Hogyan tudnám megnevelni a majdnem 3 éves kislányomat? Bővebben lent.
a nevelési tanácsadó jó ötlet, de nem neki hanem neked! kérj időpontot pszichológushoz, elmondod neki a gondodat és ad tanácsot, hogy hogyan tudod következetesen jutalmazni-büntetni.
ez sem jó, hogy pl. sarokba állítod, de fél ezért kiengeded, majd a mesét vonod meg, de nem történik változás úgyhogy megütöd. (persze ezt csak most én írom, lehet nálatok nem így néz ki, csak ezt gondoltam, hogy kb...) következetesség nagyon fontos és a büntetésnek legyen köze a rossz tetthez.
hiszen még tényleg kicsi az ok-okozati összefüggésekhez. pl. ha az utcán nem fogad szót, akkor tök felesleges elvenni tőle az esti mesét... akkor ott kell a büntetés, mondjuk nem mentek be a játszótérre mert nem volt hajlandó szépen sétálni veled...
de mondjuk azért mert fáj a lába ne kiabálj vele. legyél nyugodt és tényleg csak azért büntess ha rossz. és azt következetesen, nincs olyan, hogy ma fárdt vagy ezért elnézed, hogy a kanapén ugrál, miközben pont tegnap meg ezért a sarokban állt 20 percet...
remélem így érted :)
Ezt ne így képzeld, hogy így egymás után jön a bünti, csak egy ideig az egyik dologgal próbálkozom, aztán a másikkal. A sarokba állítás, amúgy sem működik, mert erőszakkal kell mondhatni beszorítani és olyan hiszti volt belőle, hogy majdnem hányt, végül kibökte, hogy fél. Lehet, hogy nem, de inkább nem kísérletezek, meg ez is olyan, hogy nem tudom betartatni, nem állhatok állandóan mögötte, mert ott a kicsi is.
Igazából, azt sem tudom miért kéne büntetni, gyakorlatilag az egész nap abból áll, hogy szólok, ő meg nem csinálja, amit mondok. Aztán valahogy sikerül valamit elérni.
Az egész nap ilyen mondatokból áll: Gyere reggelizni, néha jön egyből néha többször rá kell szólni. Gyere, öltözni, van, hogy jön elsőre, van, hogy szinte kergetem a lakásban. Fogmosás-kézmosás van, hogy jön, volt, hogy fél órát töltöttünk a fürdőbe zárkózva (csak akkor mosunk fogat, ha a kicsi már visszaaludt, mert akkor nem tudom kényszeríteni, ha épp olyanja van, ha a kicsire is figyelni kell). Persze, ezek közben ne nyúlj a hűtőbe/macskakajához/könyvemhez/krémhez és ezek variációi. Illetve ne mássz fel/ne nyisd ki stb. Ha ezeken túl vagyunk, mondjuk elindulunk le, akkor gyere öltözni, kezdjük a következő kört. Lent, gyere már, ne vedd fel a botot, állj meg, nem arra megyünk, várj meg stb. Csak úttestnél fogja a kezemet, de ott mindig. Ez is olyan volt, hogy kicsinek sem akarta fogni a kezem, mindenki azt mondta, hogy még kicsi, de most se fogja. Üzletben is, sokszor, hogy ne menj el, ne nyúlj hozzá stb. Vegyünk ezt-azt, az kezelhető nagyjából. Hazafelé jön ez a fáj a lábam/fáradt vagyok/nem bírom a súlyomat és áll én meg majd szétrobbanok! Persze, ha meglát valamit szaladni ilyenkor is tud. És ez még csak a délelőtt, ez van egész nap! Ja, és hol van még, amikor össze kéne pakolnia!
Akkkor van egy kis pihim, ha mesét néz, de erről meg letiltom, most az új próbálkozásom, hogy nincs mesenézés (kivéve esti mese a tévémacis), csak, ha jól viselkedik, persze nem viselkedik jól. A férjem szerint "Führer" vagyok és hagyjam már a "hülye dolgaimmal", mint kézmosás, fogmosás meg ilyenek! Persze, hogy apu az "Isten" és, ha ő megemeli a hangját, akkor "Sajnálom Apa" van. Tőlem is bocsánatot szokott kérni, de nem rögtön.
Nekem az is jó, ha a nevelési tanácsadó nekem segít, nyilván rászorulok, mert képtelen vagyok kordában tartani. Tény, hogy amúgy is nagyon eleven, magabiztos, nagy dumás, szóval sosem lesz egy elnyomható gyerek, de nem is az a cél, csak, hogy ne egy küzdelem legyen az életünk.
de pont ez az! nem kell idegbetegnek lenni... most komolyan, mi baj történik ha a kiságyban van míg a kicsit pelusozod? semmi... kéred, hogy jöjjön ki. nem teszi, figyelmezteted, hogy ha nem jön ki, büntetés lesz. nem teszi, akkor tök nyugodtan közlöd vele, hogy oké, amint a kicsi kész, mehet be a sarokba. aztán megteszed. ezért nem kell ordítani meg ütni... legyél nyugodt! és persze mindent magyarázz el.
tehát mikor már ráérsz és beteszed a sarokba, akkor mond el neki, hogy "most azért kell a sarokban állnod 5 percig, mert kértelek, hogy ne mássz be a kiságyba! tudod, te már olyan nagy vagy, hogy nem bír el és leszakadhat, ezért is kértelek, hogy másszál ki, de mivel nem tetted meg, ezért büntetést kell kapnod! he letelt az 5 perc, akkor szólni fogok, addig maradj itt és gondolkozz el!"
amire meg te se tudod, hogy miért nem teheti, azt meg ne tiltsd :D speciel a szappan ilyen szerintem, ez már csak az "idegbaj" :) enyém 5 éves, heti 1 szappant eljátszik a kádba, én is idegbajt kapok tőle, de most ennek örül, ennyi pénzt kibírunk, nem szólok érte... ez is mind a többi dilije 2-3 hét múlva lecseng :)
2es, 8as vagyok. közben most olvastam a kommentedet.
hát igen, ez valóban diktátor mód, mint anyuka :S
olvasni is rossz volt :D
de így viszont más, ez lehet a baj, hogy egész nap csak szárazon dirigálsz, tőle meg elvárod, hogy ugorjon is.
szerintem ezt nem lehet így... keltsd fel a figyelmét! :)
ezerszer könnyebb lesz ha játékosan csinálsz vele bármit mint ha dirigálsz :)
pl. kicsim, mosd meg a kezdet és a végeztél akkor megszagolom, jó? ha finom szappan illata van, akkor megdicsérlek! (3 évesnek bőven elég a dicséret, imádják, nem kell matrica)
reggelire ne azt mond, hogy gyereke enni, hanem nézd csak mit tettem ki neked? egyből rohanni fog, aztán ha már ott van egyszerűbb leültetni!
ilyen pici dolgokkal el tudod érni, hogy gyorsabban történjenek a dolgok, de azért nem kell büntetni, ha csak 5 perc múlva megy fogat mosni. ahogy neked mondjuk el kell mosogatod, úgy neki is feladata a játék, mindig a következő lépés legyen az amit akarsz, hagyd, hogy befejezze amit elkezdett. így is kérd, ne azonnal menjen, hanem ha befejezte akkor menjen kezetmosni, mert kész az ebéd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!