Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Nevelési tippek 8 éveshez?...

Nevelési tippek 8 éveshez? Mit lehetne kipróbálni?

Figyelt kérdés

Kisfiam szörnyen viselkedik,nem fogad szót,nem csinàlja amit kérünk,mindent elfelejt,hanyag... Katasztrófa. Mit lehetne vele tenni?

Pl itthoni gyakorlàs nagyon nyögvenyelős, nem akarja csinàlni,rendszeresen kiabàlok vele emiatt,múltkor màr annyira felidegesìtett,hogy egy pofont is kapott( de ütni nem akarom,nagyon sajnàltam utàna megbeszéltük,bocsànatot kértem,ennek eredményeképpen aznap és màsnap jött segìtett aztàn harmadnap megint flegma volt visszabeszélt morgott és nem csinàlta a dolgàt)

Ha büntetem nem segìt,ha jutalmazom amikor jó az még kevésbé segìt,ha beszélgetünk vele az sem hat rà max ideig óràig.

Elfogyott a türelmem erőm... Kész vagyok.

Nevtanba vigyem,hàtha ott tudnak vmit? Bàr nem bìzom bennük,mert nincs jó tapasztalatom velük.

2016. febr. 22. 07:56
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:

Igen 17-esnek ment a vekerdis dolog :)

A faktokat iskolai megőrzés helyett iktattuk be. Ìgy ő nem "napköziben" van,hanem különóràn(az én időmben volt értelme a napközinek,most meg egy megőrző, futkosnak az udvaron vagy összezàrjàk őket egy teremben,a leckeìràst pedig ebéd utàn 1 óràban csinàljàk,tehàt kb 14-14:30tól nincs semmi,szabadfoglalkozàs van a gyerekeknek,magyaràn ne öljék meg egymàst a többi nem szàmìt). Szerencsére jó a tehetséggondozàs a suliban és a szolfézst leszàmìtva minden fakt helyben van.

Szóval ugyanúgy 16 vagy 17 óràra megyek érte. Heti 2X van 17ig suliban. Leckéje szinte sosincs,kivéve egy-egy judos napot,amikor nem tudja befejezni.

Hazaérünk lepakol,kipakol,àtöltözik,lecke ìràs vagy olvasàs attól függ mi maradt,bepakolàs màsnapra,ruha előkészìtés màsnapra, hàzimunka ( heti kb 2X ki kell vinni a szemetet, felporszivózni heti,kétheti 1 alkalom amikor pl összemorzsàzza,krétàzza,faragja a szőnyegét- ez bünti féle,mert nem vàrnàm el,de amikor rendet rakok,kitakarìtok nàla és 2 perc alatt retek van és nem becsüli akkor bepöccenek) Mindez ha nem nyüglődik,akkor kb 30-60 perc alatt kész. Amikor nem akarja akkor persze csak ücsörög meg csiga lassú,ilyenkor elhúzza este 19ig,de akkor màr fürdés van,ìgy rendes jàtékra nem marad ideje(csak amit a dolgai helyett csinàl 5-10percek).

Ha mindennel végez akkor kb 1-3 óràja maradna minden nap jàtszani. Szabadon,amit akar. Akàr velem is. Mert amìg ő csinàlja a dolgàt addig én is végzek az itthoni teendőimmel(pl főzés,mosàs), a többit meg amikor lefeküdt(pl mosogatàs).

És ehelyett van a tiltakozàs, a hiszti..illetve remélem csak volt. Ma pl mindent megcsinàlt 20 perc alatt. Utàna hallgattunk zenét,nagyon szereti a komolyzenét és a musicalaket. Beszélgettünk kicsit és elment legózni.

Rajta is làtom hogy megnyugodott.

Szóval köszi és nem veszem kötekedésnek,több szem többet làt azt mondjàk.

Egyébként kisbaba koràtól szigorú napirend van, nagyon következetesen betartva. Gondolom a suliban ez is téma a gyerekek között,mert jött haza màr úgy,hogy ő aztàn majd csak tìzkor fekszik le,mint az osztàlytàrsa... Na persze. Nyilvàn ezt nem hagyom. De ezen is gondolkodtam,hogy az iskolai " bandàzàs" is az oka lehet ennek a nagy tiltakozàsnak. Most màr egyre fontosabb lesz a baràtok véleménye... Jajj de nem vàrom a kamaszkort...😖 Na de majd túl leszünk ezen is.

2016. márc. 1. 06:34
 22/26 anonim válasza:
Biztos vagyok hogy a füves sütitől kb fél óra mulva megnyugszik
2016. márc. 6. 15:19
 23/26 anonim ***** válasza:
42%

13:

Irígyellek. Szerencséd van a gyerekkel, nekem sajnos fordítva sült el a dolog. Én is úgy 8 éves korában, mikor egyedül maradtam a lányommal, akkor kezdtem ráhagyni dolgokat, ha valamit nem jól csinált meg, vagy sehogy, akkor megcsináltam én. Egy idő után inkább nem kértem meg, mert gyorsabbnak tűnt helyette megcsinálni mindent, több időm maradt így rá is. A szobáját ráhagytam, olyan volt amilyennek ő csinálta. Gondoltam majd megjön az esze.

A fenét. Most ott tartunk, hogy 16 éves elmúlt és ÉLETKÉPTELEN. Minden nap van valami, amitől égnek áll a hajam. Gyakran gondolom azt, hogy már direkt csinálja. Mikor előző nap megkértem normális hangon valamire, pl. hogy ha még nyirkos a szárítógépből kivett ruha, akkor dobja vissza még egy kicsit, ne hajtsa össze. Másnap a kishúga ruháit szinte vizesen rakta be kupacban a szobájába. És ez csak egy az ezer féle közül, hiába ugatom neki, hogy ne mosogasson kézzel, mert a konyhai vízmelegítő nem alkalmas az ő folyóvizes 1,5-2 órán át tartó pancsolására (ez így igaz, nem túlzok), tegye a mosogatógépbe. Másnap tönkreteszi a mosogatógépet. (nem véletlen volt, a szervizes fogta a fejét a károsodás láttán) Hiába mondom neki, hogy 28000 Ft a villanyszámla, ne csináljon ilyeneket, ne mosson minden áldott nap, stb. A lakást kishíján felgyújtja, amit lehet tönkretesz. Már szinte nincs egy ép gép vagy bútor a lakásban. Nem merünk semmiből újat venni, mert félünk, hogy nem tartana sokáig. Az idegeinkre megy.

Mi megkerestük a családvédelmi szakszolgálatot, hogy mégis mi az úristent csináljunk már vele? Egy tapasztalatlan kezdő, amióta vele diskurálgat a gyerek csak a telefonszámla nő és tovább romlik a helyzet. Mondjuk volt kint nálunk, meg egy időben engem háromnaponta hívogatott 40-50 percekre feltartva, hogy naaa, anyuka, van változás? Hogyne, van. Negatív. Az a vicc, hogy azt erősíti a gyerekben, hogy ő csak egy gyerek, és mi vagyunk a hülyék, meg "nem jól szeretjük".

Nálunk mondjuk nincs gond azzal, hogy bántaná az állatainkat, 3 kutya van meg egy macsek, annyi a feladata, hogy adjon nekik enni meg inni esténként azonos időben. A kandúr még él. Talpraesett, jön reklamálni, ha nem kapott vacsorát.

Bocsánat, hogy belekotyogtam, nem helyteleníteni akartam 13-mas válaszoló módszerét, csupán azt szerettem volna jelezni, hogy ez egy vékony jég. Van, hogy nem sikerül. Biztosan sok esetben működhet (én is erre számítottam), de valahol azt hiszem elszalasztottam azt a pillanatot, amikor meg kellett volna látnom, hogy nem működik a kivárás.

2016. márc. 28. 20:29
 24/26 anonim ***** válasza:
100%

13 vagyok.

Igen tudom hogy vékony jég azért irtam a végére hogy próblja meg a kérdező,hátha...

Úgy vagyok ezzel mint a tápszerrel.Van akinek ez jön be,a másiknak amaz...Nálam bevált de hiszem hogy a rengeteg szélesskálájú olvasás is belejátszott.Már 15-16 évesen elolvasott a fiam valláskritikai könyvet,aztán Sztálin életrajzát.Majdhogynem egyszerre olvastuk és neki igénye van az olvasottakról,a világ dolgairól beszélni.Sokszor mosogat én ott ülök a konyhában és megvutatunk ezt-azt.Azt érzem hogy tetszik neki a közös érdeklődési kör,és legfőképp az hogy az érzelmeinkről is tudunk beszélni.

Jó meglátásai vannak,a nővére is kér tőle tanácsot.

Amúgy ez a "nem jól szeretjük a gyereket" idióta álláspont.Én a helyedben hagynám a fenébe a dolgot.És bevallom őszintén fogalmam sincs mit kezdenék a lányoddal.Mundazonáltal a szándékos rongálás komoly lelki problémára utalHAT.Azért irom igy mert találgatok és lehet hogy minden rendben vele csak...És itt mwegint elakad a tudományom..Sajnálom

Kérdező ti hogy boldogultok az új szabályokkal és napirenddel?

2016. márc. 29. 22:20
 25/26 A kérdező kommentje:

Köszi az érdeklődést. Döcögve,de haladunk. A 10 pontos kis listàcskàt megcsinàlja. Van ugyan amiért kicsit jobban rà kell szólni,de sokkal jobb.

Én is attól félek/ féltem,hogy a fejünkre nő és "elveszìtjük". Mert ha most elidegenìtem kiabàlok vele felpogozom akkor mi lesz kb 5 év múlva? Nem fog megbìzni bennünk stb... Most kell a "nyakàra lépni". Úgy fest ez sikerül is. Bìzom benne,hogy tartóssà vàlik ez a folyamat ami elindult benne. Mert ha neki nem lesz belső igénye,hogy vàltozzon és jobban éljen( jàtszhasson,legyen szabadideje, velünk lehessen stb) akkor ott van vége.

Most kitalàlta hogy búvàr lesz,ahhoz tanulni kell,ìgy belehúzott kicsit. Örömet akart szerezni,hogy büszkék legyünk rà,ezért jelentkezett versmondó versenyre is. Remélem most majd viszi a lendület. Mindenért nagyon meg van dìcsérve ha jól viselkedik vagy plusz dolgokat csinàl. Ha nem csinàlja a dolgàt akkor megpróbàlom nem idegesìteni magam és csak tàrgyilagosan kiadni a "büntit".

2016. márc. 30. 15:22
 26/26 anonim ***** válasza:
100%

Igen az a legrosszabb ha ideges vagy.Olyankor nem tudunk igazán jó döntést(lásd bünti) hozni vagy ha mégis,elég ha a hangsúly nem az igazi és dacot válthat ki.Sógornőm kislánya olyan jól indult.Cserfes nyitott mosolygós kislány volt,az anyja úgy nevelte hogy már 3 éves korában komolyan vette az esti "pakolj össze,fürdés lesz" felszólitást.Most elsős.Hiszti(ami sosem volt),makacsság(ez se volt),kiabálás...Húsvétkor találkoztunk.Feszül az anyja szavára,csakazértis vagy sem...Fenyitve sosem volt,néha kisebb bünti.Azt látom hogy most az apjára hallgat,ha ugyanazokkal a szavakkal kéri mint az anyja arra azonnal ugrik.Kezdődik a dackorszak...Vagy folytatódik.Ők is igyekeznek megfogni még most.Sajnos sok szülő nem gondol bele akárcsak szavakkal milyen sérülést okozhat.

Ami még a fiamnál bevált,az az amit te is emlitettél.Az hogy olyanokat csinált-csinál amiért büszke vagyok rá.Jó úton jársz:)

2016. márc. 30. 16:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!