Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Máshol is ilyen sokat kell...

Máshol is ilyen sokat kell veszekedni egy 10 éves gyerekkel?

Figyelt kérdés
Nálunk elég hervasztó a helyzet ugyanis. Egy 6-7 éves koráig tündéri kisgyerekből egy elviselhetetlen nagylány lett. Régen empatikus volt, türelmes, értelmes, higgadt. Csak hírből hallottam olyat, hogy egy gyerek hisztizik, földre veti magát vagy agresszív. Úgy éreztem, mindent meg tudok vele beszélni, korához képest roppant értelmesnek tűnt. Az utóbbi 1-2 évben pedig teljesen kifordult magából. Szófogadatlan, bunkó, lobbanékony, álandóan meg van sértődve valamiért és szinte csak dühösen és haragosan tud kéréseket megfogalmazni. Ráadásul hisztizik is. Kiabálva. És minden kis apróságért veszekszik velünk. Sokszor agresszív is, csapkod, lökdös. Amúgy kitűnő tanuló, más gyerekekkel nem genya, nincsenek vele gondok a suliban, a kistesóival is szeretetteljes, csak velünk, szülőkkel borzasztó. Nem tudom, mit gondoljak. Sokan azt mondják, ez a kor ilyen, minden gyerek szörnyű lesz a tinédzserkor közeledtével, majd kinövik, addig meg túl kell élni valahogy. Kb. mint a 2-3 évesek dackorszakát. A férjem viszont nem hiszi, hogy általános és normális, ha egy ekkora gyerek kiborító. És annyira elviselhetetlen a lányunk, hogy tényleg nehezen hihető, hogy ez a normális személyiségfejlődés része. Mások hogy vannak ezzel? Tényleg olyan sokan küzdenek 8-12 éves kor között a lányukkal? Másoknál milyen egy ilyen korú gyerek? Én nem tudom, hogy kellene kezelnem ezt a helyzetet.
2019. jan. 14. 11:52
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk hasonló a helyzet, csak a lányom mindenért bőg. De tényleg. Nem lehet hozzászólni.

Picit elkezdett nőni a cicije is. Szerintem a kettő erősen összefügg. Olyan, mint egy végtelen, kontroll nélküli PMS, annak minden hisztijével. Látom rajta, neki se egyszerű.

Beszélgetek vele a normálisabb perceiben, hogy ez a hormonok miatt van, és nőként meg kell tanulni ezen uralkodni, mert nem lehet később se kibírhatatlan havonta egy hétig, vagy kettőig.

2019. jan. 14. 12:07
 2/14 anonim ***** válasza:
39%

Nem fogja kinöni. Bele ért a korai pubertás korba.

Itt is ugyan az van a gyerek azt csinálja amit a szülök megengednek neki. Neki ez normális ahogy beszél, ö nem érzi, hogy rosszat tenne. Mindenképpen érdemes a te érzéseidet neki elmondani, hogy amikor így és így beszélsz az neked rosszul esik stb... Azt probáld meg megérteni vele , hogy a cselekedete miért is rossz. Ès ne csak annyit mondjál, mert téged idegesít, hanem azt mond el miért is idegesít ez téged.

2019. jan. 14. 12:08
 3/14 A kérdező kommentje:
Rengeteget beszélek neki arról, hogy mennyire nincs rendben a viselkedése, és laptop/telefon elkobzással büntetni is szoktuk, ha kiabál, de ezek max. rövidtávon segítenek, pár óra erejéig, vagy addig se. Szintén látszanak rajta amúgy a nemi érés testi jelei, de pusztán a hormonoktól így ki tudna fordulni magából? Ez szörnyű!
2019. jan. 14. 12:24
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Némelyik kismama is elég durván ki tud borulni a hormonoktól, és sok felnőtt nő is hisztisebb, mikor megjön. Sajnos ez a női lét velejárója, hogy a hangulatunk nagyon meg tudják határozni a hormonok. Ezért fontos, hogy kezdjen el uralkodni ezeken, mert később is sok probléma lesz ebből. Megértem én is a lányom, hogy bizonyos szinten nem tehet ezekről. De nem lehet elintézni azzal, hogy hormonok, meg pubertás. Igyekszem ellátni tippekkel, hogy nekem mi segít, milyen volt kamasznak lenni, stb.

Ebben a korban nem szabad beavatkozni a hormonhàztartás működésébe, úgyhogy senkinek se lesz könnyű.

2019. jan. 14. 13:10
 5/14 anonim ***** válasza:
99%

Azért csapkodás lökdösés nálunk nincs, a többi stimmel.

12 a lányom. Úgy néz ki mint egy felnőtt. Magasabb mint én, cicis, menstruál. Női testben egy kislány. Folyton meg van sertodve, azt mondja én utálom. Sokat sír.

Ráadásul mi elváltunk, nevelőapa van, minden héten az apjához akar költözni.

Kemény időszak.

Én próbálok engedni neki, persze ésszerűen.

Pl. Hajfesték nem, hajkréta mehet. Ilyesmi. Próbálok vele kompromisszumot kötni, amiben lehet, egyenlő partnerként kezelni. Egyre inkább hagyom dönteni.

Ha nem akar tanulni mondom oké, ne tanulj, de ha egyest hozol ez és ez lesz a büntetés,rajtad áll be vállalod e vagy sem. Vagy ha nem akar aludni, oké, de reggel ugyan úgy keltem, ha hulla fáradt magára vessen. Tanuljon meg dönteni és felelősséget vállalni ha már olyan nagynak érzi magát. Mindig rajön, hogy nekem volt igazam, mondja is.

Alapvetően jó a kapcsolatunk, de nehéz vele. Nem is nagy nem is kicsi, össze van zavarodva a testi és pszichés változásokról. Támogatóan egyre nagyobb teret engedve neki bizonyos korlátokkal, igen, túl kell élni a kamaszkort.

A fiammal már végig csináltam, hát nem egyszerű.

Egyszer azt olvastam a kisgyerek azért olyan cuki, hogy kamaszkorában ne gyilkojuk meg😁

2019. jan. 14. 13:22
 6/14 anonim ***** válasza:
33%
Az én lányom is hasonló! 8 éves .... nem bírok vele, kikészít. Semmit nem lehet tőle kérni, mert sértésnek veszi! Csak követel! Ha valami nem úgy van, ahogy ő akarja, akkor én nem szeretem! Flegma,haragos. Nem volt ilyen ... Nem tudom hogy kellene kezelni, még nekem okoz lelkiismeret furdalást !
2019. jan. 14. 13:44
 7/14 A kérdező kommentje:

Nálunk sem minket csapkod, hanem mondjuk az ajtókat, vagy ha épp útban vagyunk, a vállával félrelök, miközben elmegy mellettünk. Állati idegesítő.

És nagyon félek, hogy a kicsikre rossz hatással lesz ez a viselkedés. Nem tudom, pl. a háromévesünk fejében mi lehet, amikor végighallgatja, ahogy azt kiabálja a nagy, hogy "utállak titeket", és duzzogva elvonul. A félévesünknek pedig a kiabálás egy teljesen természetes dolog lesz? Olyan szomorú!

Amúgy nálunk kb. egy éve a nagyszülőkhöz akart költözni folyton, mert szerinte ők biztos megértőbbek és engedékenyebbek lennének, mint mi. Szerencsére ezt ma már nem nagyon mondogatja.

Annyira félek, hogy boldogtalanná teszi az egész családunkat az elkövetkezendő évekre!

2019. jan. 14. 13:48
 8/14 anonim ***** válasza:
79%

Szerintem a testvérek születésével van összefüggés. Az én lányom is ilyen. Nem tud értelmesen beszélni, csak nyafogni, nyávogni, hisztizni. 7 és fél éves, az öccse 2.

Nem tudatosan csinálja, de így tudja kivívni a teljes figyelmünket. Ő is egy bűbáj volt előtte. Ráadásul középső gyerek, van egy bátyja is.

A tesót ő sem piszkálja, sőt inkább terelgeti, irányítani akarja, de nincs az a nagy szerelem köztük, mint a két fiú között.

Tényleg kevesebb figyelem jut rá, mint előtte és nagyon sokszor kell a kicsihez igazodnunk. Én is érzem, hogy ő hátrányosabb helyzetbe került, de nem tudom, hogy lehetne ezt jobban kezelni.

2019. jan. 14. 14:46
 9/14 anonim ***** válasza:
66%

Annyira félek, hogy boldogtalanná teszi az egész családunkat az elkövetkezendő évekre!

Ez most komoly?

Ti vagytok a felnőttek. Tessék könyveket olvasni, nevtantól segítséget kérni. Amúgy tipikus jótanuló baj. Otthon engedi ki a feszkót. Szeressétek már egy kicsit! és tanuljatok meg egyesszám első személyben beszélni vele. Nem te ilyen vagy,olyan vagy, mi lesz velünk ... Hanem: én kétségbeesett vagyok, amikor...

Ajánlott könyv: PET Thomas Gordontól

2019. jan. 14. 18:12
 10/14 A kérdező kommentje:

Olvastam a könyvet. Kétszer is. És még egy csomó más könyvet is. Ráadásul kéthetente járok egy gyerekpszichológushoz konzultálni a gyerekekröl. És lám mégsem tudok a helyzeten javítani.

A nagy is járt egy időben a pszichológushoz, de csak egy 5 alkalmas diagnosztikai szakasz erejéig. Azt mondta a szakember, hogy szerinte nem szükséges a terápia, a gyerek normális. Úgyhogy én járok hozzá, hogy tartsa bennem a lelket. Nagyon könnyen mondod, kedves utolsó válaszoló, hogy felnőtt létünkre hogy hagyhatjuk ezt. Mintha olyan elképzelhetetlen volna, hogy egy gyerek nem tudja kontrollálni a negatív érzelmeit, a szülők minden igykezete ellenére. Szülő vagyok, nem mindenható. Igyekszem, ahogy tudok.

2019. jan. 14. 23:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!