Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Hogyan tudnám megnevelni a...

Hogyan tudnám megnevelni a majdnem 3 éves kislányomat? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
Teljesen ki vagyok, ezzel kelek, ezzel fekszem, hogy mit kéne csinálni vele. Ami probléma, hogy egyáltalán nem fogad szót nekem. Az apjára nagyjából hallgat, de ő keveset van itthon. Bármiért rászólok, szarik rám, nagyon ritkán csinálja meg, amit kérek. Az utcán is állandóan noszogatni kell, hogy jöjjön, van, hogy egyszerűen megáll és közli, hogy fáradt, fáj a lába, nem jön (egy olyan úttól nem hiszem, hogy elfárad, amit én nélküle max. 20 perc alatt megjárok). Van egy 8 hónapos kislányom is, őt mostanában, ha nem látom bántja (harapja, megszorítja). Próbálok neki magyarázni, de egyáltalán nem figyel. Amit tuti elrontok/rontottam, hogy sokszor már teljesen magamból kikelve ordítok, mert nem bírom elviselni, hogy képtelen vagyok végrehajtatni vele valamit, illetve sajnos már sokszor meg is ütöttem. Valahogy változtatni kéne, de egyszerűen nincs ötletem. Próbáltam a jó viselkedést matricával jutalmazni, büntetni (játékot, könyvet elvettem, nem nézhet mesét, nem mentünk le, sarokba állítottam, ott félt), de semmi eredmény. Már azon gondolkodom, hogy elviszem nevelési tanácsadóba. Félek, hogy esetleg valami baja van, vagy, hogy mindig ilyen marad. A többi anyuka ismerősöm mondja, hogy csak dackorszak, de amikor kisebb volt, akkor meg azt mondták, hogy azért nem hallgat rám, mert kicsi. Nyilván van testvérféltékenység is valamennyi, de igazából előtte is ilyen volt, csak akkor egyszerűbb volt, mert nem volt ott még egy kicsi. Segítsetek, nem tudom, mi lesz vele az oviban!
2015. márc. 14. 20:10
1 2 3 4
 11/39 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat! Értem, én, már próbáltam figyelni, hogy minél kevesebbet szóljak rá, de nem megy. Meg ez a játékosság nekem egyáltalán nem fekszik, én nem tudok ilyeneket kitalálni, ez a férjemnek jobban megy, nyilván ez is benne van, abban, hogy rá jobban hallgat. A szappant ne öntse ki, mert nem azért van, illetve utána van, hogy abba rak vizet ésabból akar inni, szóval inkább ne tegye.

Mindig úgy érzem, hogy nincs idő, és mindent csináljon azonnal, hogy "haladjunk". Sajnos, a kicsi sokkal kevésbé van el egyedül, illetve el van egyedül, de csak, ha szabadon lehet, nem járókában, hogy tudnám tőle a dolgomat csinálni. Szóval délelőtt pl. azért sietek, hogy be tudjak ágyazni, mosogatni, mosást betenni ilyenek. Utána, ha lemegyünk sietek haza, hogy ebédre otthon legyünk, hogy időben egyenek, aludjanak. Nincs se idegem, se fantáziám, se türelmem trükközni. A férjem hazudik neki, becsapja, hogy van otthon meglepi meg ilyenek, és működik, van, hogy el is felejti, hogy apa ígért neki valamit, de én nem akarok hazudni neki. Most itt bőgök, hogy milyen szar anya is vagyok. Mármint ezért amúgy is majdnem mindig bőgök vagy csak agyalok ezen.

Magyarázni nem lehet, mert nem figyel rám. Próbálok valamit mondani, és nem néz rám, ma is valamit akartam mondani, amit fontosnak találtam, kértem hogy nézzen rám, rám nézett kb 10mp-re és már nézett is el, de nem a fejével csak a szemével. Konkréten nem lehet neki magyarázni semmit. Ezt amúgy elég aggasztónak találom. Ez a férjemmel is így van, rá se figyel, ha magyarázni akar.

2015. márc. 14. 21:19
 12/39 A kérdező kommentje:
Ez tetszik, hogy túl sok a tiltás, van, aki szerint nem szólok rá eleget (családból). :-)
2015. márc. 14. 21:21
 13/39 A kérdező kommentje:
Pl. húzza a földön a sálat, itthon, pont nem érdekel, majd kimosom, erre ez a rokon, rászól, hogy ne húzza. Majd meg is kapom, hogy miért nem szólok rá. :-)
2015. márc. 14. 21:23
 14/39 anonim ***** válasza:
Nincs idő. Ezt írod. Mire nincs, hogy érzed? Mivel megy el a délelőtt? Talán napirend-gondok vannak, gondold át.
2015. márc. 14. 21:25
 15/39 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ezekkel próbálja magára felhívni a figyelmet, nekem nagyon úgy tűnik, hogy vele nem foglalkozol, csak a kicsivel, nincs anya-lánya program kettesben, játék séta akármi, amikor nem kell sietni, senki nem idegbeteg és nincsenek indokolatlan korlátok.
2015. márc. 14. 21:40
 16/39 A kérdező kommentje:
Felkelünk, mostanában egyszerre kelnek, 7 fele, de ma pl. mindkettő 8-ig aludt. A kicsit megetetem, eközben könyörgök a nagynak, hogy menjen már ki, mert a kicsi nem eszik, amíg ott van. Utána kicsit tisztába teszem, megy a kiságyba, ilyenkor a nagy is bemehetett, de most, hogy elkezdte bántani, nem akarom, iszom egy kávét, wc-zek, megetetem a macskát. Mindeközben próbálom a nagyot, ha nincs a kicsivel, távol tartani, az apjától, hogy hagyja még aludni. Ha idáig még nem vagyok sík ideg, mert mondjuk a wc-n hallgatom, hogy a kicsi ordít, a nagy meg épp bontja a szobáját, akkor a nagy is kap reggelit a szobájában, a kicsit is átviszem oda, és szellőztetem a szobáját, rendbe rakom az ágyát. Utána a nagy öltözés (van, hogy előbb öltözés, utána reggeli), mehet kelteni az apját. Amíg apa elmegy, addig én nem tudok semmit csinálni. Utána fektetem vissza a kicsit, könyörgés a nagynak, hogy menjen már ki. Kicsi alszik, fogmosás, én is végre felöltözök, ha eddig nem sikerült, beágyazok a nagynál, szellőztetés, aztán nálunk is ágyazás. Mosogatás, ha kell ebéd előkészítés (nem nagyon főzök). Kicsit játszom a naggyal vagy olvasok neki. Aztán berakok mosást, vagy próbálok rendet rakni, ilyesmi. Kb. ennyit tudok megcsinálni, mert a kicsi már fel is kelt. Aztán tízórai és lemegyünk, általában elég nehézkes indulni, mert a nagy, nagyon ellenálló, a kicsi meg sokat ordít, amíg én rohangászok, öltözök, öltöztetek, készülödök. Lemegyünk, mire feljövünk már ebéd idő, akkor még egy kapkodás, mert már éhesek, nyügösek, a kicsi ismét ordít egy sort. Na, ha ezen túl vagyunk, akkor jó esetben könnyen elalszanak, van, hogy megy a hiszti a nagynál, hogy nem akar aludni, meg nem álmos, a kicsi meg még játszik az ágyában, de alapvetően ezzel nincs gond. Én ilyenkor eszem először a nap folyamán, illetve próbálok vagy csinálni valamit, vagy csak erőt gyűjteni a délutánhoz. A délután nyugisabb általában. Meg addigra már amúgy sincs kedvem semmihez, csak várom az estét, hogy végre nyugi legyen. :-(
2015. márc. 14. 21:50
 17/39 A kérdező kommentje:
Biztos ez is benne van, nagyon ritkán vagyunk kettesben. A férjem nem vállalja a kicsit egyedül, inkább a naggyal foglalkozik. Mással nem nagyon van amúgy el. Persze, mitől lenne el mással, amikor alig jön hozzánk valaki. A nagy mikor megszületett állandóan átjáróház volt, mindenki látni akarta. Hozzá volt szokva mindenkihez. A kicsi már nem újdonság, úgyhogy annyira nincs is szokva a nyüzsihez. Itt főleg a tesómékra gondolok, ők is csak a nagyot viszik el néha. A múltkor elvitték mindkettőt, próbaképp, de kb 3 óra után hazahozták őket, mert a kicsi ordított. Egy barátnőm van, aki néha vigyáz a kicsire, vele tök jól el van, mert ő rendszeresen találkozik vele és akkor elmegyünk a naggyal játszóházba vagy ilyesmi. Pl. reggel mindig mondom a nagynak, hogy ne húzza az időt mondjuk a fogmosással, mert most alszik a húga és lehetne játszani, de ez sem használ.
2015. márc. 14. 21:57
 18/39 anonim ***** válasza:
100%

Engedd el a görcsös törekvést a tökéletesség iránt!

Mosd meg te a fogát, kb. 1 perc alatt végeztek.

Nézhet mesét? Addig simán meg tudsz enni egy szendvicset!

Délelőtt mennyit levegőztök? Szerintem egy óra bőven elég.

2015. márc. 14. 22:01
 19/39 A kérdező kommentje:
Ez tetszik, hogy mossam meg a fogát, néha én szoktam, mikor megunom, a mosd már meg a fogad, mantrát. Hosszas közelharc árán, lefogom és megdörgölöm, aminek csak annyi értelme van, hogy én győzzek. :-( Általában 1-2 órát vagyunk lent, de ugye azért tart sokáig, mert nem jön, én meg könyörgök, hogy jöjjön és ezzel megy az idő el.
2015. márc. 14. 22:07
 20/39 anonim ***** válasza:
én arra kérnélek, nem ide, ezt csak magadnak, hogy írd le ezt a napirendet a 3 éves szemszögéből. tehát ő mikor mit csinál és kivel. aztán írd le azt is, hogy nézett ki a nagy napirendje 2 évesen. olvasd át, lehet igaza van az előző válaszolónak :)
2015. márc. 14. 22:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!