Hogy lehet egy tiz eves gyereket ravenni hogy olvasson? A szamitogepezest nem viszi tulzasba, iskolaidoben hetvegen engedem par orara, kicsi koraban rengeteget olvastam neki. Sok erdekes meses es ismeretterjeszto konyve van de egyszeruen nem akar.
Nekem két megoldás jutott az eszembe
egy igen izgalmas mesét, regényt elkezdeni, és az izgalmas részeknél munkára, akármire hivatkozva halogatni, 1-2 napot, és akkor is csak keveset haladni, hátha magától továbbolvassa,
illetve apróbb jutalmakhoz kötni az olvasást, pl. megnézitek az Egri csillagokat, de csak ha előtte elolvassa a könyvet. Ha kérdése van, kezébe adni a könyvet, amiben elolvashatja a megoldást. illetve felvetni olyan kérdéseket, amire egy könyvben van a megoldás.
Le kell tiltani másról hétvégente 1-1 órára, és kötelező olvasnia. Ha talál egy jó könyvet akkor úgyse fogja abbahagyni.
(Ebben a korban Robin Hood, Winnetou, Harry Potter sztem meghozza a kedvét az olvasáshoz...)
Én 15 éves vagyok és el sem tudom képzelni az életem könyvek nélkül. Szenvedélyesen olvasok és írok. És számomra maga lenne a megtestesült rémálom ha a gyerekem nem olvasna. Én régen nagyon sokat jártam könyvtárba, azóta is az egyik olyan hely ez, ahol mindig megnyugszok :D
Anya mindig beszabadított és ott azt vehettem ki amit akartam. Aztán azt otthon nézegettem, anya olvasott fel belőle nekem, és imádtam. A szüleim is régebben rengeteget olvastak, mostmár az idejük nem nagyon engedi, de attól még szeretik a könyveket. Talán az a titkuk hogy soha nem erőszakolták rám a könyveket, és te se tedd a gyerekeddel! Az a legrosszabb amit tehetsz, hogy erőlteted. Én is gyerek vagyok, tudom hogy dacból tuti megutálná a könyveket. Ezt ne akard. Ha tényleg nagyon nem akar olvasni, akkor törődj bele hogy ilyen, attól te még olvashatsz. Olvass előtte, úgyhogy nem figyelsz rá, vágj meglepett arcot (hogy ilyen jó könyvet még nem olvastál), hangoztasd hogy "úristen, ez a könyv naaaagggyooon jóóó",ésatöbbi. vidd el könyvtárba sokat, és utána ígérd meg hogy elmentek fagyizni, veszel neki valami cukorkát, képregényt, akármit, és akaratlanul is jó emlékhez fogja kötni a könyvtárat. Vegyél neki izgalmas könyveket szülinapra, karácsonyra, mond meg neki hogy ezt felolvasod neki, mert kiskorodban olvastad és nagyon tanulságos/izgalmas/érdekes volt (akkor is mondhatod ha nem igaz :D), de fontos hogy tényleg olyan könyvet vegyél ami nem okoz csalódást neki. Szerintem ilyen "ármánykodásokkal" megszeretheti a könyveket. :) Ha nem, akkor se keseredj el!
Ha ezek a tanácsok már elhangzottak akkor elnézést, csak annyira felajzott a kérdés hogy nem olvastam el a válaszokat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!