Hogyan tudnám megnevelni a majdnem 3 éves kislányomat? Bővebben lent.
Miért könyörögsz? Egy óra séta, akár a kisebb alvásidejében testvérfellépővel. Elmegy az időtök délelőtt, utána tiszta stresszben vagy, hogy ezt kellene csinálni meg amazt.
Én még a 6 évesemnek is megmosom a fogát. Egy perc kb. Helyette te könyörögsz.
Az a baj, hogy a kisebb alvásidejében szoktam, ugye megcsinálni a reggeli dolgomat, másrészt mire a kicsi visszaaludna, még nem vagyunk indulásra készen, ráadásul reggel kevés tápszert eszik, így még elalvás előtt kap egy adagot, harmadrészt nem akarok testvérfellépőt, van motorja, biciklije, triciklije, ha játszótérre megyünk ezzel megyünk, de ha boltba, akkor nem viszem, mert még könnyebben szökik ezekkel, illetve cipelhetem még esetleg a motort is. Nyáron egyszerűbb lesz, mert nem kell annyi ruha, könnyebb lesz elindulni, akkor biztos előbb lemegyünk és akkor nem kell annyira sietni.
Igen, értem, hogy nézzem át a napirendet, hasonlítsam össze, bár elég hasonló volt, csak, akkor előbb lementünk, de emlékszem, akkor is állandóan ez a menjünk már haza, mert már ebédelni kéne ment (terhességi cukrom volt, inzulinozni kellett magam, szóval időben kellett, volna, ennem).
Mindenesetre, megpróbálok lazább lenni, hátha segít! Nyilván neki se jó, nekem se jó ez a helyzet. Az a baj, hogy igazából semmire nincsen normálisan időm, se a gyerekekre, se a férjemre, se a házimunkára, se magamra, mindent csak kapkodva, felületesen tudok csinálni, nem tudok semmiben elmélyedni, mert mindig az van bennem, hogy ezt is kéne, meg azt is csinálni. Pl. ha valamelyikkel foglalkozom, akkor az van a fejemben, hogy ott a sok mosatlan, ha mosogatok, akkor meg az, hogy mit csinálnak, velük kéne inkább lennem. Ha alszanak, akkkor meg, most pihenek, de közben azon jár az agyam, hogy akár vasalhatnék is, ha meg vasalok, akkor azt nézem, hogy vajon marad-e még időm pihenni. Gondolom minden anya így van, csak nem mindenki fogja fel ilyen "tragikusan".
Amit leírtál - azzal együtt, hogy értem az igyekezeted, hogy minden rendben legyen, sajnos én is ezzel cs.szem el a napot - nem tudtam nem a kislányod szemszögéből vizsgálni. És meg kell mondanom, nagyon rosszul érzem magam, ahogy a bőrébe próbálok bújni. Most megpróbálom neked elmondani azt, amit ő érezhet, csak még nem tudja szavakba önteni:
"Volt egy anyukám. Csak az enyém volt. Nagyon szeretett, mindig játszott velem, puszilgatott, és annyit nevettünk! Nagyon boldog kisbaba voltam. De egy ideje minden megváltozott. Lett egy kistestvérem és Anya már csak őt szereti. Vele játszik, őt puszilgatja, mindig csak ő a fontos. Azóta velem mindig csak kiabál. Már olyan is volt, hogy megütött. Sokszor. Pedig én csak szeretném, hogy velem is foglalkozzon kicsit. Úgy hiányoznak a puszijai és az ölelése. Utálom a kistestvérem. Én nem akartam, hogy ő idejöjjön!! Bárcsak elvinné valaki örökre, és akkor az enyém lehetne Anya megint..."
Abból, amit leírtál, nekem az jött le, hogy nem érezteted vele a szeretetedet egyáltalán, ez a kislány állandóan csak elmarasztalást, szidást, ordítást és "pofont" kap mindenért. Mikor dicséred? Mikor szeretgeted? Mikor vonod be a kicsi gondozásába? Mikor érezteted vele, hogy ő is nagyon fontos része a családnak?
Ez nem a dackorszak. Ez a "trónfosztás" miatti frusztráció, és a figyelem és szeretet iráni hiányérzet megnyilvánulása.
És tudod, ami neked 20 perc gyalog, az az ő kis lábainak tényleg nagyon fárasztó lehet.
Próbálj egy kicsit kilépni a saját bőrödből, és belebújni az övébe. Nagyon nehéz lehet most neki. És ha belegondolsz: mi a fontosabb? Az, hogy pl. ki legyen porszívózva, vagy hogy a kislányod boldog legyen?
Úgy érzem, kicsit eltolódtak a hangsúlyok. Nagyon nehéz lehet két pici gyerekkel, minden elismerésem azé, aki ezt hiba nélkül képes csinálni. De amiről a pici baba mellett hajlamosak a szülők megfeledkezni: bizony a hároméves gyerek is NAGYON kicsi még. Csak a még kisebb mellett tűnik nagynak!
Biztosan nagyon nehéz lehet 2 gyerekkel, ezt nem is vitatom. De a válaszaidból azt látom, hogy nagyon-nagyon be vagy feszülve. Nem kell ennyire görcsösen jól csinálni mindent, nem kell ennyire rástresszelni a dolgokra, vedd könnyedebben a dolgokat, mert máshogy ezt nem lehet csinálni! Vagy éppen lehet, de nem érdemes, mert látod, hogy mi a végeredménye a dolognak.
Én nagyobb testvér vagyok, és hiába eltelt azóta huszonakárhány év, a mai napig tisztán emlékszem, hogy mit éreztem akkor, amikor a kistestvérem megszületett. Mindenki őrá figyelt, ő volt a középpontban, teljesen úgy éreztem, hogy én már "uncsi" vagyok. Hasonló módszerekkel próbáltam felhívni magamra a figyelmet, mint amiket a kislányodról olvasok. Légy vele türelmesebb, jól írják előttem, hogy hiába ő a nagytesó, önmagában ő még egy nagyon pici kis ember, aki rengeteg mindent nem ért még a világból. Neked kell segítened látni és érteni!
Egyébként véletlenül nem a 11. kerületben laktok? Amiket írsz a játszóról, cukiról, teljesen olyan, mintha a környékünkről írnál:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!