Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Minden 3 éves gyerek ilyen?

Minden 3 éves gyerek ilyen?

Figyelt kérdés
Van egy 3 éves kisfiam, és most várom a következő babánkat. Megmondom őszintén, hogy félek az előttem álló időszaktól, és azt is, hogy miért. Rengeteget kell játszanom és foglalkozom a kisfiammal, aki bár ovis, de sokat hiányzik. Nem tudom mennyire természetes ez, örülnöm kell neki, vagy bánkódnom miatta, de egyszerűen még a házimunkát sem tudom elvégezni tőle. Anya gyere játszani...A mesék még csak most kezdik lekötni, de egyedül szinte semmit nem játszik. Traktorozunk, legózunk, mesélek neki, sétálunk, stb., de már 20 hetes terhesen egyre nehezebben bírom. Van úgy, hogy csak elég ha ott ülök mellette, de akkor is ott legyek és nem a konyhában. Attól félek, ha megszületik a baba teljesen kikészülök. Persze ha nem játszok vele ordít, hisztizik, és csapkod. Az is a problémám vele, hogy ha valami nem úgy sikerül neki játszás közben akkor földhöz vágja, vagy egyszerűen felrúgja. Nem tudom, hogyan lehetne egy kicsit önállóbb? Annyira anyás, hogy még a WC-re is kijön utánam, velem alszik, sehová nem mehetek el tőle. Hogy készítsem fel a testvére fogadtatására, hogy ne legyen rá féltékeny és, hogy megértse, hogy vele kell majd többet törődnöm?
2009. nov. 12. 12:08
 1/10 anonim ***** válasza:
71%

Hát, nehéz, mert a leírásod alapján el van kényeztetve és ráadásul nem tanítottad meg önállóan játszani. Ez így nehéz lesz, pláne most már egyenesen késő.

Ha ma elkezded a változtatást, már azért késő, mert összefüggésbe hozza a tesóval és őt fogja utálni érte, miatta lesz anya kevesebbet vele.

Határokat kellett volna szabni (nevelni) és önálló játékra tanítani. Most már ezeket nem teheted meg anélkül, hogy eeért ne utálná meg a kistesót, úgyhogy nincs tippem.

Várhatóan úgy fogja feldolgozni az új helyzetet, hogy kistesó miatt nem törődsz vele, ő már nem számít neked, nem szereted. Rivalizálni fog a figyelmedért a tesóval, várható bepisilés, satöbbi. Csak azért írom (ne legyen igazam), hogy megértsed majd a jeleket és ne haragudj rá ezekért.

Nagyon figyelj majd rá és lépten-nyomon éreztesd hogy nagyon szereted. Mást már nem lehet ilyen későn tanácsolni...

2009. nov. 12. 13:14
 2/10 anonim válasza:
66%
apukája nincs a kölyöknek??? Különben kellene egy kis szigor neki, hiába kicsi. egy kis tesó jót fog tenni neki, megtanulja hogy nem minden róla szól, nem minden az övé. Tudatni kell vele, hogy anyu most mást csinál, anyu nem ér rá, foglalja el magát egyedül. Ennyit tudok hozzászólni, remélem nem teljesen feleslegesen. Legyél erélyes!! Ha nem megy tedd ki egy-két órára a kertbe :D
2009. nov. 12. 13:18
 3/10 anonim ***** válasza:
83%

Huu hát sok mindenben igaza van az elottem szólónak. De még mindig jobb most elkezdeni mint túl késon.

Muszaj szabályokat hoznod amiket neki meg kell hogy tanuljon hogy be kell tartania.

Ha hisztizik vidd be ot egy másik szobába (mi sírószobának hívjuk)és mond neki, hogy majd ha megnyugodtal kijohetsz és beszélhetunk.Persze utánna el kell mondania neki hogy mi volt a baj és kérjen elnézést h. hisztizett.

Meg kell szoknia, hogy neked más dolgod is van.Érthetoen elmondod neki hogy most pl.el kell mosogatnod utánna játszhattok - addig ki kell bírnia.Ez az ido aztán mindig hosszabbodik, fokozatosan megszokja.

Eleinte nehéz, az én fiam is nagyon tudott hisztizni, azt hittem soha nem hagyja abba, viszont ezek a dolgok beválltak.

és ajánlanám neked a discoveryn a dadusos sorozatot, nagyon jó nevelési tanácsokat adnak, és látod a gyerkocokon hogy hatnak rájuk.

sok sikert:)

2009. nov. 12. 13:28
 4/10 anonim ***** válasza:
81%

Másodiknak: te is így nevelsz? Nálunk a házban tilos a hiszti, ha nagyon kell, akkor ki lehet menni a kertbe hisztizni és bejönni, ha végzett :-)) Esőben, hidegben még hatásosabb. Ha nem megy ki magától, én viszem ki...

Akkor általában 0 perc alatt vége a hisztinek.

Próbáld bevonni a háztartási teendőkbe és ha nem akar, akor addig énekeljen neked (énekeljetek együtt), vagy meséljen neked valamit, vagy építsen vasúti sínpályát egyedül, vagy jöjjön hozzád látogatóba (szituációs játékok), amikhez elég, ha valahol a légtérben ott vagy, de nem vele, nem mellette.

Meg KELL tanulnia ennyi idősen önállóan játszani.

Hisztiről pedig szó sem lehet, akkor mehet büntetésbe (pl. sarokban egy széken 3 percig, mert 3 éves, vagy a szobájába, vagy bárhová, csak el abból a helyzetből, hogy büntetésnek érezze).

Csapkodást, rugdosást nem szabad eltűrni.

Nem írtad, miért hiányzik sokat az oviból. Jót tenne neki, ott ugyanis fegyelmezik, nevelik és nem CSAK ő létezik. Legalább ott megtanulná ezeket a dolgokat.

2009. nov. 12. 13:30
 5/10 anonim ***** válasza:

Nem olvastam végig a kommenteket. Ismerős, barátnőm kislánya is hasonló. Anyukája "hozzászoktatta", hogy túlon túl foglalkozik vele, minden egyes nap menni kell valahova, lassan annak örül a barátnőm, ha luk van a fenekén. A hiszti nem jellemző, de a zrikatúra igen, hogy menjenek, csinálják, stb.

Szerezd be a Kishúgom születik c. könyvet és nagyon sokat beszélgessetek, hogy mit illik és milyen egy ekkora fiúcska. Régen olyan jó tanmesék voltak, jó lenne ha hozzá tudnánk férni. Pl. a Baba első és második lexikonja is segíthet egy helyes napirend kialakításában. Merthogy szerintem itt a napirenddel van baj. Nincs beosztva a gyerek ideje, hogy mikor minek van itt az ideje. Pl. a délelőtt a házimunkáé, bevonva a gyereket, a vásárlásé, a főzésé, az ebéd közös, aztán egy kis pihenő, délután pedig közös játék. Ekkora gyerek esetében gondolom ezt, nem csecsemő mellett.

Próbáld ki azt, hogy megbeszéled a fiúcskával este, amikor leteszed aludni, hogy holnap mit fogtok csinálni. Reggel felkeltek és együtt kitakarítotok, majd mostok, teregettek, amiben szeretnéd ha sokat tudna segíteni, hogy ne kelljen a csipeszért hajlonganod, majd elmentek vásárolni, kérd hogy jegyezzen meg 1-1 dolgot amit venni kell, kérd a segítségét, majd főzzetek, beszéljétek meg milyen hozzávalók kellenek bele, és máris eltelt a fél délelőtt. Így még játék is belefér. Beszélj meg vele mindent előre, én ezt tenném és tettem volna már az elejétől.

2009. nov. 12. 20:12
 6/10 anonim ***** válasza:
46%
Igen,de kihagytátok páran hogy csak sok-sok szeretettel lehet elérni, hogy tudjon önállóan játszani. Szerintem nem vagy elkésve ezzel, épp most van itt az ideje!!! Mi szinte mindent együtt csinálunk a kislányommal, 2 éves lesz. És igenis ő az én kis virágszálam, és van hogy az van amit ő akar, és van hogy az amit én akarok. Vond be mindenbe, amibe csak tudod. Mi együtt söpörtünk és mostunk fel délután, csudajó móka, bár némi utómunkát követel :D Nem lesz semmi gond, hidd el! Sok sikert!!!
2009. nov. 12. 23:49
 7/10 anonim ***** válasza:

Sztem az a gond, hogy a hisztivel, ordítással eléri amit szeretne. Meg kellene tanulnia hogy ez nem így van. Nem baj ha hisztizik, sztem ezt nem kell tiltani és nem kell büntetni, hiszen ők még nem tudják máshogy kifejezni a negatív érzelmeiket, a nemtetszésüket. Nem tudják verbálisan megfogalmazni hogy mi és miért nincs az ínyükre. Másrészt egy csomó felnőtt, aki elvileg már emberi hangon le tudná kommunikálni a problémáit, hisztizik a legkisebb nehézség esetén is, pl. egy munkahelyen... De visszatérve a gyerekekre, tombolja csak ki magát, tedd biztonságos helyre ahol sem magában, sem a lakás berendezésében nem tud kárt tenni, azután hajrá, had szóljon. Jó is ha megtanul magától lehiggadni, különösebb külső ráhatás nélkül. Te vegyél fel pókerarcot, ne lássa rajtad a hatást. A lényeg hogy semmi esetre se érje el a hisztivel amit akar. Így egy idő után észre fogja venni, hogy felesleges túráztatja magát. Nehéz lesz, de muszáj. Az oviban, iskolában sokkal fájdalmasabb lesz mindezt megtanulnia.

A rugdosást, csapkodást viszont büntetném, főleg ha ez más emberekre irányul, pl. rád, apára, később a kistesóra. Erre vonatkozóan tök jókat írtak az előző hozzászólók.

Sztem minél előbb láss neki a feladatnak és legyen sok türelmed, mert biztos hogy kemény menetek állnak előtted. Próbáld meg hogy nem veszíted el a fejed és türelmes, de következetes vagy. Sok sikert kívánok!

2009. nov. 13. 22:12
 8/10 anonim ***** válasza:
Én kétévesemmel csináltam ugyanezt és nagy hassal már húzós. A hiszti nálunk is megy, ment. Viszont nem volt nagyon féltékeny a kistesóra. Próbáltam vele a tesó születése után is ugyanúgy foglalkozni meg kettesben lenni hogy ne nagyon érezze hogy felborult a világ körülötte. Ennek ellenére persze néha eltört nála a mécses és voltak hisztis féltékenységi rohamai de tényleg ritkán.Nem könnyű időszak mikor egyik kicsi másik pici de ennek is megvan a szépsége és előnye.
2009. nov. 14. 10:42
 9/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! A baj ott kezdődik, hogy a nagyszülőknél laktunk ez idáig. Ott mama meg papa mindent megengedett. Ha nem én akkor ők játszottak vele. Ha kikapott tőlem valamiért mindig volt aki megvigasztalta:"Gyere ide mamához..." Hülyét kaptam tőle. Az apukája hajnaltól éjszakáig dolgozik, szinte csak hétvégén látják egymást. Az oviból azért hiányzik, mert most ment közösségbe és szinte mindent elkap. Nem tudom meddig tart ez az időszak, de attól tartok, hogy sokkal rosszabb lesz.
2009. nov. 14. 18:34
 10/10 anonim ***** válasza:

Sajnos nem tanult meg a lurkód egyedül játszani,amitől akár hiszed akár nem ,Ő maga is szenved.Fokozatosan növeld az egyedül eltöltött időt,pár perccel kezdd.Mindenképpen csináld,mert ha megszületik a pici,ki fogsz készülni,és Ő is ki fog készülni,mert nem fogja tudni elviselni hogy a babával is foglalkoznod kell.Féltékeny lesz és ez elindít egy rossz folyamatot amit sokkal nehezebb visszafordítani mint most megtanítani neki az egyedül játszást...ami mellesleg jót tesz neki,mert minden gyerek akkor tanulja meg legtökéletesebben a mozgás és más-más készségek elsajátítását ha egyedül tanulja meg.

Sok sikert és egészséget a picúroknak!

2009. nov. 17. 10:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!