Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Ti mit mondanátok ilyen...

Ti mit mondanátok ilyen esetben a gyereketeknek?

Figyelt kérdés
Van egy 7 éves kisfiam. Egyik nap az osztálytársánál volt játszani. Miután hazajött, felhívott az anyukája, hogy eltűnt a fia méregdrága táblagépe. Bementem a gyerekem szobájába, de már nem is kellett rákérdeznem, mert épp a kézében volt. Számon kértem, hogy miért csinálta ezt, lopni csúnya dolog. Erre az én kisfiam keservesen sírni kezdett. Azt mondta, hogy nem akart ő rosszat, csak azért vette el, mert nagyon szeretne Ő is egy ilyet, de tudja azt, hogy nagyon szegények vagyunk, és én úgysem tudnék neki venni ilyen drága ajándékot. Így hát szerzett magának. Az osztálytársa szülei pedig úgyis gazdagok, tudnak neki másikat venni. Ez nagyon szíven ütött, én is sírva fakadtam. Sajnos van benne igazság. Egyedül nevelem a gyerekemet, egy gyárban robotolok minimálbérért, sokszor örülök, ha enni tudunk. Való igaz, hogy a fiam már tavaly nyáron is szeretett volna egy ilyen táblagépet a szülinapjára, és azóta kérte már a Jézuskától, Nyuszitól is, de sosem volt annyi pénzem, hogy tudjak neki venni. Szegény kis drágám azt is mondta, hogy azért vette el, mert így nem kell az összes pénzemet elköltenem arra hogy vegyek neki, és tudok hozni kakaót, ami a kedvenc itala. Szerintetek mit tegyek most? Büntetni nem akarom, mert tényleg nem rossz szándékkal tette, de hogyan magyarázzam meg egy 7 éves gyereknek, hogy lopni nem szabad, akkor sem, ha ő valószínűleg mostanában nem fog kapni ilyen gépet?

2015. máj. 11. 11:20
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
84%
Nekem még csak 5 és 3 évesek, de már elmagyaráztam nekik, hogy minden, amit engedély elvesznek, az bizony lopás, és annak komoly következményei vannak. Ilyen apróságokon keresztül, hogy a lányom szó nélkül elcsente a sminkcuccaimat, és a polcán találtam meg eldugva. Talán ez nálatok kimaradt? Azt is tudják kezelni, hogy nem lehet mindent megvenni, mert anyának apának nincs annyi sok pénze. Szoktál vele ilyenekről beszélgetni? Mieinket is érzékenyen érintette, hogy a több százezres fizetésem után a kis tesóval itthon vagyok nagyságrendekkel kevesebbért, és a kakaónál maradva, ha pont fizu előtt fogy el, hát akkor itt sincs egy darabig. Szerencsésebb lett volna megértetni vele még azelőtt, hogy ez a rém kellemetlen eset megtörténik. Akármennyire sajnálom, azért vmi következmény biztosan lenne. Hogyan adtátok vissza egyébként? Mert pl az is egy megoldás lehetett volna, hogy ő maga adja vissza bocsánatkéréssel együtt, és megbeszélni, hogy akár kölcsönbe elkérhette volna.
2015. máj. 11. 14:53
 22/38 anonim ***** válasza:
96%

Elmagyaráznám neki, hogy egyszerűen ezt nem lehet, mert: nem vesszük el a boltban sem, ami nem a miénk, ez a lopás. Ha ezt eddig nem tudta, akkor most kell megtanulni.

Ha tudta, akkor viszont nem mentség, hogy szerinted nem volt benne rossz szándék. Azért sírt, mert tudta, hogy rosszat tett. Nem most kell megsajnálnod, bár megértelek. Semmi nem indokolhatja, hogy elvegye más tulajdonát. Pl. így:

1. Képzelje el, hogy valamit, ami számára kedves, ellop egy másik gyerek. Milyen érzés?

2. Ha ilyet tesz, mindig őt fogják lopással vádolni, ha valami eltűnik. Nem fognak vele barátkozni.

Viszont ami nagyon fura nekem:

"Azt mondta, hogy nem akart ő rosszat, csak azért vette el, mert nagyon szeretne Ő is egy ilyet, de tudja azt, hogy nagyon szegények vagyunk, és én úgysem tudnék neki venni ilyen drága ajándékot. Így hát szerzett magának. Az osztálytársa szülei pedig úgyis gazdagok, tudnak neki másikat venni." -ha eddig nem történt hasonló, és nem vette el másét, nem volt nagyon idegen gondolat ez tőle? Nem lehetséges, hogy a másik gyerektől hallotta ezeket a szavakat és úgy kombinált?

Ha magától jött a gondolat, akkor nagyon sokat kell erről beszélgetni vele, nem nem jól működik az értékrendje.

2015. máj. 11. 17:57
 23/38 anonim ***** válasza:
95%

A 4.5 éves fiam meg a jatszótéren is csak akkor veszi el más játekát, ha előtte elkeri.

A körítés lényegtelen! Nem lopunk, ezt meg kell értenie!

Egy 7 éves már megérti, hogy mit szabad és mit nem. Szépen elmagyarázni neki, hogy nincs indok a lopásra, és bizony szankció.

Ált. iskolás koromban már mindenkinek volt rotringja, nekem nem, mert drága volt. Rosszul esett, de megértettem.

Anya vagyok, értelek, de a lopás az lopás, pláne egy ilyen drága dolgot!

2015. máj. 11. 20:11
 24/38 anonim ***** válasza:
95%

Én is szülő vagyok, gyerekkoromban többen voltunk testvérek, nem voltunk eleresztve anyagilag.

Meg kell értenie és tanulnia, hogy mindenki addig nyújtózzon, amíg a takarója ér! A lopás pedig bűn akkor is, ha a szegény ember teszi. Nincs olyan, hogy elveszem a másikét csak azért, mert ő jobb módban él!

Elvenni senkiét nem szabad!

Nem lesz attól semmi baja, ha nem kap tabletet, hidd el. Én sem veszek magamnak, mert vannak ennél százszor fontosabb dolgok is, amire kell a beosztott pénz. Ne ezzel akarjon kitűnni, felvágni.

2015. máj. 11. 23:08
 25/38 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenkinek az értelmes, segítő válaszokat. A többire inkább nem reagálnék.

Leírom a fejleményeket:

A táblagépet természetesen még aznap visszavittük a gazdájának, és a fiam adta oda a barátjának egy "bocsánatkérő manós" rajz kíséretében. Addig nekem sikerült elsimítanom a dolgot a szüleivel. Láttam a fiamon, hogy nagyon szégyenli magát, őt is bántotta a dolog.

Tegnap délután pedig tettünk egy nagy sétát a kisfiammal, és közben beszélgettünk. Munkáról, pénzről, a dolgok értékéről, és hogy lopni semmilyen indokkal sem szabad. Úgy láttam rajta, hogy megértette. Hazafelé menet pedig betértünk egy boltba, ahol kiválasztott egy szép, mesefigurás perselyt, és megbeszéltük, hogy minél gyakrabban igyekszünk majd pénzt dobni bele, így egy idő múlva összejöhet egy táblagép ára. (Azt már most tisztáztuk, hogy valószínűleg nem olyan lesz, mint a barátjáé, mert mint megtudtam az egy iPad, majdnem hanyatt estem az árától). De most az a lényeg, hogy az én drága kisfiam boldog, és nagyon izgatott, remek ötletnek tartja ezt a perselyes pénzgyűjtést, ki is rakta a szobájába, és megbeszéltük, hogy Anya segítségével számoljuk, hogy mikor mennyi pénzt dobunk bele. Így legalább biztosan meg is fogja majd becsülni a gépet. Most már csak azt remélem, hogy eléggé türelmes lesz :)

2015. máj. 12. 11:23
 26/38 anonim ***** válasza:
62%

Szia! Szerintem végül jól kezelted a dolgot, a gyűjtéssel a pénz értékére hívod fel a figyelmét, és egyébként sem tesz rosszat a gyerekeknek, ha van mire vágyniuk, várniuk. Mindeképpen figyelj azért erre a dologra a fiadnál a jövőben is, mert az a gondolkodás, hogy „úgyis gazdagok, vesznek majd másikat” nagyon nem jó felé vezet.

A következőket viszont ne olvasd el, ha nem akarod, mert nem szorosan a témához kapcsolódik. :)

Hasonló korú fiam van, és a táblagéppel kapcsolatban az a véleményem, hogy nemhogy nem „létszükséglet”, hanem mi kifejezetten igyekszünk minél jobban kitolni az időt, amikor a gyereknek bármilyen saját „kütyüt” veszünk. Mert így is látom, mennyire rá tudnak pattanni a számítógépre, és amíg nincs saját gépe, addig könnyebben be lehet osztani, mennyi időt foglalkozhat ilyesmivel, illetve kontrollálhatom, mit néz.

Természetesen nálunk is felmerült már, és újra és újra előjön, hogy milyen jó lenne egy telefon, egy táblagép, egy laptop… nem dőzsölünk, de ha nagyon akarnánk, vehetnénk a gyereknek. De nem akarjuk. Azt gondolom, amíg csak lehet, inkább játsszon IRL a kertben, futkározzon, bringázzon, bármit, de ne görnyedjen a kezében kütyükkel.

Szerencsénkre a suliban sincs ilyen őrület, csak annak van telefonja, aki messze lakik. De pl. az egyik kissrác, akinek telefonja, tévéje és számítógépe is van a szobájában (2.-os korában), láthatóan olyan infókhoz jut hozzá a netről (és a tévéből), amik elég „betegek” ilyen korban (a szexről pl. többet tud sok felnőttnél, és ilyenekkel oltja az osztálytársait).

2015. máj. 12. 11:41
 27/38 anonim ***** válasza:
70%

Amúgy mi a fenéért vesz egy szülő 7 éves gyereknek iPad-ot? Ezt úgy fel nem foghatom. Ne ezzel vágjon fel hanem pl az eszével a suliban. Azt se tudja hogy kell tartani, de nagyon menő.

Másik: ezeket a válaszokat olvasva, mit össze röhöghetnek a más erdőjét kivágó (munkások):))

2015. máj. 12. 13:08
 28/38 anonim ***** válasza:
22%
7 eves gyereknek nem kell tablagep es a masikszuloparos igy jart egy 7 eves gyereknek 3000 ft-os gombos telefont sem vennek nemhogy tablagepet
2015. máj. 12. 16:39
 29/38 anonim ***** válasza:
71%
Jól csináltad, kérdező.
2015. máj. 13. 14:47
 30/38 anonim ***** válasza:
39%

Hát, én nagyon megbüntetném, hét évesen lehetne annyi esze, hogy nem lopunk.

Én öt évesen nem lopdostam a barátaimtól, pedig volt olyan dolguk, amit halálra irigyeltem tőlük... nem is egy. De megértettem, hogy erre nincs pénzünk.

2015. máj. 13. 18:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!