Kinőheti a repkedést?
Tudod, hogy a védőnő-képzésben annyit foglalkoznak autizmussal, hogy megnézik közösen az Esőembert?! Ne várd, hogy értsenek hozzá...
Az autizmus a legfiatalabb fogyatékossági kategória, a gyógypedagógiai képzésben is csak pár éve létezik autizmus szakirány. A 10-20-30 éve végzett szakemberek ismeretei igencsak hiányosak.
A lényeg: ha minden szituációban előjön a repkedés, akkor mindenképpen indokolt a kivizsgálás. Én ajánlom, hogy tájékozódj az alarm jelekről és figyeld, hogy ezek mennyire érvényesek a gyermekedre, mert sajnos nem feltétlenül kérdeznek rá külön-külön, neked kell mondani... Ha a gyerek jár közösségbe, akkor mindenképpen kérj jellemzést a nevelőktől.
Én a helyedben egyenesen autizmus diagnosztikai centrumba vinném, ott egész biztosan értenek hozzá. Mi annak idején másfél évig futottunk felesleges köröket, mire meglett a diagnózis, mert vagy közölte az adott szakember, hogy ő nem ért az autizmushoz (gyermekpszichiáter, pszichológus), vagy ontották a papírokat, hogy nincs semmi gond a gyerekkel (nevelési tanácsadó).
Az, hogy a védőnő, vagy a gyerekorvos mit gondol, teljesen mindegy, mert nem értenek hozzá.
Lehet egy csomó jel, amiről nem is gondolná az ember, hogy az autizmushoz köthető, és elmeradhatnak a legtipikusabb tünetek (szemkontakt hiánya, antiszoc viselkedés, stb.). Nem véletlenül olyan nehéz a diagnózisa.
Szóval én lépnék valamerre!
1. Igen, kinőheti. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs valami pszichikai gond a gyerekkel. Nekem mindkét gyerekem repkedett és adhd-sok.
2. Lehet, hogy vannak más tünetei is, amelyek neked nem tűnnek fel. De ha ez nem valami súlyos, akkor nem fog senkinek sem feltűnni. 3 évesen még teljesen normális, ha pl. nem beszél rendesen, vagy hisztizik mindenért. Hacsak nem teljesen egyértelmű eset a Vadaskert sem fogja diagnosztizálni. Ha csak ennyi a tünet, hogy repked, be sem utalják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!