2000-es évek elején/közepén mennyi idő alatt szobatisztultak a gyerekek?
Nem tolódott ki semmi. A szobatisztaság azt jelenti, a gyerek felismeri az ingert, jelzi és vissza is tudja előbb rövidebb, majd hosszabb ideig tartani.
Az, hogy anno az egy evest arra idomitották, hogy x időpontban végezze el a buliba a dolgát, nem szobatisztaság.
A gyerekem 2003-ban született, 2,5 évesen lett szobatiszta
Valamelyest korábban. Bármennyire is tagadjuk, egyre tolódik ki az idő. 1970 körül kétévesen az átlag szobatiszta volt, manapság ez az átlag 2,5-3 év közé tehető.
Ennek oka a kényelmes pelenkák, a külső motiváció hiánya, és valószínűleg a gyerekek pszichológiai és biológiai érése is változott. Manapság már nem ritka a pelenkás ovis gyerek.
"Ennek oka a kényelmes pelenkák"
Fiam mosható pelenkaval is "csak" a 3. szülinapja előtt egy héttel lett szobatiszta. Cserébe 0 balesettel, ami szerintem igazán "jó üzlet" volt.
Anyukám mesélte, hogy újra kellett padlószőnyegezni a lakást miután én "szobatiszta" lettem, "természetesen" az akkori trend szerint erőltetve.
"a külső motiváció hiánya,"
Azaz az erőltetés hiánya...
" és valószínűleg a gyerekek pszichológiai és biológiai érése is változott"
Na régen pont azzal nem törődtek, hogy mennyire érett az a gyerek. 1,5 évesen legkésőbb levették a pelenkát, mert besokalltak a mosástól, fertőtlenítéstől és bíztak a legjobbakban. Aztán vagy bejött, vagy moshattak még többet.
Az hogy a te fiad moshatóval akkor szobatisztult, semmit nem jelent. Lehet az eldobhatót még négyévesen is elviselte volna magán... A moshatósok között nem kuriózum a kétéves kor előtti szobatisztulás, különösen ha ecvel kombinálják. Eldobhatóval ez sokkal ritkább. Most nem találom, de ez egy vizsgált kérdés, és kimutatható egyrészt a szobatisztulás kitolódása, és az alternatív technikák hamarabbi szobatisztuló hatása. (Bocs, nincs türelmem megkeresni a forrást.)
Ha már anekdotazunk, az én környezetemben egyetlen egy eldobhatóst tudok, aki kétévesen már stabilan szobatiszta volt. Ő is úgy, hogy az anyja 21 hónaposan levette róla a pelust rendszeresen, tehát nem a csodát várta. Moshatóssal mert többet, pedig utóbbiból kevesebb ismerős van. Az is mindig megdöbbentett, hogy a 28 hónaposan szobatisztuló lányomra rendszeresen rácsodálkoztak a kortársak szülei, hogy hát nincs rajta pelenka??? Hát basszus szerintem így is relatíve későn érett meg rá...
A külső motiváció nem egyenlő az erőltetéssel. Ma már minden erőltetésnek számít, pedig az, hogy elviszem magammal vécére (amikor én végzem a dolgom), megmutatom neki a bilit, az nem az. Sőt az sem az, ha nyáron vagy a lakásban lekapom róla a pelust és pucér fenékkel van egy fél órát, esetleg ráadok bugyit. Nálunk a gyerekeket rendszeresen hagytam pucérkodni vízhatlanon. Engem meglep hogy hány anyuka ismerősöm a két éves gyerekről még az életben nem vette le a pelenkát pár percnél hosszabb időre. Várják, hogy majd a gyerek lekapja, hogy "anyám, mától szobatiszta vagyok". Pusztán azért, mert tömik a fejüket a ne erőltesd dumával. Utána ovi előtti nyáron megy a kapkodás, hogy jajj, és akkor fognak belefutni a kétségbeesett erőltetésbe.
Persze, ne fenyegesse, zsarolja vagy alázza meg senki a gyereket, de szerencsétlen nem is tudja hogy mit várnak tőle, ha az életben párszor nem tapasztalja meg, hogy milyen a saját piszka.
És igen, az is külső motiváció volt, leginkább a szülőknek, hogy a textilpelenka kifozese baromi kényelmetlen, emiatt nem az óvoda előtt két héttel jut eszébe valakinek a szobatisztaság kérdése, hanem már jóval előbb.
Nyilván extrém dolgok is vannak, az ágytisztaság egy más kérdés, de ez a csodaváró technika egyáltalán nem a természetes érést segíti, hiszen eleve nem természetes hogy 8-12 órát is bírnak a pelenkák. Mi is moshatóztunk a kicsivel, másfél óra után már nyekergett mert zavarta a tartalom, míg eldobhatóval én cseréltem négy óra után mert csurig volt...
De ez az én véleményem, lehet lepontozni ezt is.
2004-es a nagyobbik fiam. Június elsején töltötte a 2-t, utána július végén volt 3 hét bölcsi leállás. Mire visszament a bölcsibe, szobatiszta lett.
A lányom 2013-as. Ő később lett szobatiszta és tovább tartott az átszokás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!