Tényleg bélyeg lesz ez a gyereken egész életében és nem kellene bevonni ebbe az óvodát? Mi fújjuk fel az egészet?
Igen bélyeg lesz rajta.Kiközösítés iskolából óvodából.
Ha nagy lesz bántja majd a dolog.A nevelési tanácsadót nagyívből kerüljétek el.
Szia! Először nem a konkrét kérdésedre válaszolok, hanem kérdezek: a fiadnak nem ajánlották még, hogy kivegyék az orrmanduláját? Lehet, hogy marhaság, de egy barátnőm lánya hasonló beszédnehézségekkel küzdött, mint amiket leírtál, rohangáltak erre-arra, míg végül egy fülész azt mondta, a gyerek egyszerűen nem hall rendesen (ezt ne úgy képzeld, hogy süket volt, a szülőknek sem tűnt fel, csak a beszédészlelésével volt gond, mint kiderült), így kivették a manduláját, s onnantól rohamosan javult, és bár fejlesztésre kellett járnia évekig (hiszen elég sok idő kiesett neki a beszédtanulásban emiatt), de iskolás korára már semmi gondja nem volt.
Egyetértek az előttem szólókkal, nem szabad és nem kell eltitkolni ezeket a dolgokat. Ha egy óvónő nem tud ezzel mit kezdeni (mert lehet, hogy van ilyen), akkor pedig máshová kell vinni. Hozzáteszem, nyilván észre is veszik az óvodában, ha ilyen gondokkal küzd a gyerek, és minden épeszű ember tudja, hogy az a gáz, ha egy szülő magasról tesz a problémákra, nem pedig az, ha meg kívánja oldani azokat.
Én hasonló cipőben járok, mint ti.
A fiam alig beszélt, amikor oviba került, és nagyon-nagyon hisztis volt. Én önként elvittem a Nevtanba, beszédészlelési zavart állapítottak meg, meg azt mondták, hogy nincs emberük, fejlesszem én otthon, úgyhogy ti még szerencsésebbek vagytok, hogy kaptatok logopédust.
Végül a helyi logopédustól csak kisírtam, hogy foglalkozzon vele, bár állítólag 10 perceket volt nála, de volt házi feladat, amivel esténként foglalkoztunk.
Nem lesz bélyeg, eltitkolni nem tudja, hiszen bárki hallja, hogy hogyan beszél.
A pedagógusnak inkább arról a szülőről van meg a véleménye, aki nem hajlandó tudomásul venni, hogy gond van a gyerekkel, és támad, ha valaki szóba hozza.
Kisegítő iskola már nincs.
Autistáknak és fogyatékosoknak fenntartott iskolák vannak, ahol SNI-kóddal veszik csak fel a gyerekeket, és előtte IQ-teszt van. Még a jól kompenzáló autistáknak is az integrációt szokták javasolni. A lányom osztályában is van amúgy beszédfogyatékos SNI-s gyerek,kijár hozzá a logopédus, ennyi. Beszédfogyatékos gyereket minden iskola fogad, viszont az auti iskola nem!
Visszatérve a fiadra, esetleg beszélj a logopédussal, hogy ti otthon mit tudtok gyakorolni, de csak ha szereti a gyerek! Erőltetni nem szabad, mert azzal többet ártasz, mint használsz.
Mi ezekből gyakorolunk:
-Én is tudok beszélni
-Játékház (ez egy diszlexiás olvasókönyv, de vannak benne képsorozatok is, ami segít a ragozásban)
-Gósy Mária: Beszédpercepciós fejlesztő modulok
Sajnos nálunk a logopédus megbetegedett, az új meg nem sokat ér, így én ezekből tanítom a fiamat, esténként 20 percet, ő nagyon szereti, ő szokta kérni, persze nem volt ez mindig így.
A mozgásfejlesztés is sokat segít nekik, esetleg nem tudod TSMT-re járatni?
A mandulát valóban nagyon mondják, én még nem vetettem ki, majd májusban viszem, mert már nálunk is mindenki ezzel jön, bár szerintem jól hall, de már rászántam magam. Elég sokat beteg, legalább azt megoldja, ha mást nem is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!