Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Ti mit mondanátok ilyen...

Ti mit mondanátok ilyen esetben a gyereketeknek?

Figyelt kérdés
Van egy 7 éves kisfiam. Egyik nap az osztálytársánál volt játszani. Miután hazajött, felhívott az anyukája, hogy eltűnt a fia méregdrága táblagépe. Bementem a gyerekem szobájába, de már nem is kellett rákérdeznem, mert épp a kézében volt. Számon kértem, hogy miért csinálta ezt, lopni csúnya dolog. Erre az én kisfiam keservesen sírni kezdett. Azt mondta, hogy nem akart ő rosszat, csak azért vette el, mert nagyon szeretne Ő is egy ilyet, de tudja azt, hogy nagyon szegények vagyunk, és én úgysem tudnék neki venni ilyen drága ajándékot. Így hát szerzett magának. Az osztálytársa szülei pedig úgyis gazdagok, tudnak neki másikat venni. Ez nagyon szíven ütött, én is sírva fakadtam. Sajnos van benne igazság. Egyedül nevelem a gyerekemet, egy gyárban robotolok minimálbérért, sokszor örülök, ha enni tudunk. Való igaz, hogy a fiam már tavaly nyáron is szeretett volna egy ilyen táblagépet a szülinapjára, és azóta kérte már a Jézuskától, Nyuszitól is, de sosem volt annyi pénzem, hogy tudjak neki venni. Szegény kis drágám azt is mondta, hogy azért vette el, mert így nem kell az összes pénzemet elköltenem arra hogy vegyek neki, és tudok hozni kakaót, ami a kedvenc itala. Szerintetek mit tegyek most? Büntetni nem akarom, mert tényleg nem rossz szándékkal tette, de hogyan magyarázzam meg egy 7 éves gyereknek, hogy lopni nem szabad, akkor sem, ha ő valószínűleg mostanában nem fog kapni ilyen gépet?

2015. máj. 11. 11:20
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
76%
Ne érezd magad rosszul emiatt. Most nem döntött helyesen, de te ott vagy neki és helyre teszed a kis fejében a kavargó gondolatokat és érzelmeket. Nem áll meg az élet. Én visszavinném a gyerekkel együtt a tabletet, bocsánatot kérne és néhány szóban elmondanám, hogy hogyan is fordulhatott ilyen elő.
2015. máj. 13. 22:10
 32/38 anonim ***** válasza:
49%
Még lehet hogy kicsi hogy minden szabályt jól megtanuljon. Felnőttek, ki nem tulajdonított már el valamit mástól felnőtt korában? Mielőtt megköveznénk ezt a gyerkőcöt. Naa?:)
2015. máj. 13. 22:22
 33/38 anonim ***** válasza:
40%
32-es: Én nem.
2015. máj. 14. 06:29
 34/38 anonim ***** válasza:
40%
Én sem loptam.
2015. máj. 14. 07:00
 35/38 anonim ***** válasza:
62%
Micsoda pocsék szülő vagy te! A hét éves gyereked elindul a lejtőn, erre te nem fogni próbálod, hanem igazolni próbálod a tetteit. Ez a gyerek érzelmileg zsarol téged, és hülyére vesz, te meg bekajálod, hogy szegény kis drága...
2015. máj. 14. 20:41
 36/38 anonim ***** válasza:
71%

Teljesen jól csináltad. Jóvátettétek a hibát, a tulajdonos visszakapta a ketyerét. A gyereked nyilvánvalóan tudta, hogy tilosban jár, bántotta is a lelkiismeret (nagyon helyesen), valószínűleg ezért is bukott le azonnal. Különben nem rögtön veszi elő a cuccot, mikor bármelyik pillanatban benyithatsz, hanem elrejti, letagadja....

Ha most még szigorúan megbüntetted volna, csak azt a gondolatot ülteted el a fejében, hogy legközelebb ügyesebbnek kell lennie. Ehelyett látta a kétségbeesésedet azért amit csinált, újra megerősítetted benne, hogy ilyet bizony ti nem tesztek, nem ezt várod tőle, és mivel erős szeretetkapcsolat van köztetek, ez elég erőt fog adni neki, hogy máskor legyőzze a kísértést.

Ráadásul még a reményt is megadtad, hogy ha kitartóan gyűjtöget, megkaphatja a vágyott tárgyat.

2015. máj. 17. 14:58
 37/38 anonim válasza:
55%
én azt mondom készülj fel mert kemény dolgok várnak még rád
2015. máj. 24. 14:12
 38/38 anonim ***** válasza:
Ez teljesen jogos,hogy csak mi,szülők érthetjük,szegény kisfiú ahogy ezt olvastam teljesen elgondolkoztam ezen mennyire rossz érzés számára.... Semmilyen okból ne büntesd meg,tényleg nagyon aranyos volt, enyhén el kellene magyarázni,de nehezen értené,de soha de soha nem szabad elvenni a kedvét a gyerekeknek
2021. jún. 16. 12:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!