Autista gyerekeket nevelő szülők elolvasnátok a kérdést?!
Azoktól kérdeznék, akiknek már kezdetben feltűntek furcsaságok!
Amik az én babámnál tapasztalhatók (7 hónapos):
- gyenge szemkontaktus
- beszélgetésre ritkán figyel
- arckifejezést nem utánoz a mosolyon kívül
- ölben el van, de nem szereti túlzottan
- játék közben sose néz fel rám
- szereti az árnyékokat, a kontrasztos képeket nézegetni vagy kinézni az ablakon
Plusz infók:
- számára kedves személyekre, néha idegenekre is spontán rámosolyog
- pacsit adni megtanult
- néha pápát int
- ha akarja, akkor fenn tudja tartani a szemkontaktust
- nem válogat sem játékokban, sem ételben
- nevére néha hallgat, főleg, ha az apukája szól neki :)
- gagyog
Szerintetek, amelyik babának ilyen korán látszódnak a jelek, az súlyosabb vagy ez teljesen független ettől?
1. Az autizmus legkorábban 18 hónaposan diagnoaztizálhtó. Nálunk ennek ellenére csak 2-3 éves kor után diagnosztizálják nem véletlenül.
2. Az autizmusnak a legkorábbi jelei a közös figyelmi tevékenység és az élménymegosztás hiánya. Ez 16-18 hónapos korban mérhető relevánsan.
3. Kísérleti stádiumban van a csecsemők vizsgálata. Ez nem a szemkontaktusról szól, hanem a sezmmozgások műszeres detektálásáról bizonyos ingerek hatására.
4. 7 hónapos csecsemő idegrendszerileg más szinten áll, mint a 18 hónapos kisded. Az ő dolga a kúszás próbálgatása, a gagyogás, a szociális mosoly, az aktív kíváncsiság, amivel a környezetét feltérképezi.
5. Tükörben nem ismeri fel magát, ez 1 éves kor után következik be leghamarabb.
6 A szemkontaktust még nem tudja a kommunikáció szabályozására használni.
7. Az árnyékok, kontrasztos képek nézegetése teljesen élettani ebbnen a korban.
A kérdésem: miért aggódsz? Miért pont az autizmus miatt aggódsz? Zavartalan volt a terhességed és a szülésed? Van a családban értelmi sérült, vagy más fogyatékos?
Rád jellemző a túlzott aggodalom, esetleg a testi tünetek felnagyítása?
El kellen dönteni, hogy egyfajta anyai megérzésről van szó az esetdben, vagy belülről jön ez a fajta hipochondriás szorongás?
Az autizmus egy komoly és összetett fejlődséi zavar.
Pszichológus vagyok és érintett szülő is egyben, de még én is csak másfél éves kora körül kezdtem gyanakodni, talán picit korábban, mert nem mutatott semmire az ujjával.
Csecsemőnek a fiam abszolút szociabilis volt, tartotta a szemkontaktust, imádott ölben lenni, gagyogott, utánzott. Mégis autista:) Nem ezen múlik.
A BHRG.-n erre nem fogják tudni szűrni sem a kora miatt, sem a kompetenciájuk miatt.
Szia! Igen, sajnos volt egy fogyatékos családtag, nem az én részemről. A szemkontaktus késése és pl. amiatt gondolom,hogy csak függőlegesen szeret ölben lenni.
A google ezekre egyértelműen az autizmust dobja ki.
Lehet,hogy túlreagálom, de jobb,ha megnézik most,mint később megbánni,hogy nem vittem el egy vizsgálatra.
Utolsò: Sem autista,sem hülye nem vagyok. Értem,hogy nem fogjàk rà azt mondani,hogy az vagy nem az.
Értem,hogy hàrom területet érint.
A szemkontaktus hiànya lehet kancsalsàg miatt szerintetek?
16-os vagyok
Elképzelhető, hogy a kancsalság zavarja de 7 hónaposan akkor sem lenne kötelező szemkontaktust tartania, ha nem lenne kancsal. Neki még semmit nem jelent a szemkontaktus.
Egyébként meg az autik is tartanak szemkontaktust csak nem úgy, mint az NT emberek. Nem használják szociális interakciókra, de ettől függetlenül belenéznek az ember szemébe. Nem az számít, hogy mennyi ideig néz a szemedbe, hanem az, hogy hogyan. Ezt pedig egy 7 hónaposnál értelmetlen és felesleges feszegetni.
Ha kancsal a gyereked,nem is lát jól ,meg általában az 1 év alatti gyerekek közelre nehezebben fókuszálnak .
Az enyém nem kancsal,jóval később vettem észre,hogy rosszul lát szegény,ezért utál szinezni,gyöngyöt fűzni,stb ,ezért bizonytalan a mozgása. Először bátortalannak hittem,aztán azt,hogy valamilyen idegrendszeri problémája van,utána kiderült,hogy alig lát a gyerek ezért nem "mer" semmit csinálni .
A tiéd még nagyon fiatal,nem kell szemkontaktust tartania,de igen,a látásprobléma kihathat sokmindenre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!