Autista gyerekeket nevelő szülők elolvasnátok a kérdést?!
Azoktól kérdeznék, akiknek már kezdetben feltűntek furcsaságok!
Amik az én babámnál tapasztalhatók (7 hónapos):
- gyenge szemkontaktus
- beszélgetésre ritkán figyel
- arckifejezést nem utánoz a mosolyon kívül
- ölben el van, de nem szereti túlzottan
- játék közben sose néz fel rám
- szereti az árnyékokat, a kontrasztos képeket nézegetni vagy kinézni az ablakon
Plusz infók:
- számára kedves személyekre, néha idegenekre is spontán rámosolyog
- pacsit adni megtanult
- néha pápát int
- ha akarja, akkor fenn tudja tartani a szemkontaktust
- nem válogat sem játékokban, sem ételben
- nevére néha hallgat, főleg, ha az apukája szól neki :)
- gagyog
Szerintetek, amelyik babának ilyen korán látszódnak a jelek, az súlyosabb vagy ez teljesen független ettől?
Semmi fura nincs abba amit leírtál. Ilyen egy 7 hónapos baba. Nem minden baba szeret kézben lenni, világ meg persze h érdekesebb mint te, így inkább nézelődik. Pacsit??!! 7 hónaposan??!!
7 hónaposan nem tudják megmondani h autista e vagy nem... messze messze van az még... hiába viszed ide oda...
Hagyd élni, világot felfedezni.
Nem minden babának kell a tarsaság, ettől még nincs semmi baja.
Én is csatlakoznék az előttem szólókhoz.
7 hónaposan autizmus-gyanu?
Talán 1 éves kor után, 1.5 évesen lehetnek gyanujelek, de előtte nem. Ha bármi zavar, akkor persze vidd el orvoshoz, neurológushoz, vagy gyógytornászhoz, mittudom én, de ne keress a viselkedésében autizmusra utaló jeleket, mert nincsenek.
7 hónaposan szerintem még ne keress alarm jeleket. Nem véletlenül hosszú folyamat, mire valaki végleges diagnózist kap autizmus gyanú esetén. 2 éves kortól szoktak gyanút írni a papírra, azelőtt nem, mert addig a gyerek agya olyan változásokon, fejlődési ugrásokon megy át, amik miatt produkálhat alarm jelekkel megegyező dolgokat. Ha a jelek fennállnak és erősödnek később is, a gyerek gyanús lesz de diagnózist még további 1-2 év után állítanak ki általában. Az egyetlen dolog, amit pár hónapos korban észre lehet venni, a szociális mosoly elmaradása, de egyelőre ezt is csak feltételezik. Az hogy a gyerek valamiben meg van késve, még egyáltalán nem ad okot arra, hogy rögtön pervazív zavarra gyanakodjanak.
Jómagam nem értek a csecsemőkhöz, nem tudom, hogy 7 hónaposan mit kellene tudnia és mit nem de ettől függetlenül a helyedben várnék kb. 2 éves koráig az ilyen kijelentésekkel. Addigra már elég sok jellemző tünet szokott lenni a gyanú felállításához (vagy fel nem állításához).
Tudom, hogy mindenki szeretne tökéletes, egészséges stb. gyereket de néha túlzásnak érzem, hogy ha a gyerek egy-két dologban lassabban ,,teljesít",már rá van húzva egy olyan diagnózis, ami jóval több, mint egy-két dologban való késés.
~~~
3. vagyok. Annyit még szeretnék hozzáfűzni, hogy a 9 hónapos kisfiamra is jellenzőek nagyrész ezek a "jelek". Akkor most essek pánikba én is? :)
Nyugodj meg, tegyél rendet a buksiban. Ha minden áron hibát keresel, egy idő után találni is fogsz. Szóval inkább hagyd el ezt a szokást.
Normális a babád, nem nála kell leresni a hibát. Bocsi, ha nyers voltam.
Ezek élettani,természetes dolgok egy 7 hónapos csecsemőnél !!!
Egyáltalán nem igaz,hogy minden baba mosolyog,és barátkozik. Sőt a gyerekek nagyobbik fele egyáltalán nem ilyen,főleg nem 7 hónaposan .
Az idegrendszere még éretlen , ebben a korban nem KELL szemkontaktust tartania ,arckifejezést utánoznia ,vagy a bezsélgetésre állandóan figyelnie. Mellesleg én még a nagyobb gyerekeknél is sokszor úgy gondolom nem figyelnek,aztán kiderül,hogy nagyon is figyeltek ..
Ettől függetlenül természetesen lehet a gyereked autista,értelmi fogyatékos is ,vagy ezer más rendellenessége is lehet,de ilyen idős korban NEM fog kiderülni és egyik sem jelez semmit a fent leírt "tünetek" közül.
Mellesleg az autistákra kifejezetten jellemző a regresszív fejlődés,"visszaesés" 1,5-2 éves kor környékén. Sokszor addig még van pár szavas szókincse a gyereknek ,nyitottabb ,majd szép fokozatosan bezárkózik,és általában 4-5 éves kor körül kezdődik jó esetben egy erős fejlődés,felzárkózás. Ha enyhe autistákról beszélünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!