Beszédfogyatékosság?
Látom sok baromságot leírtak már előttem, az a névtelen fórumok sajátossága. Látatlanban, csak úgy eldöntik, hogy fogyatékos?
Nekem beszédfogyatékos a kisfiam. Megjártam vele már a hadak útját, elhiheted. Most 8 éves.
Én 3 évesen vittem először a Nevelési Tanácsadóba, ahol megmondták mi a gond. De csak szülői kérésre vizsgálták, így azt mondták fejlesztést sem tudnak biztosítani. Anyuka fejlessze otthon. Köszike, nyilván képzett logopédus vagyok.
Az Én is tudok beszélni című könyvet ajánlották. Ezzel az a baj, hogy ez csak egy képeskönyv. Önmagában kb. semmit nem tudsz vele kezdeni. Ha tudod vedd meg hozzá a tanári kézikönyvet is, úgy már használhatóbb.
Egyébként az óvodába kijáró logopédusnak kötelessége foglalkozni a gyerekkel, ha el van maradva a beszédben. Ezt tagadni fogja, de erősködj csak.
Ha tudsz, keress magánúton logopédust, gyógypedagógust, az állami fejlesztést sajnos nagyon nehéz kiharcolni, és nem is túl hatékony, mivel csoportban zajlik, kevés az idő egy gyerekre.
Ebben a korban még a mozgással nagyon összefügg minden, ezért érdemes a mozgásfejlesztést is elkezdeni, ha találsz ilyen csoportot a közelben. Otthon is érdemes minél többet színezni, gyöngyöt fűzni, rajzolni, kirakózni, labdázni, biciklizni stb.
Kb középső csoporttól el lehet kezdeni vele a GMP-t. Gósy Mária: Beszédpercepciós modulok című könyvét olvastuk rongyosra. Ezt simán tudod otthon is használni, igazából szülőknek is írták, csak a bevezetőben leírt adagolás a logopédusunk szerint is erős túlzás, napi 10 perc bőven elég, mert csak megutálja.
Sajnos ezzel az a baj, hogyha a környezete nem fogja fel, hogy mi a baj, akkor az évek során nagyon komoly magatartászavart lehet összehozni. Én mondtam az oviban, de nem fogták fel, állandóan azzal jöttek, hogy érti ő csak nem akarja érteni. Így, ha nem csinálta, amit kértek, leszidták, kizavarták, sarokba állították. A társaival is sok volt a kommunikációs félreértés, ezért sok volt a hiszti, már a végén agresszió is.
Mivel az autizmus is kommunikációs zavar, ezért könnyen összekeverhető vele, de annak vannak más tünetei is. A fiamra is folyton mindenki azt mondta, hogy autista. De ha vizsgálták ilyen irányban, akkor megnyugodhatsz. Tény, hogy a beszédzavar több más rendellenesség kísérője is lehet, általában oxigénhiány miatt van, így lehet, hogy más funkciók is sérültek. A fiamnál a finommotorika is érintett és sajnos a figyelem funkciók is (adhd-kódja is van).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!