Nevelési tippek 8 éveshez? Mit lehetne kipróbálni?
Kisfiam szörnyen viselkedik,nem fogad szót,nem csinàlja amit kérünk,mindent elfelejt,hanyag... Katasztrófa. Mit lehetne vele tenni?
Pl itthoni gyakorlàs nagyon nyögvenyelős, nem akarja csinàlni,rendszeresen kiabàlok vele emiatt,múltkor màr annyira felidegesìtett,hogy egy pofont is kapott( de ütni nem akarom,nagyon sajnàltam utàna megbeszéltük,bocsànatot kértem,ennek eredményeképpen aznap és màsnap jött segìtett aztàn harmadnap megint flegma volt visszabeszélt morgott és nem csinàlta a dolgàt)
Ha büntetem nem segìt,ha jutalmazom amikor jó az még kevésbé segìt,ha beszélgetünk vele az sem hat rà max ideig óràig.
Elfogyott a türelmem erőm... Kész vagyok.
Nevtanba vigyem,hàtha ott tudnak vmit? Bàr nem bìzom bennük,mert nincs jó tapasztalatom velük.
Ha ennyire erőltetitek az otthoni gyakorlást, pont a belső motivációt ölitek ki belőle. Ahogy látod, ő befeszül és inkább ellenáll, még kevésbé akar együttműködni.
A lecseszéseket hagyjátok ki, viszont keressétek, hogy miért lehet őszintén megdicsérni. Hosszútávon(!) ez fog eredményt hozni. Egy-két hét alatt ne várj csodát.
Köszi a vàlaszt,de olvashatatlan az ìràsa, mert nem akar szépen ìrni,az fàrasztó. Mindig úgy gyakorol,hogy ha szépen megìrja a hàzit,akkor nincs több,de ha összecsapja ronda akkor újra kell ìrnia. Szabàlyokat tudja,de nem érdekli a következmény. Kb egy éve szenvedünk és fokozatosan de egyre rosszabb lett. Azért ìrtam,hogy a jutalmazàs (bàrmivel,szóbeli,matrica gyűjtés,apró jàték,több bevàltható szivecske utàn kérhet vmit stb..) is zsàkutca. Mert ezzel kezdtem én is,nyilvàn nem egyből üvöltöztem vele.
Olyan,mintha direkt a szabàlyok ellen csinàlna mindent aztàn arra apellàl,hogy a két nagy boci szemével megússza az egészet. Pedig sosem voltunk következetlenek vele,ha vmit mondok az mindig úgy van.
Szia! kisfiam is hasonló...néha jobban tolerálom, néha kevésbé. DE. Tudom, ha elég sokat foglalkozok Vele, és eleget mondogatom Neki a dolgokat javulni fog.
Például nekem abból lett elegem, hogy mindenre nekem kellett figyelnem, fejbe tartanom. Így írattam Vele egy listát, amit minden nap végigellenőriz, és akkor nem marad el feladat, kötelesség...
de magától nem nézi a listát meg.... pedig az alap dolgok vannak benne: enni, inni, fürdeni, bepakolni...stb. alvás előtt :)
én még nem vinném nevtan-ba, de ti látjátok.
Ez a befeszül és nem együttműködő ez nagyon ìgy van,de az olyan dolgok miatt amit meg KELL csinàlni. Fogmosàs,fürdés,lefekvés és a következmények ha nem fogad szót. Pl megkérem,hogy menjen fürödni 19kor,mint minden este, na van olyan amikor nem megy, csinàlja tovàbb,amit épp tesz,jàtszik olvas stb... Aztàn szólok neki még kétszer jó- jó,de ugyanúgy nem megy,ilyenkor elmondom a következményt,hogy 20:00 kor alvàs van,màr nincs evés. Jó-jó,de semmi nincs. Aztàn kapkodva rohan úgy ahogy megfürdik 20:04 perc,nincs vacsi,akkor kis hiszti,hogy éhes,aztàn beletörődés.
Pedig mindig imàdott fürdeni. Pont,hogy úgy kellett kirimànkodni a fürdőből,most meg...
A 20:00 óràs szabàly meg kiskora óta ìgy van,ezt tudja és azt is,hogy nem szegjük meg csak két esetben,ha utaztunk és úgy érünk oda vagy haza hogy 20:00 utàn vagy ha nem készült még el a vacsi,mert úgy alakult a nap,hogy később értünk haza. De ezem éves szinten kb 2-4 alkalom. Tehàt egyàltalàn nem jellemző.
Listàt nem de pl sulis feladatot ìrattam vele,ugyanúgy semmi eredmény,nem csinàlta meg.
De ezt a napi rutin listàt megcsinàljuk ma. Szépen kitesszük a falra. Köszi.
A sulis feladatlistán hány dolog szerepelt? Formailag ez hogy nézett ki? Ha nem csinálta meg ezeket, akkor mi történt? Végül megcsináltad helyette?
Iskolai eredményei milyenek? Tanítónő visszajelzései?
A szépírást annyira nem erőltetném, az valamennyire "tehetség" kérdése. Nekem mindig is ronda volt a kézírásom, a szüleim elég gyorsan beletörődtek (főleg, hogy apám is macskakaparással ír), nem piszkáltak emiatt. A mai napig nem tudok szépen írni, akkor se, ha erősen próbálkozom.
Szerintem erre ne helyezzetek ekkora hangsúlyt.
8 évesen meg jellemző egy kezdeti kamaszkorra hasonlító korlátfeszegetés. Nem tűnik kórosnak, csak makacsabb természetűnek.
A feladatelmulasztás miatti ételmegvonást viszont nagyon nem jó szívvel olvastam. Fejlődésben levő szervezettől megvonni a vacsorát... ez nagyon nem jó ötlet. Alapszükségleteket (pihenés, evés, ivás, stb.) nem szabad gyerektől megvonni.
Tiltsátok el a TV-től, mesétől, szabadidős tevékenységtől, de ételtől ne! Igenis legyen meg az öt étkezése.
6#
Jó tanuló( lehetne kivàló,de a hanyagsàga miatt nem az)
Tanìtónéni szerint az a szerencséje,hogy okos,de mondta hogy szorgalom nélkül nem viszi sokra. Suliban szemtelen( nem beszél csúnyàn) mindig hozzàteszi a sajàt mondandójàt,mindig övé az utolsó szó. Óràn sem figyel mindig csak arra ami érdekli.
Sulis lista 2 dolog: mosson fogat ebéd utàn, ìrja fel a környezet hàzit.
Környezet hàzit bementem vele màsnap és megvàrtam mìg megkérdezi felìrja,fogat mosni nem tudok helyette, ebéd utàn meg megőrzés van senki nem figyeli.
Következmény: nem jàtszhatott aznap és nem volt desszert- ami azóta sincs,mert ugyanúgy nem mos fogat.
7#
Ez a vacsi szabàly az időhúzàs miatt van, ha rossz volt,beìràst kapott stb,de időben ott ül az asztalnàl,akkor ugyanúgy kap enni. Tehàt ez nem büntetés a viselkedése miatt,legalàbbis nem a nem megfelelő viselkedés,hanem a csiga tempo miatt. Elég lassú volt ovi elején,azóta van ìgy. Eddig sosem volt gond. Kb egy jó éve kezdett el tiltakozni. Most azért nem akarok vàltoztatni ezen,mert az következetlen lenne és tuti kihasznàlnà,nehezebb lenne.
Tv- t nem nézhet. Videózàsról egy hazugsàg miatt le van tiltva. Szabadidős tevékenységtől nem tudom eltiltani mert akkor sokkal agresszìvebb morgósabb,kell neki a mozgàs,nagyon mozgékony.
7# szépìràs
Nem azt vàrom el,hogy gyöngy betűvel ìrjon ( làny létemre én is csúnyàn ìrtam) de nem hagyhatom hogy ìràsból bukjon meg,mert leszarja. Még osztàlyozzàk az ìràst és néha kibetűzhetetlen amit leìr,szó szerint olvashatatlan. Nem àtvitt értelemben,örülnék ha csak rondàn ìrna.
Amikor van kedve tud szépen is ìrni,mert először a suliban is azt nézték,hogy ez finommotorikus hiba/ gyengeség és kell e fejlesztés,de nem mert amikor koncentràlt egész szépen ìrt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!