Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Neveltetés kérdése az egész?...

Neveltetés kérdése az egész? Vagy mit lehetne tenni?

Figyelt kérdés

Az ember olvasván a híreket manapság már megijed mik vannak..gyerekek tűnnek el pestről se híre se hamva,fiatal lányokat erőszakolnak meg ittasan/nem ittasan.

Persze hogy neveltetés kérdése az egész,de belegondolva én sem voltam azért mintagyerek..16 évesen már simán mászkáltam hajnalokig egyedül,tojtam én mindenkire,semmi félelemérzet nem volt bennem.Volt,hogy többet ittam,de mindig hazajutottam talán csak az Őrangyalom fogta a kezeimet,azért kerültem el ezeket a szörnyű dolgokat,mert ugye bárkivel megeshet

Hogy készítsük fel a gyerekünket? Hogy engedjem el a fiatal fiam lányom szórakozni egyedül pestre? Hogy magyarázhatnám el,a lányomnak,hogy az alkohol bizony nem menő dolog,akár bajod is eshet.Ha valamit meg akar csinálni attól félek úgy is megcsinálja.

2013. jan. 30. 17:00
 1/10 Jégtánc ***** válasza:
48%
Miből gondolod hogy csak Pesten történik ilyen?
2013. jan. 30. 17:07
 2/10 A kérdező kommentje:
ó istenem gondoltam hogy valaki ebbe köt bele,de értelmes választ nem adna...
2013. jan. 30. 17:10
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Egyszer volt egy vitám ilyesmi témáról egy nővel.Szerinte ha úgy van nevelve akkor nem fog inni és bulizni hajnalokig, cigizni, drogozni...stb.Az én véleményem az h akárhogy neveljük, ha rossz társaságba kerül akkor onnan nagyon nehéz kihúzni.A mai világban ha a fiatal nem próbál ki minden sz@rt akkor nem lesznek "barátai".Mert sajnos ritka manapság a normális fiatal.Persze vannak kivételek.Bulikban meg tényleg nincs semmi félelemérzetük és ezt szokták kihasználni.:/
2013. jan. 30. 17:14
 4/10 Jégtánc ***** válasza:
100%
Nem belekötök,csak érdekelne.Csak annyira tudod felkészíteni a gyermeked amennyire ő hagyja.Ha ő úgy nőtt fel hogy nem volt otthon minden hétvégén buli a szülők részéről akkor nagyobb az esélye hogy nem is igényli.Riogatni,eltiltani viszont semmi értelme,mert annál jobban akar majd mindent.Oda vissza kommunikáció ,őszinteség.Ezek a lényeges dolgok.Nem szabad abból kiindulni hogy jajj úgyis megcsinálja.Nem is biztos.Lehet hogy az egyéniségéből kifolyólag ,nem is olyan típus.
2013. jan. 30. 17:22
 5/10 anonim ***** válasza:
Manapság sokkal veszélyesebb az éjszaka mint régen.Nekem is ilyen korú lányom van,én igenis keményen fogtam a gyeplőt.Egy másik városban kollégista,egyszer előfordult már hogy bulizni hívták.Akikkel volt viszonylag fiatal ismeretség,voltak velük nagyobb(18-19)lányok is,közülük többel találkoztam már.A lányom úgy jött haza hogy inkább mellőzi még az ilyen bulizást,mert undorítónak tartotta hogy az egyik fele részeg volt,a másik fele a hapsikat kergette,csókolózott 5 perc ismeretség után.Ráadásul akivel ment ott is hagyta.De ha megtiltom neki ezeket nem tudja meg,és esetleg haragszik rám.Az alkoholról,drogokról,cigiről régóta beszélgetünk már.Mondtam hogy a mérték fontos az alkoholnál,a másik kettőt nem szeretné kipróbálni.A társaságában vannak akik akkor érzik magukat nőnek,ha mindent kipróbálnak.Piszkálták is érte mert ő nem ilyen,de szerencsére hallgat rám,és inkább rám mint rájuk.Remélem ez nem változik.A régi osztálytársaiban jobban bízom,őket jobban ismerem,a mostaniakkal még elég felületesnek érzem a kapcsolatot.Eddig házibulikba járt a lányom,ez volt az első,hogy szórakozóhelyen volt.Nem maradt le semmiről.Egyedül pedig nem engedném el,csak társasággal,ha vigyáznak egymásra.Az említett esetnél is egy nagyobb lány vette pártfogásba,miután a "barátnője" otthagyta.
2013. jan. 31. 08:30
 6/10 anonim ***** válasza:

Szia! Pont erről beszélgettem nemrég a barátnőimmel, és a saját példánkból kiindulva arra jutottunk, a szerető, biztos családi háttér lehet a legfontosabb ahhoz, hogy egy gyerek ne „keveredjen rossz társaságba”, tudjon nemet mondani.

Engem apám egyedül nevelt, nagyon elfoglalt volt, és elég sokat csatangoltam, jártam bulizni is, alkoholt is ittam, cigiztem is… de azt gondolom, ez nem tragédia, így is „rendes ember” lett belőlem. Az, hogy nem kerültem soha bajba, annak köszönhető, hogy bátran nemet mertem mondani, ha valami baromságba akartak volna belerángatni. Tulajdonképpen most, felnőtt fejjel csodálom is, mennyire „komolyan” gondolkodtam (a fenti kicsapongásaim ellenére), és más magyarázatot nem tudok rá, csak hogy mindig tudtam, hogy apám szeret, és mellettem áll, egészséges énképem volt – persze, nyilván én is küzdöttem a kamaszlányok érzéseivel, hogy csúnyák, stb., de nem volt szükségem az egóm polírozásához arra, hogy mindig azt csináljam, amit mások mondanak.

Hogy hogyan fogom ezt a gyerekemnél csinálni? Hát, jó kérdés… Egyrészt azt gondolom, nem rossz, hogy van „előéletem”, így nyilván hitelesebben tudok majd neki papolni a dolgokról, mintha soha egy korty alkohol (miegymás) nem érintette volna az ajkamat. :) És abban is bízom, hogy leszünk olyan jó kapcsolatban kamaszkorában is, hogy megbízzunk egymásban, illetve ha észreveszem rajta, hogy túlment a határon, akkor elfogadja a véleményemet.

De teljesen igazad van, szerintem is féelelmetesebb a világ ma, mint régebben, és egyelőre az iskolából sem engedném haza egyedül a gyereket (alsós).

2013. jan. 31. 11:24
 7/10 anonim ***** válasza:
Hát szerintem felügyelni/kontrollálni/utasítgatni semmiféleképpen sem szabad... sok hülye aki ezt csinálja, mindig csodálkozik utána (mikor persze bekövetkezik az ellenkezője annak amit akartak) h úristen mitörtént (barmok)... okosan kell manipulálni (hát könyörgöm még csak 16 éves), nem kell Nobel-díjas tudósnak lenned ahhoz, hogy elérd minden úgytörténjen, ahogy Te szeretnéd, elég egy kis rafinéria... :P
2013. jan. 31. 16:20
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Öszinteseg es beszelgetes. Mind a kettöböl nagyon-nagyon sok!

Bar en meg szülö nem vagyok, csak azt tudom leirni neked, hogy en az en szüleim mit csinaltak.

Lanykent egyedül soha nem engedtek el, mindig jönnie kellett valakinek ertem vagy Ök vittek valahova.

A barataimat nyugodtan haza hivhattam. Anyuek letudtak annyival, hogy bemutatkoztak es megkerdeztek, hogy akar-e enni/inni valamit az illetö, utana soha nem zavartak, nem jöttek be kopogas nekül a szobamba vagy 2 percenkent mondva csinalt indokokkal.

Ha hajnali 2-3-4-5-kor hivtam a szüleimet, hogy jöjjenek ertem xy helyre azonnal keltek es jöttek ertem kocsival, mindegy, hogy hetköznap vagy hetvege volt. Elengedtek nagyon sok helyre, de idöre mindig otthon kellett lennem, ez mindig a hangulatuktol függöt, hogy meddig engedtek el. Ha esetleg kestem akkor telefonalnom kellett es uj idöt mondani, de max 1 oraval erhettem haza kesöbb, különben büntetes volt.

Ez a lelki terror volt.

Nalam ezzel ertek el a legtöbbet, 1-2 napig csak köszöntek nekem, de nem beszelgettek velem. Majd bele pusztultam. Mondjuk tesomnal meg pont ez nem hasznal, bar Ö fiu.

Az elsö berugasom anyuekkal volt otthon a 14. szülinapomon (elöre mentek a bajnak), masnap megmutattak a videot rolam... Azota se voltam soha reszeg!

16 evesen elejük alltam, hogy cigizek, nem örültek neki, de azt mondtak, hogy jo, de akkor van heti 1 doboz amit megvesznek nekem es pont, többet nem lehet kivetel ha bulizni mentem akkor plusz 1.

Szinten 16 evesen anyuek ele alltam, hogy mar 2 eve vagyunk együtt a baratommal, ugyhogy jo lenne ha elmennenk a nögyogyaszhoz feliratni a fogamzasgatlot, mielött megtörtenne a nagy alkalom. Szegeny apukam arcara a mai napig emlekszek, majd felrobbant, hogy az Ö pici lanyahoz valaki hozza akar nyulni, de elmentünk a dokihoz, megcsinalta a vizsgalatokat, felirta a gyogyszert es sokaig anyuek fizettek. Ahogy megtörtent a nagy alkalom masnap anyukamnak nagy elannal meseltem!

19 evesen elmondtam neki, hogy kiprobaltam a füvet, lattam rajtuk, hogy legszivesebben agyon vernenek erte, de akkor annyit mondtak, hogy jo hülye vagy (soha elötte es utana se mondtak ilyet nekem), ez annyira sziven ütött, hogy soha többet nem hasznaltam es mast sem probaltam ki!

Csak akkor mehettem el otthonrol, ha megtanultam es a szobam rendben volt.

Mindig mindent elmondtam a szüleimnek, de soha nem ütöttek vagy szidtak le miatta, inkabb hagytak, hogy rajöjjek magamtol, hogy miert rossz az amit megcsinaltam! Soha nem hazudtam a szüleimnek, mert tudtam, hogy bizhatok bennük es mellettem lesznek barmilyen orbitalisan nagy baromsagot is csinalok!

Ha valami olyat tettek amiben nem volt igazuk, akkor tenylegesen, öszinten bocsanatot kertek tölem.

Lany letemre apukammal is nyugodtan meg tudtam beszelni barmit, mindig meghallgatott es segitett nekem ahogy tudott!

Es ami nekem a legfontosabb volt: Mindent otthagyva beszelgettek velem, nem volt fontos, hogy eppen mit csinalnak, az volt a lenyeg, hogy en beszelgetni akarok velük, ennek következmenyekeppen gyulladt ki a konyhank, mert anyukam epp fözött, amikor en beszelgetni akartam vele :D

Masnal valoszinüleg mas valik be, ez csak az en kis peldam, hatha segitseg lesz ez is neked.

27/L

2013. jan. 31. 19:49
 9/10 anonim ***** válasza:
Nem tudok neked pontos választ adni. Nem tudom, hogy mennyi idősek a gyerekek de talán ha ti isztok bort pezsgőt akkor megkínáljátok vele, hogy nem legyen nekik akkora "nagy" élmény és ne találkozzon velük amikor elmegy bulizni. Meg bízni, hogy előtt amit kapott nevelést használni is fogja. Én sem voltam minta gyerek de teljesen nem vetkőztem ki magamból azért bizonyos dolgokhoz mindig betartottam. Ráadásul a védekezésről is beszélni kell velük, hogy az óvszer legyen ott nála, mert az véd a betegségekkel szemben is. Meg reménykedni, hogy nem keverednek rossz társaságba. Bár szerintem akiknek már voltak szabályok az életében azok meg lett beszélgetve velük fel mérik és nem is ismerkednek olyan emberrel akik az ő érékrendjükhöz nem áll közel.
2013. febr. 1. 14:22
 10/10 Czinkapanna ***** válasza:
Szerintem sokat kell beszélgetni a gyerekkel nem tiltani nekem azt mondta mindig apukám h tudja h iszunk meg rágyújtund de a kábítószert ne prób.ki mert abba bele halok és soha nem tettem meg meg h együtt menjünk haza stb szerintem mindenki kipróbálja a cigit a piát de ha szereted és ezt érzi és beszélgettek sokat akkor tudja hol a határ úgy ahogy azt is el mondod neki h ha le akar feküdni vkivel akkor szóljon h irassatok gyógyszert mert jön a baba stb meg h ne üljön be olyan mellé aki iszik és vezet mert meghal és ennyi ha ilyenekről besz.vele nem hinném h gond lenne:)))
2013. febr. 6. 09:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!