyatejben.

Én tehéntejen nőttem fel és nem lett retinaleválásom és beteg vagy h lye sem lettem, még diplomám is van.

A gyerekem az összes védőoltást megkapja (a huszonezer ft-os rotavírus ellenit is). Az egyik családtag olyan influenzát hozott ide, amikor a babám 2 hónapos volt, hogy nekem 38 fokos lázam lett, a babának nem lett semmi baja, pedig nem evett anyatejet.

Szóval én inkább a komolyan kételkedők táborát gyarapítom.

Nem tudom, hogy mi a valódi oka a tápszerellenes hangulatnak, ha egyszer minden benne van és a gyerekem még influenzás sem lett mellettem pedig iszonyú beteg voltam.

2010. júl. 13. 12:59
 5/47 anonim ***** válasza:
92%
Na én ott a helyedben megkérdeztem volna mi a probléma és jól lekaptam volna a 10 körméről hogy minek szól bele és egyáltalán van e gyereke valamint elmondtam volna neki milyen helyzetben vagy??!!Szerintem elsűjjedt volna szégyenében.Nem szabad ráhagyni senkire mert azt hiszi ő milyen okos.Már én is voltam hasonló helyzetben igaz nem a tápszer miatt de megvédtem magam.
2010. júl. 13. 13:01
 6/47 anonim ***** válasza:
86%
igaza van az utolsónak.
2010. júl. 13. 13:07
 7/47 A kérdező kommentje:
nem szeretm állandóna magyarázni mit miért teszek vagy nem teszek. Kezdtem a terhességgel, amikor az volt a nóta, hogy aki ilyen beteg minek vállal gyereket. Aztán jött a császsár: én már 4et, 100at szültem érzéstelenítés nélkül, nem igaz, hogy te nem bírnád ki, remélem jó sokat kért a doki, hogy tervezett császár lesz...stb. Kicsit besokalltam már. Egyébként pedig senkinek semmi köze az egészségi állapotomhoz. Gondolom ha a saját receptjeimet is ma váltottam volna ki, akkor legalább a gyógyszerész csaj mást gondolt volna.
2010. júl. 13. 13:08
 8/47 anonim ***** válasza:
61%

Szia! Szintén tápszeres volt a lányom, most 15 és fél hónapos :) Én minden alkalommal 3 doboz tápszert váltottam mert annyit írt ki az orvos. Közvetlen ismerősöm állandóan azt kérdezgette szoptatsz-e még, fogtam magam mindig mondtam hogy hát persze! Örüljön a fejének aztán kész.

Saját szegénységi bizonyítványukat állították ki akiket meséltél, de annyi ilyen hülye van még, ezek egyébként mindig mindent jobban tudnak és csinálnak, nem csak a szoptatást. Szóval ha nyugodt lelkiismerettel fekszel le minden nap akkor felejtsd el ezt az egészet, inkább öleld meg a babádat mert az 1000x többet ér mindennél :))

2010. júl. 13. 13:11
 9/47 anonim ***** válasza:
65%
A csáazár nálam is így volt le vagyok nézve mert így szültem sajna nem akartam de ez lett belőle.Nagyon magas volt a vérnyomásom és ahogy jött aszülés ideje egyre magasabb lett sokat híztam és vizes is voltam.Idő elött műtöttek és vége.Elmeséltem egyeseknek miért erre azt vágták rá hogy "jaj nekem is magas volt a vérnyomásom és sokat híztam mégse műtöttek"na erre mit lehet válaszolni??Primitív és írigy népség mert azt hiszik a császár nem fáj és könnyebb hát nem így van.....Elég baj ez nekünk hogy nem élhettük át aszülés azon örömeit és fájdalmait.Fela fejjel és engedd el a füled mellett ettől nem vagy rosszabb anya.
2010. júl. 13. 13:18
 10/47 anonim ***** válasza:
36%

A kérdező kommentjére válasz:

Nekem a nőgyógyász azt mondta, hogy a szülések nagy része nem zajlik érzéstelenítés nélkül és tipikus a császármetszés, mert nem lehet hagyni, hogy a csecsemő meghaljon.

Nem tudom, hogy ez a rengeteg sima szülés hol van itt az országban.

2010. júl. 13. 13:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!