Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Nem bírok a 14 hónaposommal?

Nem bírok a 14 hónaposommal?

Figyelt kérdés
Épp előbb borított ki ebédnél. Az hagyján, hogy semmit nem eszik, de kiabál, feszít, dobálózik evés közben. Elé nem tudok tàlat tenni, mert rögtön lebodja. Ha bevesz valamit a szájába, elkezd köpködni. Ha nem adok oda neki valamit, ordít. Tápszeres, kb csak azt eszi, de abból is napi 7-8 deci a maximum! Ennyin él. Annyit eszik, mint négy hónaposan. Kanalat is alig hajlandó megfogni, csak hadonászik vele csapkod, de a szájába véletlen se tenné. Védőnő, gyerekorvos csak mosolyog rajta, pedig ezen kívül számos problémàt mondtam nekik. Állandóan lefelé néz, szemünkbe alig, furcsán áll a keze sokszor, mintha görcsbe lenne, kukucs jàték sose tetszett neki. Minden este egy ördögűzés, a nappali altatás szintén. Ha egy pár percig nem rá figyelek, rettentő frusztrált lesz, ami után óràkig nyugtalan. Nagyon kimerítő ez számunkra, de mindenki csak legyint rá, esetleg az én anyai kompetenciáimat kérdőjelezi meg. Hova a francba forduljunk???

2017. okt. 29. 12:18
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
34%
Normálisan viselkedik a gyereked. Az én fiam is 14 hónapos, az ő evése is rémálom. A baj veled van, hogy ennyire idegbeteg vagy. Nyugodj le, mert a gyerek miattad ideges.
2017. okt. 29. 12:22
 2/17 anonim ***** válasza:
51%
Ez nekem se tűnik kirívónak, lányom se volt különb és abszolút egészséges.
2017. okt. 29. 12:23
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Vannak gyerekek, akik kis étkűek. Ha nem eszik többet, de jókedvű, nem bágyadt, nem levert, akkor neki most éppen ennyire van szüksége.

Nekem a legkisebb 13 hónapos, még véletlenül sem adok elé tálat, mert mindent ledob. Én etetem, a kezébe semmit sem adok jelenleg. 14 hónaposan nem kell még a kanalat a szájába tenni egyedül. Persze vannak gyerekek, akiknek sikerül , de ez nagyon ritka.

A három gyerekemből csak a legkisebb szereti a kukucs játékot, a másik kettőt se kötötte le, mindnél más volt az egész. Az altatás is különböző volt mindnél, az első a kezemet fogta (a körmömet csattogtatta) kb. 10 hónapos korától, és csakis kizárólag így volt hajlandó aludni.

A középső viszonylag könnyen elaludt, legtöbbször egyedül, most a legkisebb a hajamat birizgálja, és csak velem hajlandó elaludni, senki mással nem, még az apját sem fogadja épp most el (remélem, változik idővel).

Szóval az általad írt problémák átlagosak ilyen idősen.

Hidd el, a legtöbb védőnő és gyerekorvos ki van hegyezve a problémákra, és lényegesen hamarabb küldi kezelésekre/más orvoshoz a gyereket, mint eddig. Ha ők nem látnak problémát, és a család sem (pedig biztos nálatok is sok "éles szemű" idősebb rokon van), akkor nincs a fiaddal semmi baj.

2017. okt. 29. 12:35
 4/17 anonim ***** válasza:
72%

Amiket írtál azok közül szerintem max. az adhat aggodalomra okot, hogy nem vagy ritkán néz a szemetekbe és hogy a kezét furcsán tartja. Esetleg neurológushoz vagy első körben nevelési tanácsadóhoz menjetek el és kérjétek ki a véleményüket.

A többi tényleg gyakori ebben a korban, fiamnak mondjuk ennyi idősen jó étvágya volt, de ettől függetlenül dobálta le a kaját a földre és köpte is ki rendszeresen a kaját ha nem kellett neki vagy meglátott valamit amit szívesebben evett. Kanalat adtam a kezébe mindig mikor etettem, de azzal csak dobolt vagy ledobta vagy esetleg üres műanyag pohárban kevergetett vele. Most egy hónapja kezdte végre érdekelni hogy egyedül kanalazva/villával egyen, a levesen kívül már szoktam neki hagyni és max a vége felé besegítek. Most 20 hónapos.

A tápszer mellett kis adagokban mindig készítsz neki szerintem pár dolgot amit kóstolgathat, de ne legyen kényszer, mert ha eröltetitek vagy folyamatosan a stresszt érzi akkor nagyobb az elutasítás esélye. Egyetek vele egyidőben, és ha megkíván valamit amit ti is esztek akkor adjatok neki.

És esetleg találj ki olyan tevékenységet ahol kedvére maszatolhat. De ebben a korban még játszhatnak nyugodtan az ételekkel is - persze nem a paradicsom leves falra kenését értem ez alatt, de nyugodtan tapicskoljon bele néha a dolgokba (Nagyon jó fotótéma a családi albumba!)

Amúgy mi evés közben szoktunk neki mondókázni, olvasni is ... van pár könyv odakészítve ami nem baj ha maszatos lesz. És ha látom, hogy nem kell neki több akkor engedem, hogy menjen játszani.

2017. okt. 29. 13:26
 5/17 anonim ***** válasza:
52%
15 hós a kisfiam, sokszor nehéz vele, de ha jobban belegondolok teljesen normális. Vannak napok mikor alig eszik, de ez összefügg a fogzással. 2 napja bújt ki egy őrlő azóta nem győzöm etetni, azelőtt meg napokig tápszert ivott. Nagyon akaratos, makacs! Imád kint lenni, ha bejövünk 20 percet ordít, nem engedi, hogy leöltöztessem. Ha nem engedek valamit amit szeretne pl. konektorba nyúlni, wc-be/zuhanyzóba mászni st. őrületes hisztit csap. Ilyenkor vagy minket harap/mar vagy eljut arra a szintre mikor önmagában tesz kárt, persze azt nem direkt. Ha valami a kezemben van, neki mindig az kellene és azért sikítozik. Ha rákiabálok kinevet. Sokszor el vagyok keseredve, mert a környezetünkben lévő, vele egykorú gyerekek nagyon nyugodtak. A fiam délben általában elalszik, este viszont nem hajlandó, van mikor hajnalban alszik el és ez elég gyakori eset. Viszont úgy látom, hogy szépen fejlődik: tapsol, integet, táncol, bújócskázik,szépen játszik akár velem akár önállóan, szeret pakolászni, a ruhákat a szennyestartóba viszi, a szemetet a kukába, ismerkedik a formabedobóval, ismerkedik a zsírkrétával, tornyot épít, szereti a Montessori toronyra tenni a karikákat, kezet fog és mindent megért amit mondunk neki. A védőnő szerint nincs vele probléma csak öntörvényű. Szerintem ha a gyereked csinál hasonló dolgokat akkor valóban mincs vele probléma, főleg meg az, hogy nem akar enni annak ilyen szempontból ebben a korban nincs jelentősége.Nálunk van, hogy egy nap csak tápszert hajlandó inni, másnap rizset eszik magában, harmadnap kenyeret meg húst. Nagyon változó. Próbálj meg higgadtabb lenni, mert ha érzi, hogy feszült vagy ő is az lesz. Mikor màr ki vagyok én akkor szoktam vele bújócskázni, fogócskázni, építeni és nagyon élvezi és nekem is jobb kedvem lesz. Még olyan kicsik, most kezdenek el fejlődni, nem lehet beteggé nevezni egy ekkora gyereket.
2017. okt. 30. 00:37
 6/17 A kérdező kommentje:
Félreértés ne essék, nem gondolom betegnek a gyereket! Olyan jó, hogy ezeket írjátok, kicsit lenyugodtam. Néha tele szalad a fejem, de szerintem ez normális. Nem vagyok idegbeteg, mint ahogy az első hozzászóló írta. :) Csak tudjátok, az nagyon nem segít, hogy mindenki, de mindenki a környezetemben azt magyarázza, hogy ez nem oké, hogy ők ilyet még nem láttak. Hogy egy gyerek nem lehet ennyire hisztis állandóan, miért nem lehet vele játszani, miért nem eszik rendesen, nem lehet babakocsiba tenni, nem lehet autóba tenni, se kézben, se lent nem jó, stb... Ez nagyon nem segít. Pont ahogy az előző hozzászóló írta, sokkal nyugodtabbak az én környezetemben is a babák.
2017. okt. 30. 10:38
 7/17 anonim ***** válasza:
78%
Bocsi, nem megsérteni akartalak vele, csak sokszor nekem is megfordul a fejemben, hogy esetleg nem hiperaktív vagy hasonlók. :(
2017. okt. 30. 18:17
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

Hol laktok? Ha Bp-en, akkor javasolnám, hogy kérj vizsgálatot a Bp-i Korai Fejlesztőbe vagy a Bethesda Kidsbe.Tapasztalt szakemberek megnézik és eldöntik, hogy ez a viselkedés belefér a normálisba, vagy javasolt-e valami fejlesztés.

Vidéken, ill. Bp-en is lehet menni Pedagógiai Szakszolgálatba is, de a fenti két helyen a legtapasztaltabbak. A gyerek viselkedésének megítélése nem a védőnő és gyerekorvos kompetenciája, gyakran legyintenek olyan dologra is, amivel foglalkozni kellene. (gyógypedagógus)

2017. nov. 6. 13:46
 9/17 anonim ***** válasza:
26%

Én a nemevés miatt igencsak aggódnék. Nem normális, hogy csak tápszert eszik, ha ez hosszabb távon jellemző. Neki már sokkal több tápanyagra (fehérje, zsír, vitaminok) lenne szüksége, illetve mostanra már nagyobbrészt szilárd ételeket kellene ennie. Az egyoldalú táplálkozásból tápanyaghiány, abból pedig idegrendszeri tünetek következnek. Muszáj, hogy egyen húst, tojást, zöldségféléket, gyümölcsöt.

Nálunk leginkább akkor volt csapkodás, tányérledobálás, ha a fiam fáradt volt vagy nem volt éhes. Ha fáradt volt és nem érdekelte az evés, nem erőlködtem, kapott egy adag tejitalt és vittem aludni. Ha nem volt éhes, akkor nem volt tejital, hanem később újra megpróbáltam megetetni. De igyekeztem hozzá igazodni, akkor ültettem be az etetőszékbe, ha láttam, hogy éhes.

Ha játékból dobál, csapkod, arra az a legjobb megoldás, ha eltereled a figyelmét. Nekünk volt pár erre rendszeresített asztali játék, énekeltem, mondókáztam, beszéltem hozzá, és közben etettem, ő meg kalimpált a kanalával.

Lehet, hogy nem sok újat mondtam, nem akarlak kioktatni, csak szerintem ne hagyd annyiban. Az extrém válogatósság már önmagában okot ad a kivizsgálásra.

2017. nov. 15. 23:52
 10/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Sajnos tudom hogy nagyon keveset eszik, de legalább a tápszert megeszi. Gyerekorvos semmit nem mondd rá, még arra sem, hogy napi 2 pelus simán elég. Leírom a napi adagját, szerintem ebből jól látszik, hogy mindenféle ételt teszek elé.

-2 deci tápszer (kb 5 részletben), 100 gramm gyümölcspüré, 3 falat banán, 3 gerezd mandarin, 1/3 szilva, két falat szendvics, és este 3,9 dl tápszer.

2017. nov. 16. 21:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!