Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mit tegyek 2 éves egyre...

Mit tegyek 2 éves egyre agresszívebb, csapkodós lányommal?

Figyelt kérdés
Olyan kellemetlen. Ha játszótéren vagyunk, vagy bölcsiben ok nélkül megüt gyerekeket. Ha én ellent mondok neki valamire akkor felém is csap, néha meg is üt. Félve megyek már vele bárhova.
2010. júl. 5. 18:09
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
33%
Verd el!
2010. júl. 5. 18:14
 2/19 A kérdező kommentje:
Az nem segít. Volt hogy kikapott érte, és akkor még jobban, csak azért is és egyre gyakrabban csapkodott.
2010. júl. 5. 18:22
 3/19 anonim ***** válasza:
ne bántsd testileg,viszont,ha megint csinálj ilyet,akkor utasídsd el,ha bármit kér ,mond neki nem érdekelsz,fordíts neki hátat,ezzel többet elérsz,mert ez fáj neki is!2 éves,szóval érti a dolgokat.Kb 3 x megcsinálod vele ezt miután ő verekszik vagy hasonlók,hidd el 4x már nem fogja megcsinálni,de ha mégis akkor sem olyan mértékben és folytatni kell ezt,ha bántasz engem vagy mást akkor anya nem segít neked,anyát nem érdekled,anya haragszik.Ennyi,én is ezt csináltam a nagyobbik fiammakl és lám,az oviba is azt mondják túl jó gyerek,szótfogad,nem verskszik,jó!
2010. júl. 5. 18:25
 4/19 A kérdező kommentje:
Ezt kipróbálom. Csak az a gond hogy elég sokat csinálja ezt a bölcsiben, ott meg ugye nem vagyok vele. Meg például a játszótéren játszott egy kisfiú egyedül elvolt, odament hozzá és egyszer csak hátba vágta. Akkor hiába nem foglalkozom vele, rám se hederítene.
2010. júl. 5. 18:32
 5/19 anonim ***** válasza:
második vagyok!annyit tudok még mondani,hogy ha a bölcsibe is mondják,akkor kérdezz rá otthon és ha nem úgy reagál ahogy kell,akkor is büntesd azzal,hogy hátatfordítasz neki,tudomn fáj,mert nekem is fájt,amikor már sírt és köünyxörgött a fiam,hogy öleljem át vagy vegyem fel és szívemszerint azt is tettem volna,de nem szabad engedni,mert a fejünkre nőnek!Annyit kérdeznék,dolgozol,azért járatod bölcsibe?mert egyébként lehget azért csinálja ezt,hogy felhívja magára a figyelmet,lehet hiányzik neki a figyelmed!
2010. júl. 5. 18:39
 6/19 A kérdező kommentje:
Igen, munka miatt jár bölcsibe. De nagyon szeret ott lenni, szeret mindenkit. Itthon pedig bölcsi/munka után próbálom úgy csinálni, hogy még legalább 2 órát együtt legyünk, "beszélgessünk", játszunk, stb.
2010. júl. 5. 18:43
 7/19 anonim ***** válasza:
az utolsó vagyok!A párod ???van ,nincs,segít vagy hasonlók?Mert ha muszály akkor muszály dolgozni,de a gyerekeknek elvileg van apjuk is és az apai szigornál nem kéne több lehet,illetve,ha ő is odafigyelne rá,érezné,hogy vannak szülei!Tudom,hogy az apák nem igazán folynak bele a nevelésbe,legalábbis az én férjem az nem segít,sőt!A lényeg az hogy minnél többet legyetek vele és éreztessétek,hogy fontos,hogy szeretitek,mert a szeretet az csodákra képes,legalábbis a gyrekeknél!
2010. júl. 5. 18:49
 8/19 anonim ***** válasza:

Az egyik agresszív reakciót kiváltó fő ok lehet: az osztozkodás. Ez otthon testvérek között sem ritka jelenség. A játékokon való összezördülések gyakran csapnak ”agresszív reakciókba”- kitépik egymás kezéből az áhított játékot, fizikailag is bántják emiatt egymást.

Ha tudjuk, hogy a 3-7 éves korban még életkori sajátosság az énközpontúság, az önzőség, az ”irigység” /a mindent magamnak akarok, ezzel én akarok játszani, ez az enyém/, akkor is nehéz mindig jól megoldani a helyzetet.

De határozottsággal, biztonságot, nyugalmat sugallva és empátiával kezelve megoldhatóak ezek a szituációk is.

Lényeges, hogy tanítsuk meg a kicsiket szóban is a kulturált elkérés-, visszautasítás módszerére /ajánlatot tenni arra, hogy ”játssz addig mással, később odaadja neked is azt a holdjáró autót vagy kedvenc babakocsit, ha már nem játszol vele, légy szives add ide nekem, vagy majd ha már nem játszom vele, odaadom, de most még nem, kérlek várj/.

Minél kisebbek a gyerekek, annál ismeretlenebb előttük még a kérés, a kölcsönadás - a másik figyelembevétele. Ez természetes is, de fokozatosan meg fogják tanulni. Az ún. kikényszerített osztozkodás viszont nem éri el célját, ami nem szívből jön, az nem igazi /”add oda neki, Te vagy a nagyobb!/. Ez haragot, elfojtott indulatot eredményezhet.

Gyakori másik ok az agresszióra a féltékenység a másikra, sokszor a testvérre, óvodatársra. Ha úgy érzi a kisgyerek, hogy érezhető előnyben részesítik a másikat, /”neki mindent szabad… vele többet törődtök”/ a kisebbet /”mindig vele foglalkozol… velem nem játszol… nem hallgatsz meg…”/.

Amikor ennek némi alapja is van, a felnőtteknek át kell vizsgálniuk módszereiket és változtatni azokon.

A gyermeki agressziót kiváltó további ok a saját tehetetlenség, gyengeség- különösen, ha ezt mi felnőttek ki is élezzük, pl.: ”nem igaz, hogy még azt sem érted meg… ezt sem bízhatom rád…”. Van eset rá, hogy a magát tehetetlennek érző kicsi gyerek ”erejét” akarja megmutatni, és ott viselkedik agresszíven, ahol erre módja van - az oviban.

Agressziót szülhet még a környezet elvárása is valamilyen formában /”azt mondják az vagyok, akkor úgy is viselkedek!”/ főleg már nagyobb, 5-7 éves korban figyelhető meg. A kisgyerekek számára nagy kihívás életük első közösségébe bekerülve megtanulni és betartani a társas együttélés szokásait, szabályait, hisz mindannyian más környezeti háttérből érkeztek.

Az agresszív cselekedetek kézben tartása csal úgy lehetséges otthon és az óvodában is, ha mi felnőttek nyíltan, őszintén, egyszerű gyermeknyelven, tekintetünkkel, szavainkkal, érintésünkkel, tetteinkkel fokozatosan, de következetesen tudtára adjuk gyermekeinknek mennyire fontosak számunkra! Értékeljük, meghallgatjuk, komolyan vesszük őket, elfogadjuk érzéseiket, igyekszünk megérteni az okokat.

Így tudunk segíteni gyermekünknek megbirkózni az agresszióval!

De ha beírod a gugliba,hogy agresszív kisgyermek,nagyon sok jó cikket találhatsz,ami segít.:)

2010. júl. 5. 18:54
 9/19 anonim ***** válasza:
az én hugom ugyan ilyen. ő 3és fél éves de nagyon rossz, dobál, csak azért is csinálja amit nem szabad ellenkezik, ok nélkül verekszik..és se a büntetés se a verés nem használ..(N)
2010. júl. 5. 18:56
 10/19 anonim ***** válasza:
az elsőnek igaza van!Nem értem annyira ezt a mai modern nevelést...szerintem nem árt a gyereknek, ha néha kap a kezére(ha verekszik) vagy a fenekére...nem lesz tőle agresszívabb...az előző generációk így lettek normális felnőttek.De meg kell nézni a mostani amerikai tizenéveseket, akiket már a "nem szabad verni" stílussal nevelte, hát őszintén kíváncsi vagyok milyen felnőttek lesznek...de sok gyereket ismerek, akik nem kaptak ki soha és katasztrófa a viselkedésük!
2010. júl. 5. 19:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!