Szellemi fogyatékosság befolyásolható az életvitellel?
Tegyük fel hátránnyal születik egy baba és minden esélyt megadnak a fogyatékosságra. Van e hatással a jövőbeli fogyatékosságra ezeknek: legyen kétfajta életvitel: egyiknél túlféltem mert beteg, nem viszem magammal inkább sehova, otthon marad ezzel azzal, időjárást is mindig figyelembe veszem. Mivel eleve gondjai vannak nem fejlesztgetésre töltöm az időm pénzem, hanem veszek élményt szerző játékokat , nézhet tévét stb.Ha sír inkább nem csinálom tovább a számára kellemetlen dolgot (pl többet akkor mégsem megyek vele boltba) ilyenek.
Vagy a másik. elhordom fejlesztésre, igenis ennek szenteljük az életünket, itthon is több a (titokben) fejlesztő játék, viszont kínzom is:igenis költöm reggel mert oviba kell vinni a nagyot, igenis jön velem boltba ha utálja ha nem, ha fagy, ha fúj, akkor is benne lesz a mi "egészséges" életünkbe.Kirándulások (még ha utál autózni is), csavargások, nyaralások.
Szerintetek ha ugyanaz a gyerek kétszer kezdheti újra és egyszer az egyik életvitelbe, máskor a másikba csöppenne hatással lenne e a fogyatékosságára nézve (értelmi, szellemei) vagy egyáltalán semmi köze az életvitelnek ehhez? És véleményetek szerint a gyereket nézve melyik a jobb "megoldás" a gyerek jövőjét tekintve?
A kettőt kombinálnám. A korai fejlesztésre nem sajnálnám az időt és a pénzt, a "fejlesztő" játékok rovására sem, mert az később bepótolhatatlan.
Viszont egyebekben normális életet élnék, együtt a család a két gyerekkel. Annyira súlyos fogyatékossága nem lehet, ha mint írod, egyelőre gyanú van csak rá. Fontos, hogy a normál életvitelt lássa, szokja meg.
Én az apa vagyok a történetben. Nem igazán tudom hova tenni a dolgot. Dolgozok látástól vakulásig. Feleségem otthon a gyerekekkel. Mire hazaérek hányadék a ház, főzzek ha éhes vagyok , de előtte vásároljak is be. Úgy érzem határaimat pengetem, mert mindeközben otthon odatolja a gyerekeket is, hogy ő pihenni akar. Nagyon szívesen elvagyok a gyerekekkel, de munka után főzzek úgy, hogy a gyerekek rajtam, az nekem nehéz, FŐLEG, KÖZBEN FÜRDESSEK IS. Nejem fáradt, nem viheti sehova elmondása szerint a kicsit, mert beteg. még egy kenyérért sem mennek el, pedig az autót is otthon hagyom nekik, hogy ne kelljen gyalogolni. De hol az időjárásra fogja, hol arra, hogy beteg a gyerek. Nem tudom másnál ez hogy megy. Amikor az orvossal beszéltünk nem mondta egy szóval sem, hogy bezárva kell lenni. Én vittem már el tescoba magammal, mert kivolt a feleségem, tény és való sírt, de eltudtam terelni a figyelmét. Én úgy érzem csak szoktatni kellene. Nem mondom, hogy menjenek nagybevásárolni, de a sarki kisboltba szerintem megoldhatnák. kocsival mennek az 500 méterre lévő oviba is, mert hideg van vagy meleg van. De akkor még fizetnem kell a dadának, mert nem viszi magával. Viszont ha havazik vagy nagyon fúj a szél, nekem kell a céges autót kikönyörögni, hogy elmenjek az oviba, mert nem mozdul ki (ha nincs dada) a kocsiig sem.
Mindig a kicsi szellemi fejlődést hozza fel, tény egyre jobban elvan maradva, 4 éves nem beszél egy kukkot sem, a pirost nem tudja megkülönböztetni a kéktől. Fejlesztésre nem hordja, hiába mondom neki , hogy itt a pénz vigye be a nagyobb városba, nem viszi,mert nem kínozza.
Nyaralásról, kikapcsolódásról ne is beszéljünk. Sehova nem megyünk.
Ezért is lettem volna kíváncsi, hogy tényleg ennyire óvni kell?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!