Hallássérült, vagy siket kismamák és édesanyák, hogyan boldogultok a gyerekneveléssel?
Szia! Az egyik ismerősöm siket,viszont ő szájról tökéletesen olvas.Van egy 4 éves fia.
Azt mondta,hogy soha nem tévesztette még szem elől. Biztos marha nehéz volt neki,de kàr lett volna kihagynia. Eleinte a kissrác is furán artikulàlt,de a bölcsiben a többi gyerektől szépen megtanult beszélni. A dietetikusom totál vak,mégis felnevelt két gyereket. Nem lesz egyszerű,de meg fogja érni,bàtorság!
Köszönöm a válaszokat!
Én nem használok jelnyelvet, nem is tudom.
Szépen és érthetöen beszélek. A szájról olvasás sokat segìt, de nem mindenkinél tudom alkalmazni, mert van, aki épphogy kinyitja a száját beszéd közben, nem jól "formázza" a betűket a szájával,hadar, vagy bajsza van és nem is látom rendesen. Ilyenkor vagyok bajban és elegem van, hogy ezzel kell foglalkoznom, ami másoknak tök természetes.
Itt nem azt látom problémának, hogy vállalj-e gyereket, hanem azt, hogy te sem tudtad még teljes mértékben elfogadni az állapotodat.
Szerintem első körben ezen dolgozz, hogy ne érezd magad kevesebbnek, ne haragudj a nehezebb helyzetekre és utána fordulj a gyerekvállalás felé.
A látás talán fontosabb, mert jellemzően akkor csinálnak disznóságot, amikor csend van. Belegondoltam, hogy hiába hallok tökéletesen, mindig a látásomra hagyatkoztam.
Ha jól értem, nem 100%-os a hallásvesztésed, csak nagymértékű. Csecsemőnél a sírást szerintem meghallod, annyira erős és magas frekvenciájú hang. De létezik bébiőr, amin a hang is átjön, de villog is, ha hangot közvetít. Minél erősebb a hang, annál gyorsabban villog.
Minden egyébnél pedig az arcot figyelve leolvasható, hogy a még nem beszélő gyerek éppen mit érezhet. A dackorszakos hiszti alatt pedig jól is fog jönni, amikor eleged van, kiveszed a hallókészüléket és csak nézed. Kevésbé húzza fel magát az ember, ha nincs hang :)
Gyerekorvos: válassz olyat, aki hajlandó SMS-ben kommunikálni, vagy más, írásos formában. Vészhelyzetben ott a hallókészülék.
Lesz annak a babának apja is. Szülőire majd ő megy.
Szerintem ne mondj le a babázásról, a környezeted segít majd. Biztos ha mész majd a gyerekért az oviba vagy orvoshoz viszed majd szólsz mi a helyzet és biztos figyelnek majd. Persze biztos van olyan helyzet amit mi hallók nem tudunk elképzelni.
Bár nem vagyok érintett, de játszótéren/iskolánkban szoktam rendszeresen látni egy hallássérült párost két, szintén hallókészüléket viselő gyerekkel (hogy most lehet örökletes vagy örökbe fogadták őket, nem tudom). Nem szoktak beszélni, csak jelelni. Látszólag kellemes család. Múltkor meg az utcán láttam séta közben jelelve telefonálni valakit, gondolom, valami videó-üzemmódban vagy interneten skype-szerűségen oldotta meg az okostelefonján.
Strand meg nem kötelező program, de: más meg a szemüvegét félti vagy szégyell valamit vagy egyéb baja van vagy nőként a közös nyaralás hetében épp nem aktuális... ez ne tartson vissza, vagy az is lehet, addigra lesz egy vízálló készüléked.
Szerintem orvosnál, oviban/iskolában ha tudják, mi a helyzet, biztos megértőek lesznek és írásban is megkapod a fontos tudnivalókat, de ha jó a közösség, azért a szülőtársak is szokták segíteni egymást, legalább információval. Tőlünk múltkor betegség vs. túlóra miatt nem tudott senki szülőire menni, elküldték emailben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!