Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Tényleg bélyeg lesz ez a...

Tényleg bélyeg lesz ez a gyereken egész életében és nem kellene bevonni ebbe az óvodát? Mi fújjuk fel az egészet?

Figyelt kérdés
Fiunk 2,5 éves, beszédével le van maradva. Szavakat mond, és pár hete már összekapcsol két-két szót, de mondatokig nem jutunk. Emellett dühkitörései vannak, voltunk nevelési tanácsadóban. Azt a szakvéleményt kaptuk, hogy a beszédfejlődése kb fél évvel le van maradva, de amúgy minden rendben, nagyon értelmes, viszont frusztrálja, hogy nem tudja kimondani, amit érez, gondol, ezért nagyon szélsőségesek a reakciói, ez okozza a dühkitöréseket/kirohanásokat. Heti egy óra logopédiai fejlesztést kap. A probléma akkor jött, amikor elmondtuk a nagyszülőknek. Az én szüleim úgy érzik, hogy ők és mi vagyunk a hibásak, vagy legalábbis minket okolnak a szakértők biztos, és szerintük ráért volna még a vizsgálat, de ha mi így nyugodtabbak vagyunk, akkor rendben van, első kérdésük az volt, hogy a logopédiára hordást meg tudjuk-e oldani, kell-e bármiben segítség. A nagyobb probléma a férjem apukajaval és annak új élettársával van. Szerintük ez egy bélyeg lesz a gyereken, örökké fogyatékosnak fogják nézni, hátránnyal indul már az oviban, titkoljuk el, mert el fogják könyvelni butanak, és nem fognak vele foglalkozni. Azért sem szeretnénk egyébként titkolni, mert az oviban is kapna így fejlesztést, nem kellene külön délután menni, hanem helyben megoldanák. Mostoha anyósom egyébként tanítónő, és nem áll le mióta tudja, csak azzal jön, hogy az ilyen gyerekeket a pedagógusok lenézik, csak artunk neki, ha elmondjuk bárkinek is. Tényleg ekkora előítélet van a pedagógusokban ilyen téren? Szerinte azt fogják javasolni, hogy vigyük kisegítőbe. Ezt azértmi sem sszeretnénk, hiszen szellemileg ép, korának mindenben megfelelő, valamiben előbbre is jár. A környezetünkben nincs egyébként ilyen korú gyerek, nem tudom, hogy mostanság mennyire bélyeg az ilyesmi. Az én koromban pedig ilyesmi nem volt. Voltak a jó tanulók, meg voltak a buták, akiket tényleg semmibe vettek a tanárok, és állandóan kisegítő felé terelték őket, de mai fejjel azt mondom, hogy közülük sokan megfelelő.segítséggel elkerülhették volna a sorsukat, felnőtt fejjel már tudom nagyjából, hogy melyikük mivel küzdhetett, főleg hogy nekünk "jóknak" kellett nagyon sokszor tanítanunk őket. A legjobbat akarjuk a fiunknak. Tényleg szenved, hogy "némaságra van ítélve", sokszor egy-egy mesélése vége is sírás lesz, mert nem értjük, amit mond, és szeretnénk neki segíteni. Azt mondták a vizsgálatok alapján, hogy mire oviba megy valószínűleg behozza a elmaradását, de az is valószínű, hogy pár hanggal gondja lesz, mert most is hallani (ebben valószínűleg szerepet játszik, hogy hónapok óta nem tud kikeveredni mindenféle légúti, arcüregi betegségből), és ezért lenne érdemes oviban is folytatni a logopediat. De anyós elbizonytalanított, hogy mit tegyünk. Felénk nincs magán logopédus, eléggé messzire kellene hordanunk, de szerinte ezt kellene, és ennyit megér, hogy ne nézzék hülyének, ezen nem szabadna spórolnunk, ha számít bármit a gyerekünk jövője.
2016. ápr. 5. 23:04
1 2
 11/14 anonim válasza:
0%

Igen bélyeg lesz rajta.Kiközösítés iskolából óvodából.

Ha nagy lesz bántja majd a dolog.A nevelési tanácsadót nagyívből kerüljétek el.

2016. ápr. 11. 07:20
 12/14 anonim ***** válasza:

Szia! Először nem a konkrét kérdésedre válaszolok, hanem kérdezek: a fiadnak nem ajánlották még, hogy kivegyék az orrmanduláját? Lehet, hogy marhaság, de egy barátnőm lánya hasonló beszédnehézségekkel küzdött, mint amiket leírtál, rohangáltak erre-arra, míg végül egy fülész azt mondta, a gyerek egyszerűen nem hall rendesen (ezt ne úgy képzeld, hogy süket volt, a szülőknek sem tűnt fel, csak a beszédészlelésével volt gond, mint kiderült), így kivették a manduláját, s onnantól rohamosan javult, és bár fejlesztésre kellett járnia évekig (hiszen elég sok idő kiesett neki a beszédtanulásban emiatt), de iskolás korára már semmi gondja nem volt.

Egyetértek az előttem szólókkal, nem szabad és nem kell eltitkolni ezeket a dolgokat. Ha egy óvónő nem tud ezzel mit kezdeni (mert lehet, hogy van ilyen), akkor pedig máshová kell vinni. Hozzáteszem, nyilván észre is veszik az óvodában, ha ilyen gondokkal küzd a gyerek, és minden épeszű ember tudja, hogy az a gáz, ha egy szülő magasról tesz a problémákra, nem pedig az, ha meg kívánja oldani azokat.

2016. ápr. 13. 09:41
 13/14 anonim ***** válasza:

Én hasonló cipőben járok, mint ti.

A fiam alig beszélt, amikor oviba került, és nagyon-nagyon hisztis volt. Én önként elvittem a Nevtanba, beszédészlelési zavart állapítottak meg, meg azt mondták, hogy nincs emberük, fejlesszem én otthon, úgyhogy ti még szerencsésebbek vagytok, hogy kaptatok logopédust.

Végül a helyi logopédustól csak kisírtam, hogy foglalkozzon vele, bár állítólag 10 perceket volt nála, de volt házi feladat, amivel esténként foglalkoztunk.

Nem lesz bélyeg, eltitkolni nem tudja, hiszen bárki hallja, hogy hogyan beszél.

A pedagógusnak inkább arról a szülőről van meg a véleménye, aki nem hajlandó tudomásul venni, hogy gond van a gyerekkel, és támad, ha valaki szóba hozza.

Kisegítő iskola már nincs.

Autistáknak és fogyatékosoknak fenntartott iskolák vannak, ahol SNI-kóddal veszik csak fel a gyerekeket, és előtte IQ-teszt van. Még a jól kompenzáló autistáknak is az integrációt szokták javasolni. A lányom osztályában is van amúgy beszédfogyatékos SNI-s gyerek,kijár hozzá a logopédus, ennyi. Beszédfogyatékos gyereket minden iskola fogad, viszont az auti iskola nem!

Visszatérve a fiadra, esetleg beszélj a logopédussal, hogy ti otthon mit tudtok gyakorolni, de csak ha szereti a gyerek! Erőltetni nem szabad, mert azzal többet ártasz, mint használsz.

Mi ezekből gyakorolunk:

-Én is tudok beszélni

-Játékház (ez egy diszlexiás olvasókönyv, de vannak benne képsorozatok is, ami segít a ragozásban)

-Gósy Mária: Beszédpercepciós fejlesztő modulok

Sajnos nálunk a logopédus megbetegedett, az új meg nem sokat ér, így én ezekből tanítom a fiamat, esténként 20 percet, ő nagyon szereti, ő szokta kérni, persze nem volt ez mindig így.

A mozgásfejlesztés is sokat segít nekik, esetleg nem tudod TSMT-re járatni?

A mandulát valóban nagyon mondják, én még nem vetettem ki, majd májusban viszem, mert már nálunk is mindenki ezzel jön, bár szerintem jól hall, de már rászántam magam. Elég sokat beteg, legalább azt megoldja, ha mást nem is.

2016. ápr. 19. 12:57
 14/14 anonim ***** válasza:
Nem tudom mennyire aktuális még a kérdés (valószínüleg semennyire) de én is beszédhibás voltam/vagyok. Oviban 3 évet, meg utána egész alsóban jártam logopédiára, és soha, sehol nem voltam butának elkönyvelve. De ez függ a környezettől is, hogy mennyire toleránsak, nálunk például suliban sem néztek ki azért, mert logopédushoz jártunk néhányan.
2020. ápr. 26. 19:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!